StoryEditorOCM
Zadar plusKUŽINA U ZAGREBU

Kuhinja je tema međunarodnog festivala karikature, prva nagrada ostaje kod Mojmira Mihatova iz Zadra, druga ide u Izrael, a treća u Iran

Piše Renato Kragić
17. studenog 2020. - 08:09

Zadarski autor Mojmir Mihatov pobjednik je natječaja koji je organiziralo Hrvatsko društvo karikaturista, odnosno 25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020. na temu „Kuhinja (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering...)“.

Izložba karikatura bit će postavljena u Galeriji Klovićevi dvori od utorka 17. do nedjelje 29. studenoga. Drugu nagradu osvojio je izraelski karikaturist Grigori Katz, a treću Javad Takjoo iz Irana.

Iako su zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, 25. međunarodna izložba karikatura, koja je i ove godine okupila velik broj autora iz cijeloga svijeta, među onima je koje će se održati, premda bez svečanog otvorenja. Tema je izložbe, odnosno festivala karikature, kuhinja, sagledana iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.

Na natječaju je sudjelovalo 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana, Hrvatske, Kine, Turske, Srbije, Rusije i Poljske, od kojih će biti izloženo 90 najkvalitetnijih radova od ukupno pristiglih 1061. Tiskan je i kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica koji dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe.

Kao i većina svjetskih festivala karikature, tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a žirijem je ove godine predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.

19. travanj 2024 09:53