StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKE SNAGE

Kuhar Tomislav Karamarko novi je hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocuse d‘Or Europe: kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha

Piše M.Magaš
8. travnja 2022. - 13:18

Zadnji natjecateljski dan manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva nam je donio imena najboljih chefova hrvatske natjecateljske gastro scene! 

Novi hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocuse d'Or Europe bit će Zadarski chef Tomislav Karamarko, koji je u vrlo napetom cjelodnevnom natjecanju kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha.

Tijesna se borba vodila između dvije vrhunske ekipe: zadarske snage činili su Karamarko, renomirani chef i savjetnik iz firme Marikomerc, njegov pomoćnik Gabrijel Benić iz restorana Bruschetta te njihov mentor poznati chef Josip Vrsaljko, redovni profesor u Hoteljersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar i glavni chef restorana Corte na Poluotoku.

Na čelu druge ekipe je vrhunski chef Bruno Vokal iz zagrebačkog restorana Noel, prvog i jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, a asistirao mu je njegov kolega, Valbon Ajruli. Dio ove ekipe je i dobitnik Michelinove zvjezdice te head chef i vlasnik šibenske konobe i vinoteke Pelegrini, Rudolf Štefan.

Nijanse su odlučile između njega i protukandidata Vokala u kreacijama na temu tune i fazana. Njihove radove su uz članove sekcije kulinarskih suca HKS-a vrednovali i mentori oba tima, Josip Vrsaljko i Rudolf Štefan uz međunarodna pojačanja Almu Rekič, Ljubicu Komlenić i Gianlucu Tomasia.

image

Tomislav Karamarko - pobjednik 

Privatni Album

Ekskluzivno za Zadarski.hr javio nam se mentor pobjednika, chef Vrsaljko koji nam je otkrio kako je sve izgledalo.

- Imali smo zadane propozicije, trebali smo napraviti single jelo na temu tune za šest osoba te platu koja je uključivala fazana, također za 6 osoba. Njega pak smo morali pred sudcima servirati, što se naravno isto bodovalo. Iskreno, iako je konkurencija bila mala, bila je iznimno jaka te moram pohvaliti svoje kolege iz Zagreba i Šibenika i od srca im čestitati na vrhunski odrađenim poslu - istaknuo je Vrsaljko te dodao kako Karamarko i on imaju velikog iskustva s raznim kulinarskim natjecanjima te im stoga ni ovo nije bilo nešto neuobičajeno. 

- U posljednji smo se tren odlučili prijaviti, tako da se nismo baš previše pripremali. Više smo mi ta jela odradili onako, iz navike, rekao bih da smo bili na auto pilotu - šali se Vrsaljko koji je pohvalio svog dobrog prijatelja i školskog kolegu.

image

tuna napijatu

Privatni Album

- Karamarko je vjerojatno jedini hrvatski kuhar s tolikim brojem natjecanja iza sebe. On se već jednom plasirao na Bocuse d'Or Europe, kad se ono održavalo u Mađarskoj, no moram napomenuti kako je konkurencija na tom natjecanju iznimna! Dolaze kuhari čije zemlje izdvajaju milijune novaca za pripreme. Samo ću dati primjer Šveđana koji jedino što rade cijele godine jest kuhaju za kraljevsku obitelj i tako se spremaju za europsko odnosno svjetsko natjecanje - naglasio je.

Njih dvoje će se pak pripremati pola godine, s gotovo nikakvim sredstvima. Nadaju se pomoći od sponzora.  

Dodajmo još ovome kako je Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je zlato u ukupnom poretku kuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin.

Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jela mlade nade hrvatskog kulinarstva pokazale su širok spektar kulinarskog znanja, vještina i kreativnosti i to sve pod dodatnim pritiskom navijača iz publike.

16. travanj 2024 14:29