StoryEditorOCM
Dalmacijapoduzetnički apetiti gutaju kulturno dobro na najsunčanijem otoku

BEZOČNA DEVASTACIJA Na zaštićenoj hvarskoj baštini niču četiri šatora

Piše PSD.
4. lipnja 2010. - 17:51
Najnovije aktivnosti radi pripreme ugostiteljskog objekta Sv. Veneranda za nadolazeću turističku sezonu uznemirile su hvarsku javnost.

Razlozi su u tome što se unutar toga kulturnog objekta, koji je pod zaštitom od 1964. godine, nakon rušenja prijašnjeg montažnog šatora za ples i zabavu, sada grade čak četiri slična šatora (doma) od željeznih konstrukcija, poput kakvih kupola, ali se isto tako postojeće stepenice proširuju radi jednostavnijeg prilaza objektu, a što je najvažnije, tvrdi se da investitor “Veneranda” d.o.o. iz Hvara, u posrednom vlasništvu Kazimira Markića, sve to radi bez građevne dozvole i prethodnog odobrenja konzervatora.

Grad Hvar je o građevinskim zahvatima obavijestio Konzervatorski odjel u Splitu da bi potom 28. travnja ove godine bilo doneseno rješenje o privremenoj obustavi radova, a od investitora zatražena potrebna dokumentacija na uvid.

No, radovi se i dalje obavljaju pa je Služba za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša s tim u vezi podnijela prijavu Odjelu inspekcijskog nadzora MZOPUG-a u Splitu, ali bez povratne informacije o bilo kakvom postupanju.

Najamnina samo 500 eura

Inače, zakupoprimac za taj ekskluzivni objekt plaća minimalan najam od samo oko 500 eura mjesečno, a navodno nije izvršio ni s Gradom ugovorena ulaganja, pa se stoga i Gradsko vijeće na svojoj zadnjoj 20. sjednici uključilo u raspravu o toj problematici na poticaj Gradskog odbora SDP-a Hvar.

Naravno, nakon toga je usvojilo određene zaključke u vezi s ugovorom o zakupu koji traje sve do kraja 2013. godine.

- Točno je da smo na Gradskom vijeću utvrdili da zakupoprimac nije izvršio obveze iz ugovora o zakupu i aneksa toga ugovora u predviđenom roku, te smo predložili reviziju tih pravnih akata, odnosno sklapanje novog aneksa.

Njime bi se zakupoprimca obvezalo da u određenom iznosu obešteti Grad za protuvrijednost neizvršenih ulaganja, koja su možda čak i veća od 500.000 eura, a do isteka ugovora zakupoprimac bi trebao za taj objekt ogromne kvadrature plaćati tržišni iznos zakupnine – iznio je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Domančić, dodavši da bi se najnoviji aneks ugovora morao napraviti kao ovršna isprava.

Vijećnici su konstatirali i da je Markić u više navrata neovlašteno, bez suglasnosti Grada i bez odobrenja nadležnih tijela, izvršio radove na objektu Sv. Veneranda, a koji nisu predviđeni ugovorom o zakupu, te obavljao djelatnosti koje također nisu bile ugovorene.

Zato su u svoje zaključke unijeli da se aneksom ugovora mora precizno utvrditi koji su zahvati i pod kojim uvjetima mogući na objektu, a ako zakupoprimac u roku od 30 dana sve to ne potpiše, onda se nalaže hitan raskid ugovora o zakupu, te poduzimanje svih potrebnih radnji kako bi se ugovor raskinuo i spriječilo daljnje neovlašteno djelovanje, odnosno devastacija objekta.

Pjerino Bebić: Investitor ima propusta...

- Ugovor o zakupu s “Venerandom” d.o.o. sklopljen je 1993., a aneks ugovora dvije godine poslije, međutim, neke su odredbe vrlo neodređene, što ide na dušu tadašnjim vlastima u kojima je sudjelovao i sadašnji predsjednik Gradskoga vijeća.

Među ostalim, u aneksu stoji da “druga faza rekonstrukcije i izgradnje sadržava izgradnju restorana i popratnih objekata, te pristupnih putova...”, što zakupoprimac upravo sada radi ne dirajući spomenik kulture. Ipak, o radovima smo obavijestili konzervatore i Građevinsku inspekciju, jer i investitor ima propusta, a njega ćemo, sukladno spomenutim zaključcima, već uskoro pozvati na sjednicu Vijeća kako bi se pokušalo doći do konačnog sporazuma – rekao je gradonačelnik Pjerino Bebić.

Gradonačelnik također dodaje da “neće dopustiti politizaciju slučaja i pokušaje manipuliranja građana, nego, naprotiv, činit će sve kako bi se zaštitila gradska imovina, a istodobno unaprijedila turistička ponuda i kvaliteta života građana”.

Kazimir Markić: Gradu nismo dužni ama baš ništa

- Društvo ‘Veneranda’ d.o.o., sa svim pravima i obvezama, preuzeto je od bivšeg vlasnika prije šest godina, što podrazumijeva i povrat duga banci od milijun eura. Dakle, zakup nije samo 500 eura, koliko se govori, nego još i 100.000 eura godišnje, koliko plaćamo na ime prijašnjih ulaganja, pa smatram da Gradu nismo dužni ama baš ništa.

Naprotiv, uvijek smo bili tu kad je nešto trebalo pomoći, a što se tiče najnovijih ulaganja, uglavnom uređenja interijera, koja su ‘teška’ oko 9 milijuna kuna Plan smo još prije dvije godine predstavili Gradskom vijeću, službama i gradonačelniku.

Nitko se nije izjasnio protiv, budući da gradimo jedan suvremeni multimedijalni kulturni centar, uključujući i usluge zdravstvenog turizma, kakvih centara u svijetu gotovo da i nema. Zato smo očekivali suport lokalne zajednice, produženje, a ne prijedlog raskidanja ugovora – kazao je Kazimir Markić, naglasivši kako je postupak ishodovanja građevinske dokumentacije i dozvola u tijeku, da ima dobru suradnju s konzervatorima i službama Grada, te da rado prihvaća njihove sugestije u realizaciji projekta.

TEKST I SNIMKE mirko crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:39