StoryEditorOCM
DalmacijaBIOKOVO IM PRETIJESNO

Medvjeđa gozba u Dobranjama

Piše PSD.
6. studenog 2014. - 23:31
Nakon što se prije nekoliko dana sladio medom iz košnica na području između Lovreća i Medova Doca, medvjed, ili možda više njih, doslovno su razrušili staje na području sela Dobranje gdje su, privučeni mirisom kukuruza skladištenog za prehranu divljači u zimskim mjesecima, odvalili drvena vrata i srušili kameni krov na dvjema stajama.

U prvom slučaju medvjed se očito kroz krov ušetao u staju, dok je u namjeri da uđe u susjednu staju srušio drvena vrata.

Očito su se medvjedi odlučili dobro potkožiti prije hibernacije ili zimskog sna, pa vrludaju zabiokovskim selima. Medvjeđi nestašluci svakako su razbili svakodnevicu u Dobranjama i Cisti Velikoj, čiji su mještani u nekoliko navrata vidjeli medvjeda u kasnim noćnim satima kako neometano prelazi cestu koja povezuje ova dva sela. Sada je medvjed glavna tema svih seoskih razgovora pa već padaju razni šaljivi prijedlozi o odštetama, tužbama, pa i suđenju medvjedu u odsutnosti.

Medo i iznad Podstrane

- Svjedoci tvrde kako su na tom istom potezu vidjeli medvjedicu s dva mladunca. Sve to daje naslutiti da se radi o biokovskom medvjedu koji, spuštajući se sjevernim obroncima, upada u sela Imotske krajine.

Do sada su se uvijek kretali područjem od Biokova do Mosora uz kanjon Cetine, ali sada su malo prominili štaciju. Prije par godina grdosija je viđena i na brdu Perun iznad Podstrane, pa je očito moguće sve očekivati - tvrdi Tomislav Jelić, predsjednik LU "Gradina" iz Lovreća, jedan od onih kojemu su medvjedi prvom oblizali nekoliko košnica.

Drugi pak tvrde, a među njima je i poznati kroničar lovnih zbivanja na području Imotske krajine Ivica Buljubašić, koji je svojedobno iznio tezu kako upravo to područje posjećuje medvjeđa populacija s planine Zavelim u susjednoj BiH u kojoj, prema njegovoj procjeni, obitava desetak jedinki te zakonom zaštićene vrste.

Do prije nekoliko godina pojava medvjeda na tom području bila je ravna vijesti da su viđeni izvanzemaljci.

MLADEN NEJAŠMIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:22