StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKI PROLJETNI VODIČ ZA ENERGETSKO ČIŠĆENJE

Zadarska feng shui stručnjakinja Vesna Zubčić savjetuje kako oplemeniti životni prostor

2. travnja 2018. - 14:50
Vesna_Zubcic

Zimsko razdoblje mirovanja u kojemu smo mnogo vremena provodili u toplini zatvorenih prostora i kućnim druženjima, sad je već iza nas. Priroda, koja je naš neizostavni dio, tjera nas da otvorimo prozore, osvijetlimo prostor, pročistimo ustajalost, unesemo nove vibracije, cvijeće i zelenilo u dom, kao i novu, poletnu energiju koja će nam pružiti vjetar u leđa. Proljeće je vrijeme transformacije i oduvijek su se generalna čišćenja prostora događala upravo sada, a ako uz fizičko čišćenje životni prostor očistimo i energetski, učinili smo čudo - tvrdi to Vesna Zubčić, zadarska produkt dizajnerica i feng shui stručnjakinja s dugogodišnjim iskustvom.

Dom je skolonište i prijatelj
- Prostor doživljavam kao organizam koji diše, a po feng shuiju kuća i jest naša druga koža. Zato je minimalno jednom godišnje treba i energetski očistiti, a poslovne prostore čak i više puta zbog velikog protoka ljudi. Vaš dom je vaše sklonište, stoga ga ne zanemarujte. Prihvatite ga kao prijatelja s kojim dijelite intimu i obvezno ga pri dolasku i odlasku pozdravljajte, savjetuje Vesna, naglašavajući kako prostor sve pamti, priča s nama, samo se mi moramo otvoriti za njegove poruke.

Energetski, sve što se ikada dogodilo u nekoj zgradi ili kući izlazi iz nje u valovima poput učinka kamena bačenog u ribnjak i zapamćeno je u zidovima, podu, podrumu, namještaju, predmetima, biljkama, životinjama i ljudima koji se nalaze u tom prostoru. To je utisnuto u samo tkivo građevine. Uz savjete za čišćenje koji slijede, zasigurno ćete, osim čistog doma, doživjeti i pomak na nekom životnom polju koje je bilo blokirano zbog spomenutog fizičkog i energetskog nereda. Za dva tjedna, trebali biste osjetiti dobrobiti.

Očistite dom i definirajte namjeru
Bitno je napomenuti da se čišćenje, i fizičko i energetsko, ne započinje s uznemirenošću, preko volje ili kad ste u žurbi. Također izbjegavajte ga u vremenu kada ste bolesni, imate menstruaciju ili otvorene rane na tijelu. Prije energetskog čišćenja ključno je ono fizičko. Detaljno uredite stan, bez „guranja stvari pod tepih“ i u ormare, jer to se i dalje zove nered, a on nas umara, blokira energiju i ne dopušta da krenemo dalje u nekim životnim područjima.

Ne naređujte si i ne namećite čišćenje baš u određenom trenutku, ali možete se pokušati motivirati rečenicom: „Bilo bi lijepo kada bi očistio/la stan, osjećao/la bih se mnogo bolje“ i na taj način promijeniti unutarnji osjećaj i pogled na prostor. Kada je volja prisutna, razjasnite namjeru s kojom čistite jer s njezinom jasnoćom obavili ste već 70 posto posla.

Dakle, razmišljajte o onome što želite unijeti u životni prostor (mir, blagostanje, obilje, ljubav, uspjeh...) i što želite otpustiti (nemir, ustajali miris, umor, melankoliju...). Neka odjeća koju nosite bude čista, a kada proces završite, bacite je u prljavo rublje i otuširajte cijelo tijelo.

Razveselite se citrusnim mirisima i svijećama
Feng shui stručnjakinja Vesna Zubčić savjetuje da u aroma lampu ili difuzor zraka nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa (limun, mandarina, naranča, grejp) jer su izvrsni čistači prostora, dezinficiraju ga i pružaju osjećaj svježine, što dokazuju i brojna kupovna sredstva za čišćenje koja upravo mirišu na citruse. Lepršavi su, prozračni i potiču na veselje. Također, tijekom procesa energetskog čišćenja upalite lučice, rasporedite ih po domu – one će spaliti negativnosti.

'Poslite' kuteve
Pleme Zulu i sjevernoamerički Indijanci žive u okruglim nastambama jer vjeruju da zlo stanuje u kutovima. Kao što ćete i većinu prašine pronaći baš u kutovima, tamo se nakuplja većina negativne, ustajale energije koju sol izvrsno upija. Sol je jedan od najjačih čistača, zato je u zdjelicama stavite u kutove i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga ja izbacite iz kuće, nemojte da prenoći u kanti za smeće.

Plješćite, zvonite, bubnjajte
Ako posjedujete tibetansku zdjelu, zvončiće ili gong, predmete čiji zvuk dugo odzvanja i stvara zvučne valove koji transformiraju energiju, možete njima proizvoditi zvuk dok se krećete svakim djelićem doma. Jednostavniji način je pljeskanje. Posebno obratite pažnju na već spomenute kutove kuće i pljeskanjem iz njih istjerajte negativnosti. Ugodna glazba također vam može biti dobar saveznik u čišćenju jer će prostor napuniti željenom energijom i podignuti vibraciju.

Dim kadulje za dubinsko čišćenje
Naša sugovornica Vesna Zubčić tvrdi da kadulja čisti čak i dublje od tamjana, koji se najčešće koristi u crkvama. Ova stručnjakinja savjetuje da stabljike kadulje isprepletete u pletenicu te na vrhu zapalite i potom ugasite. Iz žeravice na vrhu snopa izlazit će dim kojim se preporučuje da okupate svaku prostoriju i tako očistite i izbalansirate energiju u domu. Možete zapaliti i komadiće kadulje u posudici te, dok ona gori, na papir ispisati svoje želje. Preporuka je napisati tri do pet želja, ne više, kako se ne bi raspršile po prostoru, a ako ne želite pisati želje, savjet je naše sugovornice da samo u domu izgovarate: „Hvala, hvala, hvala“.

Mudrosti naših starih
Naši su stari znali mnoge tajne upravo zato što su bili povezaniji s prirodom i slušali svoju intuiciju, stoga pokušajte uvažiti i neku od ovih „bapskih priča“, možda upali!
- ako imate osjećaj da ne vidite dobro, točnije da vam je vizija života zamućena, operite prozore.
- izbacite staro da biste osjetili pravu moć novog, pružit će vam bolju energiju (posuđe, namještaj, odjeća).
- u kući ne držite pokvarene predmete jer kradu energiju, popravite ih ili bacite.

 

Viškovima odredite rok trajanja
Nered je nakupljena energija koja ne otječe i čini nas umornima. Nered u računalu također je nered, upozorava Vesna Zubčić, a stvara ga i odjeća koju nismo nosili duže od dvije godine, koja zagušuje naše ormare, a nikako je se ne uspijevamo riješiti. Evo kako doskočiti tom problemu:
„Ako odjeću želite pokloniti, odvojite je u posebnu kutiju, zadajte si datum do kojeg ćete to učiniti i također ga napišite na kutiju. Ako je do tog datuma ne poklonite, te su stvari za smeće, odnosno bacite ih u kante za recikliranje tekstila. Isto tako, ako za neke stvari niste sigurni želite li ih još ili ne u svom ormaru, također ih odvojite u kutiju i dajte si rok od 6 mjeseci. Ako kutiju niste u tom razdoblju ni jednom otvorili, te vam stvari uistinu ne trebaju.“ 

 

Pročistite tuđu energiju
Posuđene stvari, odjeća kupljena u second hand shopu, naslijeđeni predmeti i antikviteti koje ste unijeli u svoj dom, svi oni sadrže energiju drugih ljudi, a lako je možete pročistiti snopom kadulje koju ćete zapaliti i potom tim dimom proći oko spomenutih predmeta.
18. travanj 2024 22:37