StoryEditorOCM
ZdTubeISS NAD JADRANOM

Rijedak prizor sinoć na nebu iznad Dalmacije, bura je očistila nebo u savršenom trenutku: šteta ako vam je promaklo, ali imamo snimku za utjehu

Piše PSD
5. travnja 2020. - 08:20

Međunarodna svemirska postaja (ISS) sinoć je prošla iznad Jadrana. Oko 20.17 sati, pa otprilike pet minuta nadalje, bila je dobro vidiljiva iz svih dijelova Hrvatske, no zbog same putanje, ali i bure koja je u idealnom trenutku očistila nebo, posebno se dobro mogla vidjeti iz Dalmacije.

'Večerašnji prolazak Međunarodne svemirske postaje će za Split biti skoro kroz zenit i skoro preko cijelog neba. Postaja će biti vidljiva jedno pet minuta, od 20.17 h do 20.22 h. Dotaknut će Kapelu i Regula, a u sjenu će ući nakon što u prolazu Muniju kaže helou', najavio je u subotu Zoran Knez  zanimljiv nebeski događaj na Facebook stranici grupe Astro Mosor uz karte koje ilustriraju rijetku nebesku pojavu nad Splitom.

Očito potaknut interesom mnogih koje je zaintrigirala mogućnost promatranja ISS-a u ovakvim uvjetima, kasnije u subotu Knez je napisao:  'Vidim da su ovi prolasci Međunarodne svemirske postaje (ISS) po večernjem nebu pobudili zanimanje javnosti'  te objavio tri karte s prikazom putanja 'toga najvećeg od svih satelita preko splitskog neba'.

'Nakon 8. travnja više neće biti vidljivih prolazaka ISS iznad naših krajeva sve do 25. travnja, a onda će se ona početi pojavljivati na jutarnjem nebu, prije izlaska Sunašca. Dakle, prolazit će uglavnom nezapaženo.', poručio je.

A ako vam je slučajno promakao ovaj uistinu jedinstven prizor, ne grizite se jer imamo i snimku čitavog događaja koja jasno pokazuje koliko nam je 'blizu' u subotu bila Međunarodna svemirska postaja. Video koji nam je ustupio Jakov Radić snimljen je iz Kaštela.

 




 

18. travanj 2024 02:48