StoryEditorOCM
Zadar plus10. ROĐENDAN JEDINSTVENOG MUZEJA U SVIJETU

Samo Zadar ima Muzej antičkog stakla, fali nam 420 ukradenih predmeta koji su danas u Muranu!

Piše L.Burčul
19. svibnja 2019. - 23:00
Ravnatelj Ivo Fadić

- Nigdje ništa slično na svijetu ne postoji. Da, na cijelom svijetu. Imamo čudesne stvari. Sve ovo bio je dio života i dio smrti. Čuvamo to, kao što su pokojnici u grobu „čuvali“ predmete koji će im trebati kada „prijeđu na onu stranu rijeke“. Žene nisu zaboravljale „ponijeti“ cijeli kozmetički pribor. A ni nakit…

Kroz razgovor sa dr.sc. Ivom Fadićem, ravnateljem Muzeja antičkog stakla u Zadru, mogu se saznati sve činjenice, ali i najneobičniji detalji iz života koji se točno na području današnjeg Zadra odvijao prije više od dvije tisuće godina.

No s ravnateljem Fadićem razgovaramo i o „rođendanu“ Muzeja antičkog stakla (MAS), desetom rođendanu, obljetnici ove ustanove na čijem je čelu Fadić od samog osnutka, a čije je osnivanje gorljivo zagovarao tadašnji ministar kulture Božo Biškupić. Jer, MAS je osnovan u lipnju 2006., no otvoren je tri godine kasnije, u svibnju 2009. godine, u atraktivnom zdanju Palače Cosmacendi iz 19. stoljeća, s reprezentativnim pročeljem, na zadarskim bedemima, na gotovo 2600 četvornih metara, s uloženih 45 milijuna kuna, s nadograđenim zelenkastim aneksom obloženim matiranim staklom, nazvanim 'Kristal', koji se, visoko na bedemu, vidi izdaleka…

Fundus MAS-a, pet tisuća predmeta od stakla iz doba antike (od 1. stoljeća prije Krista do 5. stoljeća poslije Krista) ovaj muzej, koji sadrži samo različite staklene artefakte, čini jedinstvenim u svijetu, uz, opet jedinstvenu, radionicu ručnog puhanja stakla, te radionicu izrade staklenog nakita na plameniku.

- U stalnom postavu je nešto više od dvije tisuće staklenih predmeta, predstavljenih u osam cjelina. Uz dvije spomenute radionice, imamo još dvije: izrađivanje predmeta od stakla tehnikom fuzije, te izradu minijatura na plameniku od borosilikatnih staklenih cijevi – objašnjava ravnatelj Fadić, dodajući da se u suvenirnici MAS-a prodaju samo replike antičkih predmeta koje su nastale u radionicama ovog muzeja.

U suvenirnici se prodaju i stručne publikacije, nastale u povodu izložbi koje se organiziraju u MAS-u: u deset godina postojanja priređeno je više od stotinu izložbi.

- U povodu desete obljetnice muzeja, otvorili smo izložbu staklenih skulptura suvremenog hrvatskog kipara Petra Hranuellija, a u drugoj dvorani gostuje češki umjetnik Petr Stacho o čijem bi se opusu i kreativnosti u oblikovanju stakla posebno trebalo govoriti. Ove izložbe ističem stoga što smo vodili računa da se kroz deset godina i toliki broj izložbi uvijek sačuva po jedan ili više primjeraka, pa sada već imamo fundus od otprilike 110 suvremenih uradaka u staklu, i to ne samo hrvatskih autora. Oni čine zasebnu kolekciju, za sada u depou, no intencija je da se u Zadru osnuje muzejska depadansa suvremenog staklarstva, kao stalni postav. U Hrvatskoj ne postoji ni jedna galerija koja bi imala isključivo moderno staklarstvo – kaže ravnatelj Fadić.

„Bolna točka“ MAS-a je 420 primjeraka antičkog stakla koje je iz Zadra odneseno, pokradeno, i nalazi se u Muzeju stakla na otoku Muranu u Venecijanskoj laguni.

- Ni kronološki ni prostorno ti primjerci ne pripadaju Muranu. Svi ti predmeti pronađeni su na širem području Zadra, Nina i Benkovca, no u Muranu to ne žele prihvatiti. U više navrata vođeni su pregovori da se to staklo vrati Zadru, no bezuspješno. Istraživanje doc. dr. sc. Antonije Mlikote, povjesničarke umjetnosti i docentice na Sveučilištu u Zadru, je iznimno važno jer je dokazala da su ti predmeti nošeni iz Zadra u Italiju i nakon 1943. godine. Nesporna je činjenica da se Zadru to blago treba vratiti i da za to treba tražiti načine – kazao je Fadić.

Stalni postav Muzeja antičkog stakla, gdje je dvije od pet tisuća predmeta izloženo, dok je sve ostalo u depoima, obogaćivao se tijekom proteklog desetljeća donacijama i otkupima. Posebnu kolekciju čini istočnomediteranska staklarska produkcija, stakleni predmeti iz nekadašnje privatne  kolekcije Ante Grčića, kolekcionara iz Makarske. Njegovu je kolekciju staklenih predmeta, koji datiraju u vrijeme od 1. stoljeća prije Krista, pa do 9. stoljeća, a koju je Grčić sakupljao na aukcijama u Austriji i Njemačkoj, MAS otkupio uz pomoć Ministarstva kulture.

- Uz radionice stakla, gostujuće izložbe, stalni postav i suvenirnicu, naglasio bih vrlo važnu ulogu koju MAS ima u zajednici. Ne želimo biti samo muzej, već i mjesto okupljanja, mjesto gdje ljudi rado dolaze, pa sam tako pobrojao da smo u proteklih deset godina u našim prostorima imali 42 koncerta, 15 kongresa, 42 različite radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, predavanja… - istaknuo je Ivo Fadić.

Kao jedinstvena ustanova, MAS će, prema planovima, postati i središte za izučavanje stakla. Njegova međunarodna reputacija već je dosegnuta i ovakvo središte bilo bi „kapitaliziranje“ svega što ovaj zadarski muzej predstavlja i što je postigao u deset godina rada.

 

IZRAĐUJU NAGRADE

MAS je postao „adresa“ i za naručivanje atraktivnih nagrada, jer su sve jedinstvene i nastaju u muzejskoj radionici. MAS je tako izradio staklene zlatne penkale za projekt HTZ-a koji je nagrađivao inozemne predstavnike medija kao najbolje ambasadora hrvatskog turizma (Grand prix je otišao u SAD, Rusiju i Italiju), nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej (Forum of Slavic Cultures – Živa Award), nagradu kod izbora najboljeg OPG-a u Hrvatskoj („Zlata vrijedan“), nagrade za europski košarkaški turnir Zadar Basketball Tournament…

22. travanj 2024 12:27