Sponzori projetka
<p>Krov hale sirovine u rudniku u Kaštel Sućurcu</p>

<p>FOTO: CEMEX HRVATSKA</p>
SOLARI

Cemex će vlastitom proizvodnjom energije osigurati razinu samodostatnosti

Piše M.T.
Foto Cemex Hrvatska/
25. studenog 2022. - 15:00

CEMEX je na globalnoj razini pokrenuo program “Budućnost na djelu”, usmjeren na realizaciju vrlo jasnih klimatskih i energetskih ciljeva.

Oni obuhvaćaju smanjenje od 40 posto CO2 po toni cementnog proizvoda u odnosu na baznu 1990. godinu, kao i 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu. Kompanija ima ambiciju značajno smanjivati emisije i u konačnici do 2050. globalno isporučiti ugljično neutralni beton. U tome je procesu podjednako važno postići 55 posto udjela čiste električne energije u proizvodnji.

Prelazak na niskougljično poslovanje neodvojiv je od korištenja energije iz obnovljivih izvora. Sva energija koju CEMEX Hrvatska nabavlja ima certifikat zelene energije, ali i radi na tome da poveća vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Povećanjem korištenja takvih izvora energije te dodavanjem vodika i kisika dobivenih hidrolizom iz vode u proces izgaranja na glavnom gorioniku CEMEX povećava svoju energetsku učinkovitost, a time smanjenje emisija CO2 u proizvodnji. Treba tome pridodati i razvoj proizvoda za održivu gradnju, koji osim što povoljno utječu na ugljični otisak gradnje i same građevine, osiguravaju toplinsku izolaciju koja omogućuje bolju energetsku učinkovitost građevine. Tvrtka također nudi i cemente sa smanjenim ugljičnim otiskom pod oznakom Vertua, no plan je u budućnosti ponuditi ne samo niskougljične, nego u konačnici i ugljično neutralne građevinske materijale.

image

Marin Bekavac

FOTO: Cemex Hrvatska

Detaljan plan smanjenja emisija i energetske učinkovitosti razvijen je za svaki CEMEX-ov proizvodni pogon i usmjeren na uvođenje tehnologija koje će kompaniji pomoći na tom putu. Primjerice, svoje specifične emisije CO2 CEMEX je u Europi do sada smanjio za 35 posto u odnosu na baznu 1990. i nastavlja raditi dalje na klimatskoj neutralnosti.

- U CEMEX-u smo fokusirani na stalno razmišljanje o poboljšanjima i inovacijama koje nam omogućuju uštede i smanjenje potrošnje energije u svim našim operacijama ugradnjom nove opreme i modernizacijom naših pogona najnovijim energetski učinkovitim tehnologijama. Energetska učinkovitost u proizvodnim procesima glavni je faktor ne samo smanjenja emisija povezanih s energijom, nego i potražnje za energijom. S obzirom na politička i ekonomska kretanja koja utječu na tržište energije, važna nam je i određena razina samodostatnosti koju želimo osigurati vlastitom proizvodnjom energije - kaže Marin Bekavac, voditelj za procese i energiju u CEMEX-u Hrvatska.

Preduvjet za takav razvoj poslovanja i proizvodnje svakako su ulaganja u optimizaciju i modernizaciju, s naglaskom na energetsku učinkovitost i navedene klimatske ambicije. CEMEX u to već godinama ulaže značajna sredstva. Iako vrijedi istaknuti i ranije projekte podizanja energetske učinkovitosti pogona “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu i “Sv. Kajo” u Solinu, koji su redom bili sufinancirani iz razvojnih fondova Europske unije, upravo je sada kompanija usred velikog ciklusa ulaganja usmjerenog u energetsku i okolišnu učinkovitost te proizvodnju održivih materijala. On obuhvaća nekoliko već pokrenutih projekata, kao i plan za niz drugih usmjerenih na povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora. Investicijski projekti koji su trenutno u tijeku, među kojima projekti energetske učinkovitosti zauzimaju velik udjel, vrijedni su oko 30 milijuna kuna, a više od polovice tih sredstava dolazi iz razvojnih fondova EU-a.

Najznačajniji projekt je trenutno u tijeku i bit će završen sredinom 2023. godine, a radi se o povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u sućuračkom pogonu “Sv. Juraj”. Ovaj projekt uključuje postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filtar postrojenjima, rekonstrukciju cijevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima, fotonaponskog sustava na hali u rudniku, optimizaciju potrošnje tehničkog zraka, ali i ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata te nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja. Realizacija ovog projekta utjecat će na smanjenje ukupne potrošnje tvornice za četiri posto, odnosno pet GWh energije godišnje. Vrijedan je gotovo 20 milijuna kuna i također sufinanciran novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kompanija ima ambiciju značajno smanjivati emisije i u konačnici do 2050. globalno isporučiti ugljično neutralni beton

Slijedi realizacija novih projekata poput rekonstrukcije peći u tvornici “Sv. Juraj”, rekonstrukcije zagrebačke betonare Klara te ugradnje fotonaponskih sustava na krovovima pogona, a u planu je i postavljanje solarne elektrane i u rudniku.

I dok je krov hale sirovine u rudniku već pokriven fotonaponskim panelima, a elektrana samo što nije krenula s radom, u pripremi je i projekt postavljanja panela na krovovima tvornica cementa, čime će CEMEX dobiti pet MW vlastite proizvodnje energije te smanjiti potrošnju za devet GWh godišnje. Ovaj projekt postavljanja fotonaponskih panela u tvornicama je razrađen i čeka natječaj europskog Modernizacijskog fonda, financijskog mehanizma EU-a usmjerenog na postizanje klimatske neutralnosti u skladu s Pariškim sporazumom. No CEMEX ne planira čekati predugo; ne raspiše li se natječaj uskoro, kompanija će postaviti fotonaponske panele na veća krovišta i bez potpore EU-a.

Sredinom 2023. bit će završen projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u sućuračkom pogonu ‘Sv. Juraj’, vrijedan 20 milijuna kuna

Sličan je sustav s projektom ugradnje postrojenja za korištenje otpadne topline, još jednog projekta energetske učinkovitosti. Njegovom bi se ugradnjom povećala vlastita proizvodnja električne energije te omogućilo učinkovito iskorištavanje otpadne topline koja je nusproizvod proizvodnog procesa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:40