StoryEditorOCM
PričeGurmanski đir

Što se dobro kuha u ovom dalmatinskom mjestu? Sve smo probali, posjetili restorane i guštali, a dobili smo i top recept

Piše Danijela Batinić
20. svibnja 2024. - 12:59

Festival hrane i pića Autentica Food & Wine koji se proteklih deset dana održavao na području Makarske rivijere rezultat je zajedničkog truda Turističkih zajednica općina Brela, Makarska, Tučepi i  Podgora (uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Medora i Bluesun hotela te Splitsko-dalmatinske županije). 

Vrhunski domaći kuhari su na javnim gradskim površinama kuhali tradicionalna dalmatinska jela, a proizvodi lokalnih OPG-ova, kao i brojne edukacije, radionice i degustacije mamili su  turiste  i lokalno stanovništvo. Restorani i konobe s područja Makarske rivijere nudili su dalmatinsku marendu koja je ne samo dio autohtone lokalne kulture, već mnogima i najomiljeniji obrok u danu. Posjetili smo Podgoru koja uz prekrasne plaže i uređene šetnice nudi gostima i vatromet okusa, a restoran Roko je svakako jedna od nezaobilaznih destinacija svakog gurmana.

image
Dario Odak

- Jelovnik prilagođavamo gostima, a svaki dan imamo i jedno kuhano jelo, odnosno marendu, koja se do popodne proda.Sve recepte smišlja i priprema naš glavni kuhar Nedžad Šibonić, istinski zaljubljenik u hranu - rekla nam je Magda Kržanić.

Nedžad nas je počastio skradinskim rižotom, soparnikom, njokima punjenim pršutom u toću od pašticade, njokima od blitve, grdobinom, sušenom tunom, s najteže je bilo odlučiti se čemu dati prednost jer teško je bilo odoliti svim mirisima. Nedžad je radio u Barilli, vrhunskim restoranima u Austriji i Francuskoj, no stalna postava restorana Roko je dobitna kombinacija koja se ne mijenja, već samo usavršava, a neki radnici su već 25 godina dio tima.

image
Dario Odak

- Restoran postoji više od četiri desetljeća, a osnovali su ga roditelji mog supruga Alena. Mi smo nastavili tradiciju - kazala nam je Magda.

Posjetiteljima Podgore iznimno je zanimljiva i uljara i kušaonica Acinger koju vodi Davor Andrijašević.

image
Dario Odak

- Ovdje najčešće dolaze gosti agencije Gulliver, a nekad ih zna biti i po 150 kroz jutro. Držim sve dalmatinske proizvode, od prirodne kozmetike do vina i ulja. S obzirom da je riječ o kušaonici, hrana je više za gušt i uživanje, a  gostima ponudim marinirane inćune i balancane, kapare, dimljene kozice, male papričice punjene sirom, motar i uz to obavezno slijedi priča o maslinama i uljari. Turisti malo znaju o preradi ulja, pa im je sve zanimljivo, a istovremeno uživaju u okusima Dalmacije. 

image
Dario Odak

Hotel Medora Auri je za festivalske dane pripremio "šinjorine u toću", a to su grdobina i škarpina. Kuhar Stjepan Jakoplić otkrio nam je recept.

- Skuhate domaću šalšu, dodate rep grdobine i filet škarpine, malo na trakice narezane ukiseljene kapulice i sitne kapare, a sve to poslužite na preprženoj palenti - ukratko nam je objasnio, a kako se njegova kulinarska kreacija svidjela posjetiteljima svjedoči podatak da je od šinjorina na kraju jedva ostao toć.

image
Dario Odak

Stjepan je, inače, već pet godina  voditelj a la carte kuhinje, a  rodom je iz Krapinskih toplica.

- Prvi put kad sam došao odraditi sezonu upoznao sam curu, a sad suprugu, i tako sam ostao - smije se Stjepan.

Direktorica TZ Podgora Tea Vela ne krije zadovoljstvo festivalom te otkriva i dva nova podgorska brenda, a to su  Podgorska kava i Podgorski koktel.

image
Dario Odak

- Osmislili smo dva nova brenda koje će već od ove sezone nuditi svi podgorski kafići i restorani, a to su kava s domaćim likerom od rogača i šlagom te koktel koji će uz kombinaciju limuna, tonika i vanilije svoju boju dugovati i našoj najpoznatijoj biljci - blitvi.

Nakon Teinih riječi odmah smo krenuli s degustacijom koktela koji pripravlja Poetica gin iz Vrgorca. Osvježavajući okus oduševit će i one koji nisu ljubitelji blitve, a s obzirom na činjenicu da svaki Dalmatinac priznaje jedino Ledov šlag u kavi sa šlagom, podgorska kava je ozbiljna konkurencija irskoj kavi, a za mnoge koji su je probali i neusporedivo bolja.

- Mi živimo u Irskoj, ali nikad ne pijemo irsku kavu. Podgorska kava je praznik za nepce i žao nam je što istu nemamo u Dublinu. Rado bih je pila ujutro - rekli su nam supružnici Duncan koji su pohvalili i kumpet koji je pripremala Vedrana Vela Puharić.

image
Dario Odak

- Kumpet je zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a u raznim krajevima Hrvatske nosi drukčiji naziv. Na Korčuli se zove mantala, u Zabiokovlju ćupter, a kod nas kumpet - rekla nam je Vedrana.

Tea Vela je naglasila kako će se ovakvi festivali raditi i ubuduće jer  to je idealna prilika doći do šire publike, pogotovo do gostiju iz susjednih država koje ovakve manifestacije najviše i privlače

- Turisti kroz deset dana mogu posjetiti razne destinacije i mislim da je odlično što je u manifestaciju uključeno više mjesta Makarske rivijere. Ponosna sam što je Podgora dio toga - rekla nam je Tea.

Na zapadnom kraju Podgore nalazi se restoran Ahipara, nekoć poznata pizzerija s krušnom peći.

image
Dario Odak

- Otvorili smo restoran 1998.no s vremenom smo pizze zamijenili mesom, tjesteninom i ribljim specijalitetima. Kad sam otvorio restoran mislio sam da je ime najnebitnija stavka, no svi su pitali šta je Ahipara. To je uvala na Novome Zelandu gdje su se iskrcavali doseljenici s jedrenjaka i tu je bila jama za kopanje kaučuk gume od koje se pravio jantar. Brat mog djeda je ostao u Ahipari, a restoran sam nazavo njima u čast. Na Novom Zelandu imam 17 prvih rođaka. Jedno od najboljih chardonnay vina u svijetu proizvodi obitelj Brajković s Novog Zelanda, a vino se zove Mate - priča nam Paško dok se na stolu hladi teletina u toću.

image
Dario Odak

- Svjedoci smo da tradicionalna hrvatska kuhinja sve više izumire i zato smo vam pripremili spizu koja se najviše tražila kao marenda. Uz tripice, teletina s bižima  bila je  najtraženije jelo.

Kad smo je probali, bilo nam je jasno zašto.

Autohtona domaća kuhinja u Podgori se još uvijek nije predala pod naletom brze i moderne hrane, a entuzijazam pojedinaca daje naslutiti da neće ni ubuduće. Dok god zadržimo vlastitu autentičnost, marenda će biti dio naše kulture koje se nećemo stidjeti, već je s ponosom predstavljati turistima da i sami u njoj uživaju.

image
Lauryn Čović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 22:20