StoryEditorOCM
Zoom danaTKO MOŽE OSTATI RAVNODUŠAN NA OVE PRIZORE?

Krenulo je kao mreškanje pod morem, a onda su se našem fotoreporteru pokazali u punoj ljepoti! I nije bio samo jedan, "cila je familija bila u điru"

Piše Slobodna Dalmacija
25. listopada 2019. - 19:15
dupin02-251019

Ako ste među onim sretnicima koji su doživjeli vidjeti dupine uživo, točno znate koliko neobuzdane sreće takvi trenuci donose, piše Slobodna Dalmacija.

Svi smo onda isti, svi smo mala djeca, cičimo i vičemo, ne možemo im se nadiviti, snimamo ih, vabimo da se približe, spominjemo ih danima, a zavide nam svi koji se nisu ondje zatekli.

Kad vlastitom djetetu prvi put ispričate kad ste ih i na kojoj blizini doživjeli, godinama svaku vožnju brodom prati njegovo iščekivanje kad će ga ugledati, priviđenje da ga "eno tamo", začinjeno vašom željom da se to veselje dogodi.

Našeg su fotoreportera danas iznenadili u Primoštenu.

Krenulo je kao lagano mreškanje pod morem, a onda se cijela dupinska familija ukazala u punoj ljepoti.

Dupini inače spadaju u skupinu kitova (red Cetacea) i to podskupinu kitova zubana (podred Odontoceti). Kako se može pročitati na stranicama Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, jedina vrsta za koju sa sigurnošću možemo reći  da još uvijek živi i razmnožava se u Jadranu je dobri dupin (Tursiops truncatus).

Nekada su u Jadranu živjeli i obični dupini (Delphinus delphis), a zbog programa istrebljivanja 50-tih godina prošlog stoljeća, kako kažu, više nismo sigurni žive li još, jer se posljednjih desetljeća viđaju samo rijetke, pojedinačne životinje.

18. travanj 2024 16:14