StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI GIMNAZIJALAC BRONČANI NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI U RIJU

Marin Varivoda: Zaljubljen sam u brojeve

26. srpnja 2017. - 12:37
docek_matematicari7-250717-1

Međunarodna matematička olimpijada koja se održavala od 13. do 24. srpnja u brazilskom gradu Rio de Janeiru ponovno je dokazala da Hrvatska ima talentirane matematičare, a među mladim genijalcima krije se i jedan zadarski gimnazijalac - Marin Varivoda iz Gimnazije "Frane Petrić"!

Na natjecanju koje je upravo završilo, hrvatski srednjoškolci osvojili su sveukupno dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu. Uz Zadranina Marina, koji je osvojio brončanu medalju, šesteročlanu ekipu činili su Adrian Beker iz XV. gimnazije i Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, koji su se okitili srebrom, dok su Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije i Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" dobili broncu. Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina dobio je pohvalu.

Užitak rješavanja

- Prvi put sam sudjelovao na olimpijadi i dojmovi se još uvijek nisu slegli. Osvojio sam brončanu medalju i jako sam zadovoljan – kazao nam je 17-godišnji Marin, s kojim smo se čuli dok je još bio na letu prema Hrvatskoj. Ovaj talentirani matematičar u brojeve se zaljubio još od malih nogu.
- Vrlo sam brzo shvatio da uživam u rješavanju zadataka, posebno onih kompleksnih koji zahtijevaju puno logičkog zaključivanja, a upravo takvi zadaci su obično i na natjecanjima - kaže Marin, koji puno zasluga za uspjeh pripisuje i svom glavnom mentoru Danielu Paleki, također Zadraninu, studentu PMF-a u Zagrebu i bivšem olimpijcu, koji ga je pripremao za natjecanje.
- Volio bih zahvaliti i svojoj profesorici u gimnaziji Aidi Vlainić i svim mentorima koji su s nama radili u pripremnim kampovima na prenesenom znanju - kaže Marin. Osim uspjeha koji je postigao, olimpijadu će pamtiti i po brojnim poznanstvima s ljudima iz čitavog svijeta, otkrivanju novih kultura i ljepota grada Ria.
Ova olimpijada jedno je od najprestižnijih znanstvenih natjecanja u svijetu, u Brazilu je održana 58. put i na njoj je sudjelovalo ukupno 615 učenika iz čak 111 država. Put i pripreme organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Najteži zadaci

- To je najstarija znanstvena olimpijada, postoji od 1959. godine i prva je održana u Rumunjskoj. Što se tiče zadataka, bili su najteži do sada. Najbolji rezultat na natjecanju bio je 35 bodova od mogućih 42. Nitko nije postigao maksimalan broj bodova, a na svakoj olimpijadi do sada bar je nekoliko učenika to uspjelo. Time je naš uspjeh još veći. Zadaci su bili zahtjevni, ali u tome i je njihova ljepota. Vrlo smo zadovoljni - rekao nam je Ivan Krijan, koji je naš matematički tim vodio zajedno s Meom Bombardelli koja je u Rio došla nešto ranije jer je pomagala u izboru zadataka.

24. travanj 2024 04:41