StoryEditorOCM
Zadar plusNAUTIČKI RAJ NA UGLJANU

Olive Island Marina najljepša je mala marina u Hrvatskoj

Piše PSD
19. prosinca 2017. - 21:21
9335181

Bjelina, bljeskovi kamena i zelenilo, zeleni otoci, živice, masline, ružmarin i tko zna još koliko drugog ukrasnog i mirisnog bilja – to je ono što smo dobili pri prvom susretu s Olive Island Marinom u Sutomišćici na otoku Ugljanu još prije nekoliko godina dok taj mali nautički raj još nije počeo dobivati javna priznanja kakva mu pristižu zadnjih godina, kao i mnogobrojne pohvale gostiju.

Marina u skrovitoj i dubokoj sutomiškoj uvali postala je najcjenjenija i po mnogima najljepša mala marina u Hrvatskoj, prototip boutique turističke luke, pa i više od toga. Ministarstvo turizma je tri godine zaredom ovu maslinsku marinu proglasilo najljepšom malom marinom u Hrvatskoj i nagrađivalo je priznanjem Turistički cvijet. Ove godine isto priznanje Olive Island Marine nije više mogla dobiti istu titulu pa je dobila posebno priznanje za iznimnu kvalitetu. Svoj kapital, ali i kreativnost i životna, turistička i nautičarska iskustva u marinu u Stumišćici uložio je austrijsko-češki bračni par Hana i Peter Dermota. Imali su već kuću u Zadru, brodicom preplovili cijeli Jadran, obišli sve marini i zaključili da im u svakoj ponešto nedostaje te osmislili svoj koncept.

Ideja je bila jednostavna: gostima-nautičarima omogućiti da odstrane stres i buku te unijeti mir i radost, stvoriti obiteljskom marinom koja će konceptom privlačiti i mlađe klijente. Želja im je bila postići takvu razinu da se gosti uvijek požele vratiti. I taj su koncept ostvarili, vidjelo se već ubrzo. Na čelo marine s puno povjerenja postavili su 24-godišnjeg hotelijera Tonija Antišina, koji je svjež i pun ideja tek stigao s faksa.

Antišin je u suradnji s vlasnicima formirao tim od 30-ak djelatnika i u izvanredno koncipranom nautičkom kompleksu, koji su projektirali zagrebački arhitekti Ivan Jelić i Filip Kožarić iz tvrtke "Fearh" gotovo u startu dobio stalne goste s vidljivim odmakom od čarteraškog bizinisa. Dobrostojećim Nijemcima i Austrijancima, koji su najčešći gosti marine, njihova su plovila i nova luka u Sutomišćici postali dom gotovo šest mjeseci godišnje, tamo negdje od travnja pa sve do listopada.

U cijeloj priči je gastronomska ponuda marine, u restoranu Olive Garden, dobila posebno mjesto. Direktor Antišin, voditelj restorana Ladislav Poljak i glavni chef Ante Lončar htjeli su se odmaknuti od standardno dosadne ponude lokala po marinama koji su često tek zalogajnice, pa su razvili svoj autentični gastronomski koncept koji stalno nadograđuju pa je 'Olive Garden' danas ozbiljan restoran koji bi bio uspješan i u sredinama sa znatno jačom konkurencijom nego što je to slučaj na otoku Ugljanu. 

- Posao s vezovima je siguran, zadan, gotov, on ide, u njemu nema puno prostora za razvoj osim što održavamo visoku razinu servisa, imamo tih 200 vezova koje imamo, a od toga nam je 170 puno cijelu godinu i to istim brodovima - objasnio nam je direktor Antišin

. - Zato radimo na tome da marina bude poželjno mjesto s onim sadržajima koji su gostima potrebni tako da ne trebaju ni izlaziti iz kruga marine – od frizerskog salona, primjerice, do otvorenog bazena u kojem se gosti radije kupaju nego u moru. Ovdje se može živjeti, odmarati i uživati. Htjeli smo i postigli da imamo restoran koji će privući ne samo goste marine već i domaće ljude s otoka i turiste koji na njemu borave i to smo postigli. U sezoni radi punim kapacitetom, u njemu je angažirano najviše zaposlenih, čak 20, a od ciljanih skupina pola gostiju restorana stiže s brodova u marini, a ostali su turisti i ljudi koji žive na otoku - objasnio je direktor Toni Antišin.

19. travanj 2024 13:57