StoryEditorOCM
Zadar plusTOP INTERIJERI

Luksuzni penthouse hrvatskog košarkaša Marka Banića s fascinantnim pogledom na Zadar

Piše D&D
26. studenog 2021. - 11:34

Vlasnik stana vrlo se lako odlučio za arhitektonski ured GECI, znajući da će upravo njihov tim najbolje razumjeti njegove želje

Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja razdvojeni su vizualnom barijerom koja zonira prostor, a ujedno je i impresivan ukras. Riječ je o dva nosiva stupa obložena grigio ogledalom koje reflektira more

Uređenje 150 četvornih metara stambenog prostora, u novosagrađenoj zgradi odmah uz morsku obalu, u ranoj fazi povjereno je iskusnim arhitektima. Saznajemo da je kroz cijeli projekt vladala izrazito dobra komunikacija između vlasnika i projektanata te je u konačnici nastao impresivan stambeni prostor koji je bio ostvarenje Markovih početnih ideja.

Početna točka projekta bila je poprilično jasna, kako saznajemo vlasnikova želja je bila prije svega stvoriti dojam luksuza u prostoru, ali elegantnog i ugodnog za život s djecom. Mogli bismo reći da se u stanu projektanti odmah susreću s jednim raskošem koji im uvelike pomaže u poslu, a to je fascinantan pogled s terase koji toliku moć da se ne obazire ni na kakve zapreke, nego se rasprostire kroz cijeli dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Ovakav dotok prirodnog osvjetljenja je svakako nešto što svi priželjkujemo, ali ipak, kada je u pitanju uređivanje prostora, to je nešto čemu se treba hrabro prilagoditi i imati mjeru. Arhitektica Edita Geci i njezin tim mudro iskorištavaju ovaj poklonjeni glamur svjetlosti te ga odabirom neutralnih boja u kombinaciji s nezaobilaznom zlatnom podižu na jednu potpuno novu razinu.

Budući da je u prostoru blagovanja i kuhinje manje prirodnog svjetla nego u boravku, korištene su relativno neutralne i svijetle nijanse, a dojam je podignut detaljima: raskošnim lusterom, radnim površinama u kuhinji koje prate slične nijanse...

Radi se o penthouseu do kojeg se dolazi direktno liftom, da biste se odmah našli u ulaznom prostoru stana koji razdvaja prostore za spavanje od onih za dnevni boravak. Iako se na prvi pogled odmah primijeti da je riječ o doista posebnom projektu, ipak se na samom ulazu samozatajno, tek s pokojim zlatnim detaljem, najavljuje ono što se odvija u ostatku ovog prostranog prostora. Glavna okosnica ove priče je već spomenuti prozračni i komforni dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom.

- Većina elemenata u stanu izrađena je u hrvatskoj stolarskoj radionici Tom Lam temeljem dizajna Studija GECI. Izrađeni su elementi dnevnog boravka s dekorativnim aluminijskim panelima u boji zlata, kombinirani sa sivim lakom. Parketne obloge dale su osjećaj topline stana, kao i sam odabir dekorativnih materijala velveta koji se nalazi na garniturama Desiree - opisuje nam arhitektica.

Elementi dnevnog boravka s dekorativnim aluminijskim panelima u boji zlata, kombinirani sa sivim lakom, izrađeni su po mjeri. Parketne podne obloge dale su osjećaj topline, kao i sam odabir dekorativnih materijala velveta koji su na garniturama Desiree

Dugi otvoreni prostor između dnevnog boravka, prostora za blagovanje i kuhanje razdvojen je tek vizualnom barijerom koja zonira prostor, ali ujedno i vrlo suptilnom postupkom odgovara na početne želje vlasnika i unosi luksuz u stan kako samostalno svojom pojavom, tako i funkcijom da reflektira vanjske vizure i još dublje ih unosi u prostor. Naime, radi se o dva nosiva stupa koja su obložena grigio ogledalom koje reflektira more te tako osim pogleda s terase, ovaj detalj je neodvojivo ukomponiran kao impresivan ukras.

Osim spomenute pregrade koja se namjerno ističe u prostoru, ostatak uređenja je također raskošan, ali ujedno i nenametljiv te prije svega ugodan i udoban, ne želeći se previše nadmetati sa zatečenim karakteristikama stana i preuzeti svu pozornost. Blagovaonica i kuhinja nastavljaju zadanu priču, ali s obzirom na to da je u ovom dijelu ipak nešto manji dotok prirodne svjetlosti nego u dnevnom boravku, arhitekti se ipak odlučuju na dodavanje više raskošnijih detalja koji će podignuti i ujediniti prostor. Iako se i ovdje koriste relativno neutralne i svijetle nijanse, detalji su ti koji povezuju cjelokupnu ideju. Raskošni luster u zlatnoj boji te radne površine u kuhinji koje prate slične nijanse svjedoče prestižu koji je tražen kao polazna točka.

- Glavna spavaća soba sadrži svijet za sebe, s posebno izrađenim uzglavljem kreveta i dizajnerskom kupaonicom, tu se nalazi i sauna i prostor za vježbanje koji je potreban profesionalnim sportašima kao što je vlasnik. Dvije dječje sobe imaju izdvojenu kupaonicu za sebe, s posebnom terasom, i za razliku od drugih prostora, u njima se očituju minimalne arhitektonske intervencije jer su takve bile želje vlasnika - ističe Edita Geci.

Svaki arhitekt će vam zasigurno potvrditi da su izrazito dobra komunikacija između klijenta i arhitekta te promišljeno projektiranje u ranoj fazi dvije glavne točke koje dovode do vrhunskih projekata, a ovaj prostrani, prozračni stan koji odiše finim luksuzom je najbolji dokaz ove tvrdnje.​​

PROFIL

Info: stan površine 150 kvadrata

Lokacija: Zadar

Vlasnik: Marko Banić

Projekt uređenja: arhitektonski studio GECI

Malo dalje od znamenitog Poluotoka, starog dijela grada Zadra, uputili smo se Obalom kneza Branimira i zaustavili se u divnoj uvali Dražanica, gdje smo svratili u prekrasan stan našeg poznatog košarkaša Marka Banića, koji je uređen prema projektu zagrebačkog arhitektonskog studija GECI pod vodstvom arhitektice Edite Geci.

18. travanj 2024 17:52