StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: NOVI FILM ENIA MEŠTROVIĆA I KUD-A BLEKE I KONJI

'Srebro i zlato Zadra grada' - cjelovečernja dokumentarno-igrana komedija o stanju društva i grada

Piše IN
20. travnja 2017. - 16:55
mestrovic_film1-200417

"Srebro i zlato Zadra grada" naziv je novog filmskog projekta Enia Meštrovića u produkciji Kulturno-umjetničkog društva Bleke i Konji koji je u četvrtak predstavljen novinarima u Kazalištu lutaka Zadar. Film je predstavljen kroz razgovor moderatorice Lucije Bajlo s Meštrovićem kao scenaristom i glavnim glumcem, Draganom Veselićem kao glumcem i naratorom u filmu, te Arnelijem Mrkićem, ministrom kulture KUD-a Bleke i Konji, budući da će se premijera održati u predizbornom ozračju, 6. svibnja, u dvorani KLZ.

Iako na predstavljanju nije bilo riječi o politici teško se bilo oteti dojmu da se iza najavljenog filma ne krije neka nova politička provokacija nezavisne liste Konji koja je i dosad svoje djelovanje kanalizirala kroz raznorazne kulturne i kulturološke aktivnosti držeći, s potpunim pravom, da je najbolja kritika negativnih političkih i društvenih pojava ironizacija odnosno ismijavanje kulture koju ta ista politika i društvo kreiraju kao posljedicu i "nadogradnju" svojih proklamiranih vrijednosti.

Novinari tako nisu uspjeli doznati o čemu će u filmu biti riječi, niti tko je njegov režiser, osim što je Dragan Veselić, priznajući da film nije u cijelosti vidio, kao asocijaciju na mogući sadržaj ponudio plakat filma na kojem se s jasnom aluzijom na detalj Michelangelovog stvaranja svijeta sa svoda Sikstinske kapele u sudbinskom trenutku na crnoj podlozi dodiruju dvije ruke: jedna koja drži napola oglođani janjeći paprčnjak i druga koja drži narkomansku žlicu podgrijanu upaljačem spremnu za novu dozu heroinskog "šuta".

Osim plakata, da bi u filmu sve moglo biti obrnuto od onoga što se očekuje, govori i sam naziv koji je inverzija uvriježene sintagme o "zlatu i srebru grada Zadra".  

- Ideja za film nastajala je zadnjih sto godina, dolazi iz samom grada koji je u tom razdoblju pretrpio četiri rata, niz velikih migracija i ima teško prepoznatljiv identitet. Pokušali smo realno prezentirati stanje društva i stanje grada u odnosu na ono što se servira turistima kroz razne vodiče. A to smo postigli kroz istinita svjedočanstva sudionika filma i originalnu scenografiju – kazao je Enio Meštrović ističući da je film u potpunosti nastao amaterskim trudom i sredstvima uz malu financijsku pomoć Grada Zadra koji je očito shvatio kulturnu vijednost njihovog projekta.

Na pitanje o čemu se radi u filmu, Meštrović, koji u filmu igra nekoliko različitih uloga, rekao je da je film žanrovski "dokumentarno-igrana cjelovečernja komedija", odnosno istinito svjedočanstvo ljudi o gradu u kojem žive, te da se iz samog plakata može naslutiti što se u filmu događa.

Zbog specifičnih potreba i zauzetosti pojedinih sudionika film je nastajao tri godine i na njemu su radila četiri snimatelja te niz amaterskih i profesionalnih zadarskih glumaca. Ministar kulture KUD-a Arnelijo Mrkić objasnio je kako film zbog svoje ambicije da u "kreativni celofan zamota fetu života" jednog grada i društva zaslužuje da ga se smatra kulturnim dobrom "za današnje i buduće generacije".

- Duboko smo zaorali u današnje društvo našeg grada – zaključio je Meštrović pozivajući sve da dođu na premijeru filma u subotu 6. svibnja kada su na programu tri predstave. U 17 i 19 sati za građane po cijeni ulaznice od 25 kuna, kako bi se pokrili troškovi projekcije i premijere, dok će se novinarska projekcija održati u 21 sat.

KUD Bleke i Konji također su se zahvalili obiteljima pokojnog Tomislava Ivčića i Slavka Mikolčevića koje su im dozvolile da u filmu koriste pjesme "Kalelarga" i "Srušeni grade".

 

18. travanj 2024 08:56