StoryEditorOCM
Zadar plus‘BIJELI GLOG‘

Upoznajte zadarski brend mirisnih svijeća s tajnim sastojcima iz vrta: mi znamo kako dom treba mirisati za blagdane

Piše Ana Vučetić Škrbić
18. prosinca 2020. - 10:54

Što vam prvo padne na pamet kad zamislite ugodnu, toplu i "cosy" atmosferu u svom domu, pogotovo u ovim zimskim danima kada unutar poznata četiri zida provodimo više vremena nego obično? Topla rasvjeta, ugodni mirisi i puno detalja, reći ćete.

I zaista, postoji jedan detalj koji interijeru daje baš taj posebni "touch", koji objedinjuje svjetlost i miris na najljepši mogući način. Riječ je o mirisnim svijećama koje su se, s potpunim pravom, nametnule kao nezaobilazni detalj u svakom interijeru koji drži do sebe. Ne samo kao estetski moment, već i kao vrsta terapije. Još ako je svijeća ručno izrađena od potpuno prirodnih materijala, s tajnim sastojcima iz jednog malog mediteranskog vrta, iz ruku kreativne i vrijedne zadarske studentice Dominique Vrkljan, doživljaj je potpun. Njezin brend zove se "Bijeli Glog", po njezinu najdražem cvijetu, a "eco-friendly" mirisne svijeće, koje izrađuje u maloj radionici u dvorištu obiteljske kuće, odražavaju njezinu životnu filozofiju: brigu o okolišu, minimalizam i "slow living". Svijeće su se u tu priču savršeno uklopile.

image
Ako želite miris ružmarina iz vrta, možete izabrati i takvu svijeću
FOTO Nataša Rajčević

­– Mislim da nemam neki točan dan ili događaj za koji mogu reći da je bio presudan za moju ljubav prema svijećama, jednostavno ih oduvijek volim jer su mi sastavni dio "self-care" rutine. Ima nešto umirujuće i opuštajuće u paljenju svijeće na kraju dugog radnog dana uz šalicu toplog čaja ili vruće čokolade. S obzirom na to da oduvijek jako volim svijeće, mogu reći da sam probala puno toga i polako se javila i sama želja da pokušam izraditi svoju vlastitu svijeću, tako je zapravo sve započelo – kaže nam Dominique koja je šest mjeseci provela istražujući kako stvoriti savršenu svijeću od prirodnih elemenata. Nije znala koja je temperatura potrebna za učvršćivanje voska, koliko je mililitara ulja ili latica cvijeta potrebno za jednu svijeću, ili koji su fitilji najbolji. Sve što je naučila, otkrila je sama, metodom pokušaja i promašaja. Ali uspjela je. Prva je bila obična sojina svijeća bez mirisa, a kasnije je u taj sojin vosak dodala nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i stvorila svoju prvu mirisnu "eco-friendly" svijeću.

– Jako volim i potičem održivost, minimalizam, jednostavnost, ljubav prema prirodi i ekološku osviještenost. Zato mi je važno da su svijeće izrađene od prirodnih materijala, kao što su sojin vosak i eterična ulja, dok su recimo "standardne", odnosno svijeće koje obično viđamo rađene od parafina i sintetskih mirisnih ulja – govori nam Dominique.

image
Suradnja zadarskih brendova: svijeće 'Bijeli Glog' u šalicama
'Krakle Keramike'

Kako je njezin glavni sastojak sojin vosak, takve svijeće su prirodna i sigurna alternativa jer u sebi ne sadrže štetne sastojke. Naime, sojin vosak ima brojne beneficije, poput biorazgradivosti, čišćeg i dužeg gorenja bez crnog dima, koji ćete gotovo uvijek vidjeti kod parafinskih svijeća.

– Moje svijeće su vegan i "cruelty-free", a s obzirom na to da su rađene s kvalitetnim eteričnim uljima te sušenim cvijećem iz vlastitog uzgoja, ujedno su i "pet-friendly". Mirisi su prirodni, a dolaze od bilja koje simbolizira mediteransko podneblje, poput lavande, ružmarina i smilja, te na taj način same svijeće imaju i aromaterapeutski učinak. Trenutno u kolekciji imam šest svijeća, od čega su tri mirisne, dvije punjene suhim cvijećem i biljem te jedna bezmirisna – ističe ova kreativna mlada Zadranka čiji je Instagram profil jedan od šarmantnijih na koji ćete naići. Njezine unikatne, "custom made" svijeće od lavande, jabuke i cimeta ili sa sušenim cvjetovima smilja idealan su poklon. Sebi i drugima. No Dominique je ove godine pripremila i posebnu božićnu svijeću koja nosi naziv "Holiday Season", a izrađena je od soje i eteričnog ulja cimeta. Jer, kaže, ipak je cimet pravi blagdanski začin čijem mirisu malo tko od nas može odoljeti.

image
Mirisne svijeće u mirisnim paketićima

– Ove godine smo se jako potrudili ukrasiti sve naše kutijice svijeća kako bi izgledale kao pravi mali božićni pokloni – poručila je Dominique, dok pokazuje preslatko dekorirane kutijice sa svojim svijećama. No to nije jedina novost iz ove male zadarske "tvornice".

– Uz "Holiday Season" ovaj mjesec, imali smo i suradnju s "Planina Studio" u kojoj smo povezali ručno rađene keramičke šalice i svijeće te na taj način izradili takozvane svijeće-šalice. Ovo nam je bila druga suradnja, jednako uspješna kao i prva. Rasprodali smo je u jedan dan, na što sam jako ponosna i sretna. Trenutno imamo i suradnju s divnim curama iz "Krakle Keramike" koje su također u Zadru te radimo na posebnoj kombinaciji šalica i svijeća koje će mirisati na eukaliptus, cimet, klinčić i naranču. Prosinac je za mene uvijek jako veseli mjesec jer pripremamo puno iznenađenja na našem Instagram profilu, sudjelujemo u različitim adventskim darivanjima, ali i onima koji imaju humanitarnu notu u sebi – otkriva nam ova vrijedna zadarska kreativka o kojoj ćemo zasigurno još čuti.

S cvijećem iz vlastitog vrta
U njezinoj kolekciji trenutno je šest svijeća, svaka od njih jedinstvena je na svoj način. Tri su mirisne, dvije punjene mediteranskim biljem, a jedna je klasična bezmirisna svijeća jednostavnog naziva "Pure" te će sigurno biti prvi izbor ljubiteljima jednostavnog dizajna i estetike. Kako kaže Dominique, ta je svijeća namijenjena onima koji vole osjećaj topline doma, ugodnu skandinavsku atmosferu i minimalistički dizajn. Uz spomenutu božićnu, mirisne svijeće "Lavender" i "Rosemary" izrađene su od eteričnih ulja lavande i ružmarina, dok su "Immortelle" i "Chamomile" punjene suhim cvijećem smilja i kamilice. Dakako, iz njezina vrta.

image
Svijeća sa sušenim cvjetićima kamilice
FOTO Lara Žilic

Kako nastaje svijeća
Izrada svijeća započinje prilagodbom sobne temperature radionice koja mora odgovarati sojinom vosku, kako bi se on pravilno oblikovao, topio i sušio. Ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu, taj proces može potrajati od nekoliko minuta do sat vremena. Nakon postizanja idealne temperature, vosak se u obliku saća vadi iz vreća u kojima je skladišten, važe te stavlja u posudu u kojoj će se zagrijavati. Posuda s voskom stavlja se u veću posudu u kojoj se grije voda. Vosak se topi, zatim se vadi iz vode, hladi na određenu temperaturu. Ako se izrađuje mirisna svijeća, onda se mirisno ulje i eterična ulja dodaju na određenoj temperaturi (temperatura za mirisna ulja i eterična nije ista). Naposljetku se vosak prelije u čaše za svijeće te suši i hladi. Sam proces ručne izrade, lijevanja, sušenja, ukrašavanja traje par dana.

16. travanj 2024 23:01