StoryEditorOCM
Zadar plusOD ZADRA DO...

Mario Javoran ušao u finale prestižnog natjecanja u konkurenciji od 5000 radova! "Moja slika sa Zadranima bit će izložena u New Yorku i Barceloni"

Piše M.G.M.
10. prosinca 2020. - 15:22

Na jednom od najprestižnijih natječaja u svijetu za figurativno slikarstvo, crtež i kiparstvo najprestižnijem natječaju na svijeću, Art Renewal Center Salon Competition, u finalu se našlo ime i jednog Zadranina! Dvadeset šestogodišnji umjetnik Mario Javoran uspio je ono što mnogim starijim kolegama nije – ušao je u finale u kategoriji crteža među ovogodišnjih gotovo 5000 prijavljenih radova iz 83 zemlje!

Rad koji mu je donio ovo prestižno finale, „Mediterraneo”, ujedno ga je proslavio i u samom Zadru, kad mu je zbog njega gradonačelnik Branko Dukić odlučio uručiti Grb grada

- Što da kažem, jednostavno sam presretan. Koliko god bio samouvjeren u svom radu, uvijek je lijepo dobiti ovakvu vrstu priznanja. Uz veliki broj novčanih nagrada i suradnje s vodećim magazinima i portalima posvećenim likovnoj umjetnosti Amerike te cijelog svijeta, možda najvažnija stvar su izložbe u prostorima Sotheby's u New Yorku i Museu Europeu d' Art Modern (MEAM) u Barceloni – rekao je Mario dodavši kako su za sada objavljena samo imena finalista.

image
Crtež koji je Mariju donio finale
Privatni Album

- Koliko sam uspio vidjeti konkurencija je dobra, ali sportaš u meni jedva čeka ovaj posljednji „fajt“, borbu za glavnu nagradu – komentirao je Mario. Na pitanje što točno znači plasiranje u finale ovog natjecanja za njegovu budući rad, odgovorio je: 

- Veliki vjetar u leđa. Po pitanju karijere ovo može biti važan korak ka glavnom cilju, svetom gralu svakog slikara „živjeti od svog rada“. Po pitanju stvaralaštva, ne previše, ovaj crtež je za mene već odavno „kuća od jučer“, već tri mjeseca radim na novom crtežu koji me u potpunosti zaokupio. Način na koji radim zahtjeva jako puno vremena i posvećenosti, pa je najvažnije zadržati fokus. Trenutno mi je najveći problem što sam nedavno dobio ideju za još jedan novi crtež s kojom se budim i idem spavati, a to može biti pogubno za rad – zaključio je Mario te nam nije htio otkriti očekuje li možda pobjedu. 

Pobjednici će biti objavljeni 13. siječnja. 

19. travanj 2024 01:58