StoryEditorOCM
Zadar plusHEP JE SUGLASAN

Solarna elektrana na Dvorani Krešimira Ćosića donijela bi milijunske uštede - sviđa li vam se mogući izgled zadarske "peke"?

Piše P.O.
8. srpnja 2022. - 22:06

Na temelju potrošnje za prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s potrošnjom za prva četiri mjeseca prošle godine, predviđamo da će cijene energenata, električne energije i plina, na godišnjoj razini porasti za iznos od 4.768.009 kuna. To je sadržaj poruke koja je početkom lipnja poslana Upravnom odjelu za financije Grada Zadra iz gradske tvrtke Višnjik u kojoj ozbiljno razmatraju ideju da se okrenu alternativnim izvorima energije. A to je, kako se trenutno čini, opći trend u cijeloj zemlji, ne samo kad su u pitanju sportske arene, nego i sve velike javne zgrade u državnom ili vlasništvu jedinica regionalne samouprave.

-Kretanja na tržištu energenata jednostavno su nas primorali da se okrenemo alternativnim, obnovljivim izborima energije i da tako pronađemo rješenje koje bi, s jedne strane, zadovoljile naše potrebe, a s druge strane bi predstavljale značajnu uštedu i tvrtki i gradskom proračunu. Po obavljenim istraživanjima jedino učinkovito mjesto za postavljanje solarnih panela je kupola Dvorane Krešimira Ćosića, jer postavljanje i ugradnja panela na krovišta malih dvorana u sklopu ŠC Višnjik ne bi dali ni približne efekte uštede, a na krovu zatvorenog plivališta takav zahvat uopće nije moguć. Zato se kao jedina učinkovita opcija nametnulo rješenje s postavljanjem solarnih panela na kupolu velike dvorane, izjavio je direktor Višnjika Denis Karlović.

Precizni pokazatelji efekata „prebacivanja” na solarnu energiju još uvijek nisu poznati, a detaljni podaci bit će poznati kad projekt bude dovršen. Procjenjuje se da bi „solarna elektrana” od 499 KW na krovu dvorane smanjila troškove Višnjika za 70-75 posto, što znači da bi se investicija od oko šest milijuna kuna isplatila u roku od četiri ili pet godina, ovisno o kretanju cijena električne energije. Kako se radi o velikim očekivanim uštedama, čak postoji i mogućnost da se troškovi investicije pokriju uštedama kroz nekoliko godina, što znači da izgradnja ne bi izravno pala na proračun Grada Zadra i Višnjika.

Pritom, nije nevažno ni to što je HEP već izdao takozvanu „prethodnu suglasnost” Višnjiku za „prelazak na solare”, a to je dokument bez kojeg nije moguće napraviti niti prvi korak prema instaliranju solarne elektrane.

image

Dvorana Krešimira Ćosića

/Slobodna Dalmacija

S obzirom da matematika i financije idu u prilog ovom zahvatu, oko postavljanja solarnih panela na „zadarsku peku”, koja je već postala prepoznatljiv dio gradske vizure, u javnosti se možda može otvoriti jedino „estetska dilema” - hoće li instalacija nagrditi izgled dvorane. Zato su već izrađene simulacije njenog mogućeg izgleda s postavljenim solarima, pa vam ih "dajemo na uvid".

Zeleno svjetlo za „solarizaciju” kupole dat će gradska vlast.

25. travanj 2024 15:48