StoryEditorOCM
Zoom danaFOTO: ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI S HAVAJSKOG VELIKOG OTOKA

Rijeke lave doslovno gutaju domove pred sobom, uništeno ih najmanje 600

Piše Hina / JL
8. lipnja 2018. - 13:50
RTX67PTP

Lava iz vulkana Kilauea od početka prošlog mjeseca progutala je gotovo 600 domova na havajskome Velikom otoku, pretvorivši se u najdestruktivniju erupciju modernog doba, izvijestio je u četvrtak lokalni čelnik Harry Kim, javlja Jutarnji.

Po posljednjim procjenama erupcija jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu premašila je materijalnu štetu počinjenu za vrijeme neprestane aktivnosti koja je započela 1983. U tom su razdoblju povremene erupcije lave za sobom odnijele 215 kuća i stambenih zgrada.

Lava flows across a highway on the outskirts of Pahoa during ongoing eruptions of the Kilauea Volcano in Hawaii, U.S., June 5, 2018. REUTERS/Terray Sylvester TPX IMAGES OF THE DAY - RC13F4C78340

REUTERS

 

Kim je istaknuo da Kilauea, jedan od pet vulkana na Velikom otoku, nikada dosad nije uništio toliko puno zgrada u tako kratkom razdoblju. Posljedice ove posljednje vulkanske erupcije, koja je u četvrtak ušla u 36. dan, najpogubnije su u Sjedinjenim Državama od erupcije 1980. vulkana Saint Helens koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu države Washington, kazao je geolog Scott Rowland.

Lava destroys homes in the Kapoho area, east of Pahoa, during ongoing eruptions of the Kilauea Volcano in Hawaii, U.S., June 5, 2018. REUTERS/Terray Sylvester - RC1E753C74A0

REUTERS

 U sličnoj, iznimno snažnoj erupciji vulkana Fuego u Gvatemali ovaj je tjedan smrtno stradalo više od stotinu ljudi.

Guverner Havaja David Ige i Kim su najavili osnivanje operativne skupine koju će činiti državni i lokalni dužnosnici kako bi donijeli plan pomoći stanovništvu. Svrha osnivanja radne skupine je i sprečavanje u budućnosti tako velike materijalne štete, javlja Jutarnji.

19. travanj 2024 21:24