StoryEditorOCM
Zadar plusO TOME SE GOVORI

Pogledajte četiri kuće za četiri brata u Diklu, sjedninjeno trajno i povremeno stanovanje 

Piše Korana Sutlić/Dom&Dizajn
16. veljače 2020. - 12:32

Sjedinjeno trajno i povremeno stanovanje, za turizam, u novom projektu studija Letilović Pedišić. Svaki objekt podijeljen je u tri cjeline: volumeni s apartmanima, stambeni prostor vlasnika te prostor između kao područje palube na prvoj etaži

Četiri kuće za četiri brata sagrađene prema projektu arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića, uz obalu u naselju Diklo u Zadru, još jedno su djelo ovih arhitekata koje osvaja svojom suvremenom interpretacijom starog na novi način, donosi Dom&Dizajn.

Sklop od četiri kuće hibridne je tipologije koja u jednu cjelinu sjedinjuje trajno stanovanje i povremeno stanovanje, uglavnom tijekom turističke sezone.

- Ovakva tipologija ima dugi kontinuitet gradnje na našoj obali i u arhitektonskoj formi ona prezentira našu ekonomsku stvarnost: suživot stana i apartmana. Projekt reinterpretira onu, gotovo arhetipsku, hibridnu tipologiju koja se sastoji od stambenog prostora vlasnika, najčešće u prizemlju, i nekoliko apartmana za iznajmljivanje na katu, kakva se često ponavljaju u predgrađima na obali. Takva tipologija dala je oblik i karakter naselju u kojem ovaj projekt nastaje - objašnjava Iva Letilović.

Bijeli dio zgrada služi za stanovanje stalnih stanovnika, a smeđi je “hotelski”, odnosno u njima su apartmani. Maketu projekta izradio je Matija Babić

OKO 900 KVADRATA

Cijelo naselje je, dodaje ona, izgrađeno građevinama koje nalikuju mutantima, njihova forma proizašla je iz oblikovnih karakteristika obiteljskih kuća, ali one su daleko prevelike da bi se mogle uklopiti u tipologiju obiteljske kuće.

- Nas je intrigiralo može li se ovakav mješoviti program projektirati ambicioznije, konceptualno jasnije i može li se unutar ovakvog zadatka napraviti transformacija koja bi otvorila put možda nekoj novoj tipologiji. Odlučili smo da nam forma slijedi funkciju i da se jasno pokaže dio koji je se koristi za stalno stanovanje i onaj dio koji je u službi turizma - kaže Igor Pedišić.

Konstrukcija kuća je armirano-betonska, pročelje je žbukano, a perforirane “harmonika” škure izrađene su iz HPL ploča

Oba svijeta trebaju živjeti autonomno, a da jedni druge ne ometaju, a istovremeno postoji platforma na kojoj je moguć njihov suživot, odnosno prostor zajedničkog korištenja, druženja i slično. Stoga je svaki projekt podijeljen u tri cjeline: volumeni s apartmanima, stambeni prostor vlasnika, te prostor “in between”, prostor palube na prvoj etaži.

Kuće tvore niz, od mora do nevelikog uzvišenja, a redoslijed njihovih vlasnika strogo prati obiteljsku hijerarhiju. Svaki od njih tražio je određenu strukturu apartmana za iznajmljivanje kao i veliku stambenu jedinicu, programski i funkcionalno prilagođenu potrebama svoje obitelji. Kuće su različitih veličina, ali prosječna veličina im je oko 900 kvadrata.

Svaka struktura kompozicija je male obiteljske kuće i isječka nekog megahotela. Vrlo je čitljivo podijeljena u dva kontrastna volumena: stambeni i turistički. Ovaj potonji generički je anoniman, koristi oblikovne elemente turističke tipologije, a ujedno je postavljen da tvori podnožje, ali i zaleđe drugom volumenu, stambenoj jedinici. Smeđi je dio turistički, a bijeli je za stalno stanovanje obitelji.

Stambena jedinica zaseban je volumen, s tipološkim karakteristikama obiteljske kuće, koja ne stoji na tlu već je sagrađena na postojećem volumenu, postamentu, i proteže se kroz tri etaže: od ulazne palube na prvom katu do natkrivene krovne terase na trećem katu. Praznina koja naglašava ova dva volumena, ujedno je i belle etage, paluba s bazenom, jedini prostor kontakta dva svijeta.

DRVENA OBLOGA

- Sve četiri stambene jedinice strukturirane su ponavljanjem istog modula koji se potom modificira i u tlocrtu i u presjeku, ovisno o specifičnim potrebama i zahtjevima budućih stanara - kaže I. Letilović.

Konstrukcija kuća je armirano betonska, pročelje je žbukano, a perforirane harmonika škure izrađene iz HPL ploča. Prizemlje kuća je opločano betonskim opločnicima, a na terasama je drvena obloga, tzv. decking. Površina obuhvata za sve četiri kuće je 3750 kvadrata. Glavni suradnik na projektu bio je arhitekt Luka Fatović.

19. travanj 2024 22:43