StoryEditorOCM
Zadar plusTRENER MAČEVANJA NA EDUKACIJI

Zadranin Roko Mandić kao prvi i jedini predstavnik Hrvatskog mačevalskog saveza putuje u SAD

Piše Ana Franić
10. srpnja 2018. - 23:22
mandic1-030718

Trener mačevanja, Zadranin Roko Mandić, krajem rujna putuje u SAD gdje će sudjelovati u programu edukacije pod nazivom "Olimpijske stipendije za trenere" kao prvi i jedini predstavnik Hrvatskog mačevalskog saveza u povijesti ovog specifičnog sporta. Program "Olimpijske stipendije za trenere" već 12 godina provodi Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora u suradnji s Olimpijskim odboroma SAD-a u sklopu programa ICECP za edukaciju trenera.

- Program je podijeljen u četiri modula. Prvi modul su online predavanja koja traju od 15. do 30. kolovoza. Nakon toga 30. rujna putujem u Ameriku u Colorado Springs gdje ću sudjelovati na edukacijama trenera. U Olimpijskom centru bit će smješteno 16 trenera iz 16 različitih nacionalnih saveza, a zadnji tjedan bit ćemo raspoređeni na različite lokacije među kojima su Kalifornija, New Jersey, New York i Colorado. Zadnji, četvrti modul obuhvaća prezentaciju naših radova, a održat će se u Lausannei, Švicarskoj, gdje je sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, govori 32-godišnji Roko koji se u mačevanje zaljubio tijekom studentskih dana.

Roko će u Švicarskoj predstaviti rad na temu "Prevencija mačevalačkih ozljeda i edukacija trenera u Hrvatskoj o njihovoj prevenciji" jer se o tome puno u Hrvatskoj nije istraživalo, a kako je po struci fizioterapeut to mu je bio idealan izbor.

- Rad se sastoji od teoretskog dijela i praktičnog koji ću napraviti u Americi. Ovo mi je izvrsna prilika za daljnje napredovanje i edukaciju, a glavni cilj je da po povratku iz Amerike stečeno znanje prenosim na naše trenere u sklopu predavanja i seminara, objašnjava Roko koji se prošle godine u Budimpešti specijalizirao za disciplinu floret.

- Tečaj je održan u organizaciji FIE, krovne mačevalačke organizacije, a trajao je tri mjeseca. Tečaj je bio podijeljen na tri discipline: mač, floret i sablju, a sudjelovala su 24 trenera iz različitih država. Tako su bili predstavnici, primjerice, iz Nepala, Bangladeša, Kolumbije i Kostarike, govori Roko ističući kako kraja obrazovanju nema jer se konstantno treba educirati i nadograđivati stečeno znanje.

Zainteresiranost za mačevanju u Hrvatskoj je u porastu i mnogo toga se radi na popularizaciji samog sporta, a za sada je mačevanje moguće trenirati u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Poreču i Osijeku.

- Hrvatski mačevalački savez mnogo ulaže u trenere, ali i u razvoj mačevanja. Želja nam je dovesti sport na razinu da jednog dana postane ozbiljan olimpijski sport u Hrvatskoj. Mačevanje kao i svaki sport ima svoje specifičnosti i posebnosti. Moja preporuka svima koji se žele okušati u mačevanju je da ne gledaju kako to izgleda na televiziji već da dođu u klub i sami pokušaju. Jednostavnije je osjetiti čari sporta kada uzmeš mač u ruke, poručuje Roko Mandić.

25. travanj 2024 07:55