StoryEditorOCM
Zadar plusU SKLOPU EUROPSKOG PROJEKTA HICAPS

Udruga 'Mala filozofija' Zadrane pozvala na kreativan doprinos oživljavanju povijesnih parkova!

27. srpnja 2018. - 15:34
sfinga7-110717.JPG

Kada ste zadnji put bili u parku? Ne samo užurbano prošli kroz njega jer vam se našao na putu od točke A do točke B, nego ciljano, sa željom, otišli u jedan od parkova u vašem gradu i u njemu proveli određeno vrijeme? Gradski parkovi kao otvoreni prostori i dijelovi sustava zelenih površina urbanih sredina važan su element cjelokupne strukture grada. Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi "Mala filozofija" zato je u sklopu velikog projekta "HIstorical CAstle ParkS" (HICAPS) nedavno u Zadru organizirala radionicu "Potrebe korisnika u parkovima" i zajedno s građanima, kao i predstavnicima gradskih institucija i građanskih udruga, osmišljavala "park iz snova" svakog pojedinog sudionika.

Naime, spomenuti europski projekt HICAPS, vrijedan 1,8 milijuna eura, uz pomoć prijedloga svih država članica projekta, razvit će osam različitih koncepata za revitalizaciju povijesnih parkova, koji će se krajem projekta i provesti u vidu pilot-projekata u četiri partnerske zemlje (dva parka po zemlji, u Hrvatskoj u Varaždinu i Bedekovčini). Ideja je obnoviti prostor parka za obnovu zajednice, kao i osvijestiti zajednicu o potrebi revitalizacije parkova kako bi parkovi oživjeli i postali mjesta za druženje, što je zadnjih godina sve rjeđe slučaj...

Ljetno kino, jezerce s ribicama...
Kao što se vidjelo na radionici, svatko od nas građana svojim idejama tome može pridonijeti, može promišljati o prostoru u kojem živi te na njega utjecati, učlanjenjem u udruge, sudjelovanjem u građanskim akcijama, volontiranjem, na koncu i dolaskom na ovakve radionice i dijeljenjem ideja. Dok netko park iz snova zamišlja s mnoštvom sadržaja, bogatim cjelogodišnjim programom, ljetnom pozornicom, kinom na otvorenom, ležaljkama, drugi maštaju o jezercu s ribicama u središtu parka, velikoj hladovini, cvijeću, udobnim drvenim klupicama i sveopćem miru. Treći pak parkove doživljavaju kao mjesto rekreacije na kojem je potrebna staza za trčanje, nekoliko sprava za vježbanje na otvorenome, četvrti bi zelene gradske površine opremili solarnim klupama i solarnim stablima, pitkom vodom te "bookcrossing" mjestom za razmjenu knjiga... Radionica u Zadru pokazala je da građani u parkove idu rijetko, pogotovo ako nemaju kućne ljubimce, te da bi im bolja opremljenost i kreiran sadržaj u njima pružili miran odmak od svakodnevice za kojom čeznu.

Udruga "Mala filozofija", koja je organizirala radionicu, prošlog je ljeta građanskom akcijom obnovila zadarski gradski park oko kipa Sfinge, star točno 100 godina. U projektu su sudionici srednjoškolci filozofsku teoriju odlučili prenijeti u praksu tražeći načine kako da u svojoj lokalnoj zajednici ostvare društvenu promjenu, postavili teglice s cvijećem, igraonice za djecu, "linčarnicu", obojili klupice, postavili stolice od gume, izgradili police za knjige... Ukratko, bili su nosioci promjene koju žele vidjeti u svom društvu. Novim projektom u koji je "Mala filozofija" uključena žele potaknuti građane da promisle o zelenim površinama koje ih okružuju i daju prijedlog kako ih poboljšati. To je prvi korak k promjeni, HICAPS projekt zato čini veliku stvar u promjeni svijesti i obnovi, razvija i međunarodnu strategiju procjene kulturne baštine i potencijala povijesnih parkova.

24. travanj 2024 13:59