StoryEditorOCM
Zadar plusNELA ŠARIĆ U JAPANU ĆE PJEVATI U KREACIJI ZADARSKE KOSTIMOGRAFKINJE

Marija Šarić Ban osmislila haljinu sa zalistavcem

Piše Iva Ivanac
11. ožujka 2018. - 21:38
haljina1-080318

Prekrasna crno crvena haljina krasit će tijelo zadarske operne pjevačice Nele Šarić na njenim budućim nastupima u Kneževoj palači u Zadru te Japanu! O kakvoj se haljini točno radi, razgovarali smo s dizajnericom ovog remek dijela Marijom Šarić Ban koja je i prije surađivala sa zadarskom sopranisticom.
Njih dvije su se upoznale pred kraj Nelinog akademskog obrazovanja jer je Marija bila mentorica kostimografima koji su odijevali operne pjevačice. I odmah su kliknule! Njihova suradnja se nastavlja i sada s haljinom koja u sebi sadrži etno motive zadarskog kraja, a njena cijena zbog posebne izrade, čipke i zalistavca doseže čak 40 tisuća kuna.
- Prvi put ću se javnosti u Marijinoj haljini predstaviti 22. ožujka u Kneževoj palači. Nastupit ću zajedno s zagrebačkim pijanistom Marijom Čoporom, a izvesti ćemo koncert Tisuće opernih boja gdje ću pjevati na nekoliko jezika. Samo tri dana nakon imam nastup u Japanu gdje ću izvoditi i hrvatske tradicionalne pjesme, govori Nela dodajući kako se upravo zbog toga na haljini nalaze hrvatski tradicionalni motivi.
Ova haljina je jedinstvena jer se od nje mogu napraviti četiri različita izgleda. Njena osnova je bodi od crne čipke na koji se nadograđuju dvije haljine, jedna crna i jedna crvena, te dva modna dodatka.
- Kod Neline haljine mi je jako bitna bila funkcionalnost, udobnost te transport haljine zbog njenih učestalih nastupa u raznim zemljama svijeta. Njena posebnost je u zalistavcu, etno dodatku kojeg je izradila Ivana Vitlov, profesorica zadarske umjetničke škole, govori nam kostimografkinja Marija dodajući kako ona inače za svoj rad pronalazi inspiraciju kod etno i renesansne odjeće jer sadrže jedinstvene elemente koji se skulpturno oblikuju prema tijelu.
- Ovakav model haljine omogućuje mi da je ja kreiram kako želim. Mogu nositi samo crnu ili crvenu haljinu, mogu obje nositi zajedno, sa zalistavcem ili bez, te s dodatkom crne čipke ili bez nje. Ovisno o raspoloženju, odnosno kako se taj dan osjećam. A k tome je vrlo lako mogu spakirati u kofer i ponijeti na bilo koji nastup, kaže Nela koja će krajem ožujka Japanu predstaviti zalistavac zadarskog kraja.
Kako ste se sjetili dodati zalistavac na haljinu?
- Zalistavac je komad tkanine koji pokriva i ukrašava prednji dio torza. Na njega se, posebnim vezom koji se zove srma, šiju krpice različitih boja najčešće u cvjetnom motivu tako da svatko može utkati svoju individualnost u njega. A haljinu sam iskombinirala s njim jer u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja koji sam pokrenula, radim nadogradnju koja označava kombinaciju etno elemenata i modernog dizajna, tako da je haljina za Nelin nastup zapravo savršen spoj hrvatske tradicije i nečeg novog, kaže Marija koja će prije ljeta organizirati radionice Dizajnerskog studija upravo na temu izrade zalistavca.

23. travanj 2024 20:10