StoryEditorOCM
Zadar plusRTL-ovi ‘NESVRSTANI‘

Zadarski reporterski dvojac Nikolina Radić i Ivan Stipčević pokazali kako ih ni u najgorim situacijama na terenu novinarski humor nije napustio

Piše Iva Ivanac
14. svibnja 2020. - 10:29

‘Ivaneeee, uteć će mi janje!”, dere se Nikolina Radić, reporterka RTL Televizije iz Zadra, dok je njezin kolega Ivan Stipčević, snimatelj iz zadarskog dopisništva, taman bio u live programu. Okrenuo se i nije mogao vjerovati očima što ova radi. Nikolina je ko metak prohujala kadrom ganjajući janje po livadama Ravnih kotara. Kad ga je napokon dohvatila, bolje reći ukrala, strpala ga je na stražnje sjedalo auta, pa Ivanu zapovjedila: Vozi!

U sljedećoj sceni Ivan na pješčanoj plaži peče meso na roštilju, a Nikolina mrtva ozbiljna razgovara s urednicima preko telefona o tome kako se “ubijaju od posla”. Onda malo zaigra na picigin u odjeći za javljanje uživo, padne u more, i na kraju, da ne bi nešto prigovorili ovi iz Stožera, ruke dezinficira - travaricom. Ivan dezinficira i grlo, za svaki slučaj.

Iako ove kadrove niste vidjeli u informativnom programu RTL-a, opisane scene su itekako snimljene, ali objavljene na društvenim mrežama. One su zapravo djelić videa dopisnika RTL Televizije koji su slikom iskarikirali jedan svoj prosječan radni dan u doba koronavirusa. Kako je RTL svoje reporterske timove u Zagrebu podijelio na dva tima, “Crvene” i “Crne”, dopisnici iz drugih dijelova Hrvatske ostali su “negdje između”, pa su oni sebe nazvali – “Nesvrstani”.

- Video je nastao kao dobra zezancija, ali i kao odgovor na izazov zagrebačkih kolega podijeljenih u dva tima – kaže Nikolina.

- Najprije je tim “Crni” za RTL Danas snimio video o tome kako rade, potom su “Crveni”, za istu emisiju, odgovorili svojim prilogom, a onda su krenula “prepucavanja” snimatelja iz obaju timova koji su videa objavili na društvenim mrežama. Tada sam shvatila da dopisnika nema nigdje, a radimo i za jedan i za drugi tim, pa smo ostali negdje između. Predložila sam kolegama iz ostalih dopisništava da budemo “Nesvrstani” i snimimo svoj video. Nije ih trebalo nagovarati... - smije se Nikolina, dodajući kako se Tin Kovačić, njezin kolega koji pokriva cijelu Slavoniju, odmah ponudio da će napraviti uvodnu i odjavnu špicu te sve one grafike koje su bile potrebne kako bi gledatelji shvatili o čemu se zapravo radi.

A htjeli su na kreativan i duhovit način pokazati kolegama kako izgleda reporterski posao u vrijeme pandemije koji je svima promijenio živote. Tako se promijenio i novinarski posao, ali ne u smislu da novinari manje rade. Naprotiv, rade više nego ikad, a ono malo slobodnog vremena što bi ga prije uhvatili u danu da popiju kavu ili nešto pregrizu, u posljednja dva mjeseca nemaju gdje potrošiti. Kava se nosila u termosici, a ručak spakiran u plastičnim posudama.

Uz Nikolinu i Tina Kovačića, “nesvrstane snage” informativnog programa RTL-a, čine Dragana Eterović i Jelena Tešija iz Splita, Ida Balen i Maja Brkljača (trenutačno na bolovanju, ali se angažirala na bodrenju i lektoriranju) iz Rijeke te Ivan Dobran iz Pule. U videu se javio i njihov donedavni kolega Matko Saltarić iz Dubrovnika, i to mobitelom, baš onako kako se u vrijeme korone javljaju brojni sugovornici.

- Večer prije snimanja krenuli smo mozgati što bismo zapravo mogli napraviti za video. U jedno smo bili sigurni: jednokratni roštilj mora biti dio nekog kadra - govori nam Ivan, dok Nikolina objašnjava kako im je i roštilj na kojemu su u prilogu pekli ćevapčiće sada reporterski “must- have”.

image
Ovako izgleda njihov korona-ured
RTL/Ivan Stipčević

A njihov teren može biti bilo gdje u Zadarskoj, Ličko-senjskoj ili Šibensko-kninskoj županiji, jer ona i Ivan zajedno pokrivaju čak petinu teritorija Hrvatske! Prema potrebi znaju ići i u Splitsko-dalmatinske županiju, inače rodni kraj naše sugovornice, rodom Klišanke.

- Prvo je bilo - pokazat ćemo im kako pečemo roštilj! Nakon toga ideje su same dolazile. Mislili smo kako bismo kolegama iz Zagreba trebali pokazali i naše “urede” u prirodnim ljepotama - objašnjava Ivan.

Kako su janjci ‘upali’ u video?

- Zvali smo čovjeka s kojim smo jednom snimali prilog kad su mu vukovi zaklali ovce. Objasnili smo mu što želimo i pitali ga može li nam na par minuta posuditi janje, toliko da ga stavimo na zadnji sic od auta. “Oderano il’ živo?”, pitao je ozbiljno i odmah se složio, ali i dao zanimljivu ponudu: ako uspijemo uhvatiti janje, možemo ga slobodno odnijeti kući! Naravno da nismo uspjeli u tom pothvatu, ali kadar u kojem “krademo” janje na kraju je ipak snimljen. Janje je preživjelo, a janjeća glavica iz videa nabavljena je kod mesara - kaže Nikolina. Ivan objašnjava kako je snimka u kojoj Nikolina na livadi trči za janjčićima zapravo parodija na čuveni video iz Imotskog u kojem majka u autu vozi djecu i kozu (“Ivaneee, uteć će mi koza!”, op.a.). Njihova snimka je bila zapravo probna, ali je uspjela iz prve.

- Vratili smo se snimiti scenu picigina i padanja u more, a da bi naš djelić videa izgledao baš profesionalno, kolega Marin Gospić snimio nas je i dronom. Jedna mala napomena, u boci travarice kojom smo “dezinficirali” ruke bila je zapravo voda (jer je travarica odavno popijena, ha-ha) i sve smo snimali u naše slobodne dane, tako da rad ni u kojem slučaju nije patio - ističe Nikolina.

Njihov video definitivno je začinio Koki, kućni ljubimac Ivanove majke kojemu, sudeći prema pogledu, nije bilo baš najjasnije što se događa.

image
Buduća filmska zvijezda Koki! Inače kućni ljubimac Ivanove majke.
RTL/Ivan Stipčević

Kako su na vaš video reagirali kolege iz Zagreba, jesu li se šefovi naljutili?

- Oduševili su se! Kazali su nam kako je video dopisnika nadmašio sve uratke “Crvenog” i “Crnog” tima, a ujedno su i priznali kako su dopisnici njihova prava snaga. Bilo im je urnebesno smiješno kako smo to sve skupa složili i kako smo se sjetili nekih fora. Možda su samo malo bili ljubomorni na sve one naše “urede” uz more ili na doku u Kopačkom ritu - šali se Nikolina, dodajući kako je svatko od dopisnika bio zabavan i smiješan na svoj način.

Tin Kovačić i njegov snimatelj Robert Cerić bili su fenomenalni, vizualno dojmljivi i zabavni, ali ovaj kliško-zadarski dvojac ipak je najviše oduševio kolega Ivan Dobran iz Pule koji je uz impresivnu jurnjavu snimio parodiju na njihov video. Naime, u zadarskom dijelu videa Nikolina je Ivana predstavila kao “tri u jedan”, kao snimatelja, montažera i vozača, a kolega Dobran je uz te poslove još i novinar. Reklo bi se “one man show”. Splićani su igrali badminton na pustom trajektu i “dezinficirali” se MaxFluom utopljenim u vino, a Riječani svoj posao ležerno odrađivali na ležaljkama uz koktele.

Za snimatelja Ivana Stipčevića najstresniji dio posla su ona terenska javljanja uživo kada je vremena premalo, toliko toga ima se obaviti, a još se dogode i različita tehnička ograničenja koja treba premostiti.

- Posao nije težak zato što ga volim, ali najviše posla imaš prije “livea”. Prvo moraš snimiti i montirati prilog, spojiti kamere i uređaje za odrađivanje programa uživo. Onda odraditi probe sa Zagrebom kako bi se uvjerili da sve funkcionira, pa odraditi “live”, a nakon toga sve spakirati i voziti natrag do Zadra. U ovo vrijeme korone imali smo jedan dan kada smo prešli 420 kilometara, od Murtera do Udbine i Gospića, govori Ivan ističući kako se kod javljanja uživo često mora puno toga improvizirati. U glavi imaš jednu sliku i način rada, ali kada dođeš na teren, to se sve može promijeniti jer ne odgovara
svijetlo, pozicija ili pak nešto treće za dobar kadar...

- Sekunde su u televizijskom programu iznimno bitne. Kad ti nešto kasni sekundu, na televiziji to izgleda kao vječnost, kaže Nikolina, a Ivan se šali “kako ti i meso u sekundi zagori”.

Dok za Ivana najstresniji dio posla zna biti javljanje uživo ili slanje materijala u posljednji trenutak na mjestu gdje je prespor internet, Nikolini je upravo “live” s mjesta događaja, ali i brojne reportaže po Dalmatinskoj zagori po kojima je i postala poznata, najdraži dio posla. Obilaženje terena ni nakon 9 godina nije joj dosadilo tako da karijeru reportera za sada ne planira mijenjati.

- Ne bih se mogla zamisliti svaki dan u istom uredu osam sati. Nekad i nama dođe do zasićenja kada danima putujemo, pa dobro dođe jedan dan odraditi u Zadru. Ali na putovanja se jednostavno navikneš. Ima situacija koje su mučne, a ima i onih kada ideš u Zagoru ili u Liku na reportažu, pa ti sve to skupa dođe kao izlet - govori Nikolina, a oboje se slažu kako je jako važno pored sebe imati kolegu s kojim “klikneš” jer je onda puno lakše raditi.

Otkrili su nam i kako im je bilo raditi u vrijeme kada je u Hrvatskoj epidemija virusa bila na vrhuncu.

- Oboje smo staloženi, ali je ipak bilo nekih trenutaka kad si malo stao i promislio. Na primjer, zvali su nas da moramo ići na Murter koji je tada “vrištao” s naslovnica. Nije ti svejedno, ali onda dođeš tamo, shvatiš da nema nikoga vani, a ti si u prirodi, pod suncem i čekaš “live” - iskren je Ivan. Nikolina kaže kako to međuvrijeme na poslu pokušavaju iskoristiti na najbolji mogući način, pogotovo u doba korone. Zato se u njihovu prtljažniku nalaze, uz već spomenuti jednokratni roštilj, i ležaljke za plažu, ali i plinsko kuhalo...

- Iako će ovo šefovi čitati, ne bojimo se jer oni znaju da mi uvijek odradimo i više nego što se od nas traži -smiruje Nikolina.

image
Nikolina i Ivan odličan su reporterski tandem
RTL/Ivan Stipčević

Hoće li vas sada gledatelji i čitatelji smatrati neozbiljnima nakon što pogledaju video i pročitaju članak?

- Ljudi inače nemaju percepciju o novinarskom poslu i boli me kad nas se etiketira kao lešinare. Ono što ne znaju jest da si često u nepovoljnijoj situaciji od svih službi jer one imaju dozvolu za negdje biti, a ti svoj posao moraš odraditi pazeći da nikome ne smetaš i nikoga ne povrijediš. S jedne strane nam prigovaraju zašto o nečemu izvještavamo, a kada to ne bi napravili, onda bi nas prozvali da skrivamo istinu. A da ne govorim koliko puta nas baš oni kojima smo "dežurna smetala", zovu da im pomognemo kada institucije zakažu, govori Nikolina dotičući se i izvještavanja u vrijeme koronavirusa.

- I mi smo bili ti koji su bili na prvoj crti obrane. Kolegica Ida Balen je u početku izvještavala sa sjevera Italije gdje je bilo žarište koronavirusa, a kolega Tin Kovačić je razgovarao s čovjekom koji je prebolio virus. Reporteri i novinari su jednako tako bili na prvoj liniji obrane kako bi svaki dan mogli donositi vijesti koje netko može gledati i čitati - dodaje Nikolina, naglašavajući kako je s kolegom Ivanom iznimno pazila da se prilikom izvještavanja ne zaraze. Imali su i “torbu za koronu”, u kojoj su bile maske, rukavice, razni dezinficijensi.

- Bilo je puno gorih situacija na poslu kada sam se bojala izvještavati, ali korona nije jedna od njih. Mislim da je svakom reporteru veći strah izvještavanje s norijade jer nikada ne znaš kada će ti u glavu doletjeti brašno ili jaje, šali se Nikolina, a na njenu iskrenu zezanciju u smijeh je prasnuo i kolega Ivan.

Njih dvoje su zapravo pravi reporterski „dream team”, uigrani tandem uvijek spreman za rad, za pomoć kolegi na terenu, ali i za dobru zafrkanciju, baš kao i drugi RTL-ovi Nesvrstani. Upravo tako treba i shvatiti njihov video koji je definitivno zaslužio nacionalnu premijeru. Ako su Crni i Crveni tim dobili pravo emitiranja u informativnom programu, pravo javnosti treba dobiti i video Nesvrstanih, duhovitih dopisnika koji RTL izdvajaju od drugih.

13. travanj 2024 01:49