StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: "ADVENT U ZADRU 2019." U DUHU ZAŠTITNIKA DJECE I POMORACA

Sva su djeca bila dobra, sv. Nikola ih je darivao, a Krampus je šibe ostavio kod kuće

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2019. - 14:51
32 Sv. Nikola 06.12.2019, foto Fabio Šimićev.JPG

Zadarska djeca su ove godine, na blagdan sv.Nikole, imala sreće: taj njihov dobri svetac i zaštitnik, i  njegov vjerni pratitelj, strašni Krampus, zadužen za zločestu djecu, zajednički su odlučili da su sva djeca bila dobra. Što je značilo da je Krampus bio bez posla, da je ostavio svoje brezine šibe kod kuće, a da je sv.Nikola bombonima i drugim slatkišima darovao svu djecu.

A takvih nije bilo malo. Sv. Nikolu i njegove pomoćnike te Krampusa djeca su pronašla već na Forumu od kuda je društvo krenulo, pa preko Kalelarge, sve do adventskih trgova, kućica i pozornice gdje je svirala grupa "Jungle Boogie". "Zimsku bajku" i promenadu sv.Nikole po gradu priredila je tvrtka "Top Events" u kojoj su stručnjaci za organizaciju privatnih i javnih zabava i koja sa svojim glumcima, animatorima, plesačima i performerima svakog vikenda u jutarnjim satima priređuje kreativne radionice.

Sutra je, tako, na rasporedu radionica "Božićna tvornica malih vilenjaka", u 18 i 30 sati je predstava "Sv.Nikola i Krampus" uz mini disco, drugog vikenda radionica je na temu sv.Luce, a za dva tjedna na temu Djeda Božićnjaka.

Ali, vratimo se opet na petak i blagdan sv.Nikole. U jednom trenu se na Trgu Petra Zoranića pojavio još jedan sv.Nikola. Dok je onaj dječji zaštitnik bio u crvenoj odori, a ovaj drugi je bio u plavoj što je značilo da je na "Advent u Zadru" došao sv.Nikola – zaštitnik pomoraca. Bio je u društvu učenika zadarske Pomorske škole koji su ga pratili pjesmom.

Na "Adventu u Zadru 2019." ima još novosti. U unutrašnjosti bastiona Grimani, odnosno ispod Perivoja kraljice Jelene Madijevke, u prostoru koje koristi "Čistoća", uređene su jaslice u prirodnoj veličini. Uredili su ih djelatnici "Tržnice Zadar" sa scenografom Nenom Stojakovićem, dok su lutke izradili majstori Kazališta lutaka u Zadru.

Kraj crkve sv.Šime prije dva dana je postavljena i kućica s rekvizitima KK "Zadar" u kojoj su članovi navijačke skupine "Tornado".

A tik do te kućice su radnici zadarskih "Nasada" uredili zimsku snježnu sjenicu, sad već omiljeno mjesto za fotografiranje pogotovo onih najmlađih Zadra. Pravog snijega u ovom kraju nema na vidiku pa će i to malo uređenog snježnog ambijenta dobro doći. Radnici "Nasada" uredili su i postavili i kočiju Djeda Božićnjaka na Narodni trg pa Zadar i Zadrani, ali i turisti i posjetitelji našeg grada sve više žive u duhu Adventa, te skorog blagdana Božića i dočeka Nove godine.

Ovog vikenda se pali druga svijeća došašća u crkvi sv. Šime. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić upalit će je u subotu u 18 sati. Misu će predvoditi iz don Marin Batur iz župe Kraljice mira na Stanovima uz pratnju župnog zbora iz iste crkve.  

 

 

19. travanj 2024 15:09