StoryEditorOCM
Zadar plusPOSEBAN DAN

Zašto je gradonačelnik New Yorka obukao hrvatski dres? "Smatrajte me članom vaše reprezentacije!"

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2023. - 10:01

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams obukao je jučer hrvatski nogometni dres s brojem 01 i svojim prezimenom na poleđini. Razlog tome je podizanje hrvatske zastave u Bowling Greenu u Newy Yorku povodom proglašenja Dana hrvatske baštine.

Također, dan se poklopio i s tridesetgodišnjicom od otvaranja hrvatskog konzulata u New Yorku te 31. godinom od uspostave diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske

Tom progodom, osim što je obukao dres i zahvalio se svima, gradonačelnik Adams istaknuo kako je New York Zagreb Amerike.

- Najveća hrvatska populacija u Americi je upravo ovdje. Moram priznati da osobno znam koliko je vaša zemlja lijepa jer sam prije mnogo godina bio u Hrvatskoj i gledao prekrasnu rivu, uvjerio se kako su ljudi dragi, kako se može doći tamo samo obnoviti svoju energiju i duh - rekao je u svom govoru te dodao:

image

Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu

Yt Screenshot/Slobodna Dalmacija

- Ovdje sada zahvaljujemo hrvatskom narodu. Vjerujete u obitelj, vjerujete u posao i u javnu sigurnost. I tako našem generalnom konzulu, našem veleposlaniku, bivšem predsjedniku, samo da ste ovdje dok podižemo, po prvi put, zastavu u Bowling Greenu je simbol moći i snage naše zemlje. I tako kad dižemo zastavu, dižemo i dižemo i ovu veliku državu. S ponosom ću nositi ovaj dres i smatrajte me članom reprezentacije Hrvatske - istaknuo je gradonačelnik Adams.

Podjsetio je okupljene da se današnjim događajem slavi i 30 godina od otvaranja hrvatskog konzulata u New Yorku te 31 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, to je ovo bila izvrsna prigoda da se istakne bogato baština hrvatsko-američke zajednice.

- Radujem se brojnim načinima na koje će svi okupljeni dodatno osnažiti New York dok poduzimamo hrabre korake da rijepimo neke važne stvari i stvorimo svjetliju, inkluzivniju i prosperitetniju budućnost za naš globalni grad. Ja, Eric Adams, gradonačelnik grada New Yorka, danas proglašavam Dan hrvatske baštine - zaključio je. 

 

16. travanj 2024 03:43