StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: 22. BBS

Pandemija nije pobijedila biogradski sajam: okupila je posjetitelje iz Colorada, Beča, Beograda... Popričali smo s njima: "Ovdje kao da korone nema!"

Piše Mate Gugić
21. listopada 2020. - 15:02

U znaku strogih epidemioloških mjera, u srijedu ujutro, otvoren je 22. Biograd boat show. S preko 240 izlagača iu ovo riskantno doba, najveći je to sajam plovila u srednjoj Europi. Svi ostali veliki europski sajmovi, osim tri, otkazani su te ovu pandemijsku sajamsku sezonu zatvara upravo Biograd boat show.

- Mi smo zbog te činjenice jako ponosni i što je najvažnije uspjeli smo zadržati međunarodni karakter sajma. Stigli su nam Nijemci, Talijani, Austrijanci, Slovenci i Poljaci. Srećom, baš smo prije tjedan dana dospjeli na zelenu listu većine tih zemalja i oni koji su se bili i premišljali, ipak su odlučili doći. Vjerujem da je i lijepo vrijeme utjecalo na odluku – rekao nam je glavni direktor sajma Milan Šangulin, naglasivši kako je broj brodova gotovo jednak prošlogodišnjem. Dotaknuo se i teme nautičke sezone u Hrvatskoj te naglasio kako se više ne radi o pred i post sezoni već sezoni bez i sa restrikcijama.

image
Direktor nautickog sajma Biograd Boat Show Milan Sangulin.
 
Jure Miskovic/Cropix

- Kad god nije bilo restrikcija u putovanju naša je nautika procvala samo tako. Moramo se svi odgovorno ponašati te se potruditi da se politički otvore granice jer nema boljeg za socijalnu distancu od odmora na moru. Nautičari su zasigurno najsigurniji turisti – zaključio je Šangulin, a s njim se složio i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

- Nautika je pokazala veliku otpornost u ovo doba pandemije i za nas je to jedan od najznačajnijih segmenata turizma, s obzirom na to da nautičari troše gotovo dvostruko više nego prosječni turisti u Hrvatskoj. Osim toga, potiču razvoj drugih, posebnih oblika turizma poput enogastronomije – naglasio, dodavši kako je važno istaknuti novu strategiju turizma.

- Želimo od sad pa na dalje promatrati nautički turizam s dva stajališta: prvo da se osigura održivost ovog oblika turizma što znači zaštita našeg mora i obale te da s druge strane sklonimo zakonske i administrativne prepreke koje onemogućavaju nove investicije i razvoj. To se prije svega misli na donošenje izmjenu zakona o pomorskom dobru koji na jedan način unosi pravnu nesigurnost i neizvjesnost za naše postojeće koncesionare te da oni konačno mogu početi snažnije investirati, razvijati se i ulagati u nove projekte – zaključio je Kovačević.

A da je nautički turizam bio „slamka spasa“ za cjelokupni ovogodišnji hrvatski turizam svjestan je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

image
Tonci Glavina, drzavni tajnik
 
Jure Miskovic/Cropix

- I u listopadu, do današnjeg dana, imamo 12 tisuća dolazaka. Dakle, naš nautički turizam dokazao je kako je izrazito otporan i to je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju u Europi i na Mediteranu jer smo pokazali kako i u ovim nemogućim uvjetima možemo pružiti uslugu koja nudi zdravlje i sigurnost. Zato uspjeh našeg nautičkog turizma moramo iskoristiti kako bi se regrutirali za sljedeću godinu - kazao je na otvorenju sajma Glavina, naglasivši da fokus mora biti na prilagodnu novim okolnostima i da pritom ponudimo kvalitetnu uslugu uzimajući u obzir poštivanje posebnih mjere koliko god one trajale.

- Siguran sam da sljedeće godine možemo ostvariti izvanredan rezultat u nautici i u općenito turizmu. Mi smo prva zemlja koja se otvorila nautičarima i prvi smo koji smo dopustili uplovljavanje velikih jahti još u svibnju te smo već tada poslali snažnu poruku da smo za nautičare otvoreni za razliku od svih drugih. Sigurno je da ćemo taj način razmišljanja njegovati i sljedeće sezone i da ćemo napraviti baš sve u epidemiološkom, sigurnosnom te u marketinškom smislu da nautičari budi prvi koji će otvoriti novu turističku sezonu – naglasio je Glavina.

A sigurnim se u Biogradu osjeća i bračni par Jim i Tammy koji su u Hrvatsku stigli iz dalekog Colorada.

image
Bracni par Jim i Tammy u Hrvatsku su stigli iz dalekog Colorada. Plove vec 4 tjedna
 
Jure Miskovic/Cropix

- Već smo kod vas šest tjedana, a plovimo četiri. Krenuli smo iz Splita sredinom srpnja, a trenutno boravimo u Zadru te smo odlučili posjetiti Biograd boat show jer nas, naravno, zanimaju brodovi – uz osmijeh nam je rekao Jim, a Tammy je dodala kako se u Lijepoj našoj osjećaju iznimno sigurno te zaista nemaju nikakve primjedbe.

- Nautika je idealna grana turizma za ovo pandemijsko doba, jer si svakako socijalno distanciran i okružen si isključivo ljudima koje poznaš. Upravo smo iz tog razloga naš odmor odlučili provesti na višetjednoj plovidbi. Nažalost, kako je već odmakla sezona, dosta je restorana zatvoreno, a čak se i većina bova diže iz uvala pa nemamo veliku mogućnost izbora za vez. No, marine su vam stvarno na razini i uglavnom u njima odsjedamo – rekla je Tammy te nastavila uživati u razgledavanju preljepih brodova vezanih u Marini Kornati.

Sajam je zbog aktualnih prilika produžen na pet dana, do 25. listopada, a otvoreni prostor treće najveće marine u zemlji, kategorizirane s četiri sidra i svježi morski zrak jamče sigurno okruženje za sve zainteresirane posjetitelje.   

Iz Beča i Beograda – u Biograd!

Irene i Roland svake godine iz Beča dolaze u Biograd jer su vlasnici broda. Često svoje datume usklađuju upravo sa Biograd boat showom kako bi mogli vidjeti najnovija i najzanimljivija plovila koje ovdje u marini nikad ne manjka.

- Ovog puta smo tu samo tjedan dana, od petka do petka, i mogu reći da se zaista osjećamo sigirno, gotovo da zaboravimo da korona postoji – s osmijehom su rekli te dodali kako ih je i vrijeme poslužilo. A vrijeme ide na ruku i skiperu te brodskoj stujardesi Stefanu i Nikoleti koji su upravo završili sezonu na Visu te su na putu kući, prema Beogradu, stali pogledati privlačne izložbene primjerke na Biograd boat showu.

- Ja sam bio i prošle godine i mogu vam reći da uopće ne vidim neku razliku, odnosno ne osjete promjene, ni na bolje ni na loše, unatoč pandemiji. Tako da svaka pohvala orgizatorima – rekao je Stefan. 

image
Irene i Roland svake godine dolaze u Biograd iz Beca i nastoje poklopiti datume s Biograd boat showom.
 
Jure Miskovic/Cropix

Ako kupite posljednji broj magazina "Otvoreno more", možete besplatno ući na 22. Biograd boat show.

23. travanj 2024 10:23