StoryEditorOCM
Zadar plusPRAVI BORAC

Trinaestogodišnji Karlo Magaš boluje od raka kostiju: "Umjesto da mi njega tješimo, on tješi nas! Njegov duh i stav svima mogu biti lekcija!"

Piše I.Ivanac
16. siječnja 2021. - 21:11
Karlo Magaš ide na terapiju i objavio je rat bolesti: Ima dosta bolesne djece, ali borite se jer vi to možete!Privatni Album

Umjesto u igri i druženju sa svojim prijateljima i vršnjacima, 13-godišnji Karlo Magaš iz Zadra posljednjih godinu dana vrijeme provodi u bolnici na terapijama, okružen liječnicima i medicinskim sestrama.

Karlo boluje od osteosarkoma, tumora kostiju, kojem se žarište nalazi u kuku. Ta strašna dijagnoza pogodila je obitelj Magaš pred kraj 2019. godine.

Govori nam kako je odjedanput počeo šepati na jednu nogu. Iako su u njegovoj obitelji na prvu pomislili kako to ima veze s rastom i pubertetom, odlučili su svakako dogovoriti pregled kod liječnika kako bi doznali o čemu se točno radi.

– Njegovo je šepanje bilo alarm da nešto nije u redu, ali pojam osteosarkom bio je totalna nepoznanica u našoj obitelji.

Dogovorili smo termin u Ortopedskoj bolnici u Biogradu, odakle smo hitno upućeni u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

Tada smo znali da nešto nije u redu, da se njegovo šepanje neće pripisati samo ubrzanom rastu i razvoju u pubertetu – govori nam Karlova mama Lusijana.

Strašna dijagnoza

U Klaićevoj su ih pripremali za strašnu dijagnozu, no da se radi o osteosarkomu, nisu znali sve dok nisu stigli posljednji nalazi.

– Magnet je zapravo pokazao da nešto ne štima. Nakon nalaza biopsije potvrđen mu je tumor kostiju. Kao roditelju najteže mi je bilo podnijeti saznanje da moje dijete boluje od maligne bolesti – priznaje Lusijana, a Karlo je odmah tješi i nasmijava.

– Takav je cijelo ovo vrijeme – govori nam mama, dodajući kako je Karlo među liječnicima pravi komičar.

– Umjesto da mi njega tješimo, on tješi nas i govori nam da će sve biti u redu.

Nakon što su doznali za zloćudnu bolest, Karlo je odmah započeo s kemoterapijom, nakon nje uslijedila je operacija i ugradnja endoproteze.

Operacija je prošla uspješno, no nakon operacije su se razvile komplikacije zbog kojih je umalo izgubio nogu. Ni to Karla nije pokolebalo i spriječilo u njegovoj borbi da ozdravi.

Sve je podnio stoički, poput nekog odraslog čovjeka, a ne tinejdžera kojemu bi u tim godinama na umu trebalo biti druženje s prijateljima. Uslijedila je još jedna tura postoperativne kemoterapije, koja je Karla poprilično oslabila.

image
Karlo Magaš za vrijeme primanja kemoterapije s mamom Lusijanom i bratom Mihaelom koji su mu najveća potpora
Privatni Album

Najgori mogući snovi

Velika potpora mami i Karlu, uz njegova najvećeg navijača, mlađeg brata Mihaela, bili su članovi "Krijesnice", udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, koji su im pokazali kako se mogu nositi s njegovom bolešću.

– Zatekne vas takva dijagnoza kod djeteta. To su najgori mogući snovi koji su u našem životu postali stvarnost – kaže mama Lusijana.

Nakon prolaska kemoterapije i operacije, na Karlu je sada da ponovno izgradi svoj imunitet i što prije ojača organizam, ali i da povrati funkciju noge jer i dalje, zbog atrofije mišića, ima problema s hodom. Zbog toga se njegova mama odlučila na uvođenje prirodnog lijeka koji bi mu ojačao imunitet.

– Primorani smo potražiti pomoć u jednom prirodnom lijeku koji se proizvodi od gljiva. Samo jedan ciklus terapije prirodnim lijekom, koji traje od 80 do 120 dana, košta 42 tisuće kuna. To nas je financijski iscrpilo – govori Lusijana.

Na sreću, iznos za prvi ciklus terapije je prikupljen. Oko 12 tisuća kuna donirali su dobri ljudi, a 30 tisuća kuna dala je Humanitarna udruga "Antonio Jurjević".

Sav novac koji se dodatno prikupi ići će isključivo za Karlovo liječenje. Kod prirodne terapije gljivama, naime, nije dovoljan samo jedan ciklus.

Borite se

– Željela bih zamoliti sve ljude da unutar svoje okoline izađu ususret djeci koja se bore s nekom bolešću i da ne čekaju da ih bolesni zamole za pomoć, nego da se sami aktiviraju.

Iako smo imali padova, uvijek se iznova podižemo i krećemo dalje puni vjere i pouzdanja u liječnike i lijek koji će uskoro primiti. Velika su mi potpora svi ljudi koji pomažu i vjerujem da ćemo uskoro biti kod kuće na okupu, bez ikakve dijagnoze – uvjerena je Lusijana, a takav je i Karlo, iznimno hrabar i borben, ali s druge strane skroman i pomalo samozatajan.

Razlog zbog kojega se Karlo odlučio istupiti u javnost jednostavan je: želi zahvaliti svim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima iz Klaićeve koji su mu u proteklih godinu dana postali prijatelji, a svima oboljelima želi poručiti da u svojoj borbi nisu sami.

– Ima dosta bolesne djece, ali borite se jer vi to možete! – poručuje Karlo, pred kojim su sada mjesečne kontrole, ali i iscrpna rehabilitacija kako bi vratio snagu u mišiće noge i riješio probleme s hodom.

Kad vidite koliko je Karlo mentalno jak, koju hrabrost i volju ima, nema sumnje da će uspjeti u izazovima koji su pred njim.

16. travanj 2024 17:57