StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR BAŠTINI:

Učenici zadarskog MIOC-a u EU pilot-projektu orijentirali se na obnovu Bedema zadarskih pobuna: "Odrađen je velik posao!"

Piše Radio Zadar/Zadarski.hr
13. lipnja 2020. - 09:54

Učenici su odabrali projekt "ZADAR BAŠTINI." Budući je je riječ o kompleksnom projektu, orijentirali su se na obnovu Bedema zadarskih pobuna. Odrađen je velik posao, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg predstavljanja projekta i njegovog utjecaja na razvoj našeg grada.

Gimnazija Franje Petrića odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u pilot projektu “U školi otvorene kohezije - At the school on Open Cohesion, ASOC" - priopćili su iz MIOC-a:

- Cilj provođenja projekta je poticanje kulture aktivnog građanstva kod učenika. Osnovni zadatak je odabrati projekt iz lokalne zajednice koji je financiran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, pratiti njegovu provedbu, analizirati sve dostupne podatke i informacije. Planirano je da učenici svoje istraživanje predstave u lipnju 2020. godine (u obliku video uratka ili neki drugi kreativan način). Stručno povjerenstvo će odabrati najbolji rad, a nagrada je sudjelovanje na "Europskom tjednu regija i gradova 2020." u Bruxellesu.

U projekt su uključeni učenici trećih razreda:

Ivan Mile Kozulić, Fani Čeović, Mare Žunić, Oliver Gojković, Martina Bačić, Jakov Zorić, Ivan Grašo, David Blaslov, Hana Begić i Ema Žilavec. Voditeljica projekta je pedagoginja, Antonija Kero.

Učenici su odabrali projekt "ZADAR BAŠTINI." Budući je je riječ o kompleksnom projektu, orijentirali su se na obnovu Bedema zadarskih pobuna. Odrađen je velik posao, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg predstavljanja projekta i njegovog utjecaja na razvoj našeg grada. Naziv našeg projekta je: Zadarska baština pod EU zvijezdama - navodi se u priopćenju. 

U projekt je uključeno pet ekipa iz Hrvatske i kroz dva tjedna bira se pobjednik koji putuje u Bruxelles. 

image
Zadarbastini.hr

Bedemi zadarskih pobuna (drugi nazivi: gradske zidine, Muraj) su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema, te se danas ti bedemi zovu Bedemi zadarskih pobuna (u spomen jedanaest krvavih buna koje su građani Zadra digli protiv Mletačkih vlasti). 

Predmet projekta je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja Bedemi su dobili svoju preventivnu zaštitu i upisani su u Registar kulturnih dobara RH, Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro

 

18. travanj 2024 21:22