StoryEditorOCM
Zadar plusSAMO JE JEDNA NOVINA

Slobodna Dalmacija večeras je proslavila 77. rođendan, a naš Zadranin Abdulah Seferović Sefi dobio nagradu za životno djelo u novinarstvu!

Piše Zadarski.hr
17. lipnja 2020. - 21:47

Slobodna Dalmacija večeras je u Galeriji umjetnina u Splitu dodjelom nagrada i domjenkom proslavila 77. rođendan.

Ovogodišnji laureati su Branko Efendić Efi koji je dobio nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo na području umjetnosti, zatim dr.sc. Anđelka Galić koja je dobila godišnju nagradu "Jure Kaštelan" za umjetnost, prof.dr.sc. Mateo Milković - nagradu "Frane Bulić" za životno djelo u području znanosti, prof.dr.sc. Dragan Ljutić - godišnju nagradu "Kruno Prijatelj" za znanost, Abdulah Seferović Sefi - nagradu "Joško Kulušić" za životno djelo u području novinarstva te Damir Šarac koji je ponio godišnju nagradu  "Miljenko Smoje" za novinarstvo

Kao što većina čitatelja zna, u tomboli, pa i onoj na Rivi za Sudamju, broj 77 zove se "ženske noge". U slučaju "Slobodne" zapravo nije ni bitno jesu li noge ženske ili muške, važno je da su brze i čvrste. Jer bez brzih nogu nije se moglo i ne može bježati pred neprijateljem, atomskim slijeva ili zdesna, ali ni prvi stizati na lice mjesta, što je u novinarstvu najvažnije

A bez čvrstih donjih ekstremiteta nisu se mogli i ne mogu trpjeti pritisci, koji uz ovaj posao idu kao bevanda uz srdele. Bez čvrstih nogu nije se moglo ni zdrav i čio dočekati 77 godina i preživjeti ustrajne samodopadne nalete crno-bijelih i kolor televizora, kao i onih satelitskih i kabelskih, teleteksta, šarenih časopisa, portala i pametnih telefona koji su dobro držeću gospođu htjeli umiroviti. Uzalud. Jer "Slobodna" je u svakodnevnoj utrci za informacijama, vidite i sami, ostala čila i brza, sa zrelošću koju donosi iskustvo.

U 77 proteklih godina "Slobodna" je svjedočila najvećim lokalnim i globalnim događajima koji su presudno obilježili i našu sadašnjost sa, kako je zapisao legendarni Momčilo Popadić, šakom suza i vrićon smija. U tim desetljećima s njenih stranica izdigli su se velikani tastature, fotoaparata, tipometra i urednički meštri čijih se tekstova i fotografija ljudi spominju kao da su objavljeni danas. To su Miljenko Smoje, Joško Kulušić, Joško Frančeski, Sibe Kvesić, Vojko Mirković, Momčilo Popadić, Andro Damjanić, Nikola Skokandić i drugi za čije bi nabrajanje trebalo otprilike 77 stranica.

Slobodna Dalmacija danas slavi rođendan, ali i okreće 78. stranicu kalendara. Vremena nisu laka, ali pamti Novina i puno teža vremena od recesije i pandemije koronavirusa. Ona su ostala u novinskom arhivu i povijesti, a "Slobodna" ide dalje sa svojom šakom suza i vrićon smija.

 

19. travanj 2024 01:27