StoryEditorOCM
Zadar plusNAGRAĐIVANI OPG

Predsjednik Sabora u Velom Ižu pravi „Iški sapun”, čaj od lista masline, suvenire i kozmetiku, dobiva EU poticaje i mora čuvati - staništa ptica!  

Piše Predrag Opačić
9. ožujka 2020. - 09:09

Predsjednik Sabora na otoku Ižu uzgaja masline, od njih pravi ulje, čaj, sapun i kozmetiku i za sve te svoje proizvode na specijaliziranim međunarodnim natjecanjima dobiva priznanja i poticaje Europske unije! Sabor je Otočni sabor, a predsjednik je 58-godišnji Veloižanin Denis Barić, vlasnik pet godina starog OPG-a registriranog za uzgoj i preradu maslina i čaja.

Na nedavno održanim manifestacijama Maslina i Intrada, Barić je osvojio zlatnu medalju za svoj čaj od maslinovog lista.

-Nisam ni znao da postoji čaj od maslinovog lista dok me jedan moj prijatelj nije iznenadio i tražio da mu donesem ekološki maslinov list od kojeg je želio napraviti čaj. Kasnije, kada sam se zainteresirao i dublje ušao u tu priču, počeo sam proizvoditi ljekoviti čaj koji pojačava imunitet, a koristi ga se i protiv tlaka i masnoće u krvi. Navodno su ga proizvodili još stari Egipćani, u Japanu ga se koristilo protiv ptičje gripe, objašnjava Barić otkrivajući da se za različite namjene čaj priprema po posebnim recepturama.

-Čaj nije gorak, a najbolje ga je piti nezaslađenog. Radimo to već dvije godine, proizvodimo ga po narudžbi, kupci stižu preko društvenih mreža i WEB-a, a isporučujemo ga u roku od tri dana, kaže Denis koji za pripremu čaja koristi samo jedan od svoja četiri maslinika u Velom Ižu.

Za višesortno ekstra djevičansko ulje iz tih maslinika Barić je dobio brončanu medalju, plaketu je dobio za najbolje ocijenjen kozmetički pripravak, a srebrom se okitio za „Iški sapun”.

-Nema tu izmišljanja tople vode, bitno je samo imati volju i znati što želiš. Sapun od masline se proizvodi odavno, ulje i kauštika su stara receptura kojoj smo pridodali samo malo lavande zbog mirisa sapuna. Planiram ove godine intenzivirati proizvodnju „Iškog sapuna”. Prodaja ide kroz suvenirnice u Velom Ižu i na Krku, a tako prodajemo i suvenire – amforice s dva deca maslinovog ulja, kaže Barić čiji OPG proizvodi i unikatne suvenire.

Uglavnom se radi o zidnim satovima i svjećnjacima od stabla masline.

-Nije mi cilj nekakva serijska proizvodnja, svaki od tih suvenira je unikatan. Kada pri rezanju ili obnavljanju maslinika uočim komad stabla od kojega bi se moglo ručno izraditi suvenir – to i napravim, a kasnije ih poliram maslinovim uljem. Ne možeš uteći od masline i maslinarstva, otkako znam za sebe obitelj mi se time bavila, odrastao sam „pod maslinom”, pa svaki slobodan dan provodim na otoku i u masliniku, objašnjava Barić vodeći nas po vrletima otoka do udaljenih i teško pristupačnih maslinika iz čijih „resursa” izbacuje različite proizvode, ali svi nose oznaku hrvatskog otočnog proizvoda.

Barić ima četiri maslinika s 85 stabala u sustavu ekstenzivne proizvodnje za koji EU daje poticaje od 804 eura po hektaru.

-Po hektaru moraš imati od 25 do 155 stabala, dakle velika je to kvadratura, a mali broj maslina, velika je udaljenost od stabla do stabla. Logično je da je na takvim maslinicima urod manji, pa se to kompenzira poticajnim sredstvima. Iz svojih maslinika godišnje proizvedem oko sto litara ekstra djevičanskog maslinivog ulja. Postoje i neki specifični kriteriji koje moraš zadovoljiti, pa pri pomlađivanju maslinika ne smiješ pretjerati i previše ih pomladiti, stabla moraju imati dovoljnu visinu da bi se sačuvala staništa ptica i održao okolni eko sustav. Nema nikakvih kemikalija i pesticida, zadovoljavamo sve standarde i kriterije kao i proizvođači čiji proizvodi imaju eko markicu. S tim što nama kontrola iz Ministarstva poljoprivrede može doći u svakom trenutku i nenajavljeno uzeti uzorke zemlje i lista da bi se analizom utvrdilo pridržavamo li se svih propisanih eko standarda. Osim toga, kada jednom uđemo u subvencijski sustav, sljedećih pet godina moramo raditi po pravilniku za ekstenzivne maslinike, navodi Barić kriterije koje je morao zadovoljiti da bi dobio EU poticaje.

Planovi: kušaonica, uljara, „iški lopiž”...

Izgradnja i opremanje kušaonice i nabavka male uljare s kapacitetom prerade od sto litara na sat, to su novi planovi OPG Barić.

-Pripremamo projekt za korištenje sredstava EU za uređenje kušaonice u kojoj bismo prezentirali naše proizvode i organizirali radionice nematerijalne kulturne baštine. Na tom planu imamo suradnji s Arheološkim i Narodnim muzejom iz Zadra. OPG ima dopunsku djelatnost organizacije tečajeva za izradu tradicijskih proizvoda i rukotvorina, omogućavanje edukacija i radionica, tečajeva, seminara, navodi Barić navodeći primjer iške keramike i iške škarpine, posebne vrste tradicijske obuće.

Sve bi to, smatra Barić, trebalo pokazati i otočnim gostima, pogotovo „iški lopiž”, slavno i zaštićeno otočno jelo koje Barić prezentira s poznatim zadarskim kuharom Renatom Kraljevom.

-”Iški lopiž” je je u stvari janjeći gulaš pripremljen u posebno izrađenoj glinenoj posudi, lopižu. Želio bih, u suradnji s Arheološkim i Narodnim muzejom, organizirati i radionice izrade lopiža, to je naša iška tradicija koju treba spasiti od izumiranja

20. travanj 2024 09:34