StoryEditorOCM
Zadar plusMALI MODNI INTERVJU: SANA BARABA VLASNICA JE TRGOVINE "TIRAMOL" I IZUZETNOG MODNOG UKUSA

Ova Zadranka bira odjeću s hrvatskim potpisom od 0 do 24

9. veljače 2019. - 10:50
sana35-250119

Mašta je temelj ljepše stvarnosti, dobrog modnog izričaja, posebnosti, hrabrost da iskočimo iz uniformiranosti modne današnjice. Ako iz maštovito odjevene žene pršti stav, posebna energija i svojevrsni „glamur“, definitivno smo pronašli ženu za  našu rubriku "Stil"! Jedna od njih je Sana Baraba, Zadranka koja bira glamur od jutra do večeri, i to isključivo s hrvatskim potpisom. Upoznajte je...

Tko je Sana i što sve sačinjava njezin stil?
Sana je sasvim obična žena koja svako jutro budi dijete za školu, ide na posao, obavlja spizu, kuha, čisti, pere... Uz sve to, moj stil odredi osjećaj s kojim se probudim. Obično uzmem ono što mi u tom trenutku padne na pamet. Bez plana i programa, bitno da mi je udobno. Nemam običaj pratiti neka "pravila" u odijevanju.

Što za tebe znači „biti modno osviještena“?
Jako se volim igrati s odjećom i modnim dodacima i smatram da je to neki oblik izražavanja trenutnog stanja uma. Je li to realnost ili mašta... Kako u koje doba dana vas okrene. "Modno osviještenim" osobama smatram osobe koje su izgradile svoj stil, kroz odijevanje pokazale svoju individualnost. Za mene je to jedinstven način odijevanja koji prati naš način života, koji je nekad određen društvenim položajem, zanimanjem, financijskom moći ili nemoći.

Za kakvom ćeš se ženom uvijek rado okrenuti i pogledati je s divljenjem?
Definitivno je da ću se okrenuti za ženom koja mi izgleda "moćno", na kojoj se vidi da ima samopouzdanja, bilo da je u pitanju elegancija, sexy look ili casual, sportski odabir odjeće.

Oblače li se, po tebi, Dalmatinke dobro, odvažno, zanimljivo ili više prema nekom kalupu?
Pa mogu reći da ima dosta Dalmatinki koje vole malo drukčiji stil odijevanja od onog koji nam nalažu high street brandovi. S tim odmakom od standardnog "must have" i onog "totally in this season" dolazi i odvažnost i izdvajanje iz mase, čega je, smatram, sve više i više.

Godine 2013. otvorila si u Zadru concept store naziva „Tiramol“. Koji je koncept same trgovine?
Sam koncept trgovine osmišljen je da mlade cure, majke, poslovne žene, pa čak i bake nađu nešto posebno za sebe. U praksi se pokazalo da smo i odličan izbor za odabir poklona, a dolaze nam i muškarci. Ustrajemo u tome da imamo samo dizajn s hrvatskim potpisom te nastojimo da se na našim vješalicama nađe sve ono što vam je dostupno kod samih dizajnera i po cijenama koje ne odstupaju od njihovih. Inače, puno ljudi ne zna što sam naziv dućana znači, u Dalmaciji tiramol je konop za sušenje odjeće u kaletama između zgrada.

Što te posebno inspiriralo na otvaranje "Tiramola"?
Na samu ideju me dovela činjenica da moja mama nije baš imala puno izbora u gradu za pronaći neki poseban komad odjeće ili nakita. I tako je sve krenulo, doslovno preko noći.

Svatko tko je navratio na tvoj Instagram profil mogao je primijetiti da svoje odjevne kombinacije slikaš na stepenicama jednog trgovačkog centra. Zašto baš tamo i je li ti u redu da baš po tome budeš prepoznatljiva?
Pa s obzirom da je "Tiramol" dio City Gallerije, logično mi je bilo da ostane svoj na svome. Neke modne ikone su našle svoj bijeli zid, a Tiramol ima skaline. To je naš street style izlog, iako nam je puno draži onaj koji nam dolazi sa Kalelarge, na kavama uz more, krštenjima, maturalnim zabavama, vjenčanjima i putovanjima naših klijentica.

Osim u tvom dućanu, pretpostavljam da su hrvatski dizajneri uveliko zastupljeni i u tvom ormaru. Čije kreacije obožavaš oblačiti za dnevne, a čije za večernje/svečanije varijante?
"Tiramol" mi je donio u život mnogo divnih i kvalitetnih umjetnika. Jako volim nositi suknje "BiteMy Style" by Zoran Aragović, "Becha", "Lamarpe" i "Nitoya" odličan su mi dnevni izbor, dok je za večernje kombinacije definitivno moj izbor "Krie dizajn" i Ivan Alduk.

Boje ili neboje?
Volim spajati različite boje i materijale, iako to često zna biti logično samo mojoj glavi, a ne i drugima. Kod mene je baza uvijek crno i bijelo, a onda na njih dodajem šarenilo.

Koliko je nakit važan dio tvog modnog izričaja?
Nakit dosta može pomoći u osvježenju cijele priče koju ste osmislili i uvijek je dobrodošao u dnevnim i večernjim kombinacijama. Bilo da je riječ o predimenzioniranim naušnicama, prstenju, ogrlici ili upečatljivom rajfu za kosu.

Osim što si poduzetnica i žena s istančanim smislom za lijepo, ti si i majka jednog srednjoškolca. Jesi li na njega prenijela smisao za modu?
Kao pravi pubertetlija čini fintu da ga uopće nije briga što nosi. Možda mu nisam usadila neki smisao za modu, odnosno, nosi ono što je „in“ njegovoj generaciji, ali mi je jako drago kada vidim da je naučio da određena mjesta traže i određeno modno izražavanje te da time iskazuje poštovanje, bilo da je riječ o izlasku u grad, kazalište ili crkvu. Tako da mi se čini da je nešto od mog modnog odgoja i utjecalo na njega.

19. travanj 2024 18:44