StoryEditorOCM
Zadar plusPUTOPISAC NY TIMESA OBJAVIO VELIKU PRIČU O ZADRU

Morske orgulje i čuveni zalazak sunca su ga oduševili, ali ne u potpunosti, otkrio je i zašto

Piše Zadarski.hr
9. kolovoza 2019. - 10:51
riva4-200619

Sebastian Modak, kolumnist New York Timesa, posjećuje svaku destinaciju koja se nalazi na njihovom popisu 52 svjetske lokacije koje u 2019. godini vrijedi posjetiti. Modaka je sredinom srpnja put doveo do Zadra, prekrasnog dalmatinskog grada koji se našao na listi ovog uglednog lista.

Modak u svojem putopisu nije skrivao oduševljenje Zadrom, ali je i upozorio na problem s kojim se naši gradovi na obali sve češće susreću - prenapučenost. Posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Modak opisuje kako se svake večeri oko 20 sati, kada se oglase crkvena zvona, zadarske ulice napune turistima pa je njima prilično teško hodati.

"Poput mrava koji idu na med, gomile turista kreću se poput kakvog odreda prema rivi kako bi uživali u najvećoj gradskoj atrakciji: zalasku sunca", piše Modak.

Objašnjava da je najbolji pogled na zalazak kod Morskih orgulja.

"Uzdah divovskog, skrivenog glazbenog instrumenta bio bi lijep - čak i meditativan - kada ne bi bilo pogleda na more selfie štapova, ucrtanih na zalazećem suncu, a da note ne guši brbljanje tisuća ljudi", piše kolumnist NY Timesa.

Zadar, 200619.
Brojni turisti veceras su uzivali u zalasku sunca na zadarskoj rivi kod morskih orgulja.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Luka Gerlanc / CROPIX

 

Modak se nadao da se u Zadru neće susresti s prenapučenošću s kojom se Dubrovnik već neko vrijeme bori. No, nade mu se nisu ostvarile.

Ipak, poručuje da su mu se glavobolje zbog jakog sunca isplatile jer je tijekom vrućih srpanjskih dana uspio obići zadarske znamenitosti bez da se morao probijati kroz velike gužve. Pita se gdje su svi ti turisti tijekom dana, ali nije da mu je to smetalo.

"Gdje god da su bili, stari grad je mnogo ugodniji tijekom dana bez obzira što je teško biti vani na jakom podnevnom suncu", piše Modak.

U jednoj od zadarskih konoba upoznao je umjetnika Darka Matanovića koji živi u Zadru i Zagrebu. Obilazili su kafiće u Starom gradu, a Matanović ga je upoznao i s PT kombinacijom, miksom pelinkovca i tonika. "To vam je lokalna izmišljotina koja ima okus poput izbljuvka", kritičan je bio Amerikanac.

Izlazak je završio oko 3 sata u noći, u klubu kilometrima daleko od Starog grada u kojem su se puštali hrvatski pop hitovi iz 80-ih. 'Fajrunt' je dočekao u dresu hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 10 na leđima. "Taj dres nosi lokalni heroj LukaModrić", objašnjava čitateljima.

Zadar, 200619.
Brojni turisti veceras su uzivali u zalasku sunca na zadarskoj rivi kod morskih orgulja.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Luka Gerlanc / CROPIX

Zadarska riva

 

Dan poslije je zahvaljujući Joeu Oroviću, američko-hrvatskom novinaru, proveo na Dugom Otoku, daleko od gradske vreve, a uspjeli su malo i zaploviti. "Ako ne računamo povremene prolaske plovila, imali smo Jadransko more samo za sebe", impresionirao piše Modak. Osim pustih plaža i predivnog mora, putopisac napominje da postoje i brojne povijesno važne lokacije koje valja obići.

Zadnjeg dana htio se počastiti posebnim izletom. Jasno, odmah su mu na pamet pala Plitvička jezera ili rijeka Krka, ali je pretpostavio da će i ondje naići na veliku gužvu s obzirom da se na svakom koraku u Zadru nude izleti u te nacionalne parkove. Odlučio je odabrati lokaciju koja se ne nalazi u svakom vodiču.

"Na savjet gospodina Orovića, otišao sam u kanjon rijeke Zrmanje", otkriva kolumnist.

I nije se razočarao, ostao je impresioniran netaknutom prirodom. "Ovakva mjesta sve je teže naći u Dalmaciji, ali još uvijek ih ima.", zaključuje Modak.

 

 

18. travanj 2024 02:39