StoryEditorOCM
Zadar plusUČENICI ZADARSKE GIMNAZIJE DRŽAVNI SU PRVACI

Košarkaši MIOC-a putuju na svjetsko prvenstvo!

Piše Ana Franić
10. svibnja 2018. - 22:30
ucenici_kosarka1-070518

Da je Zadar grad košarke, to već i ptice na grani znaju. A tu tvrdnju potvrđuje i srednjoškolska košarkaška momčad Gimnazije Franje Petrića, popularnog MIOC-a, koja se prije tjedan dana okrunila titulom državnog prvaka i osigurala nastup na srednjoškolskom svjetskom prvenstvu u Grčkoj na Kreti sljedeće godine.

Naslov prvaka države u košarci slavio se do dugo u noć. Nakon tjedan dana dojmovi su se slegli, a mi smo se s državnim prvacima našli u dvorištu škole. Njih 11 mušketira – Josip, Josip Ante, Toni F., Luka, Karlo, Toni V., Šime, Filip, Karlo, Lovre i Mateo – predvođeni jednom damom, voditeljicom Helenom Hordov. Na prvi pogled ne ističu se ni po čemu, ali oni su ostvarili najbolji rezultat u košarci u povijesti MIOC-a i njihova imena zasigurno ulaze u školske anale.

Jednoglasno odlučuju da će kapetan Josip Skelin voditi glavnu riječ i predstavljati ekipu.

- U finalu nas je dočekala momčad Zagreba. Utakmica je bila neizvjesna do samog završetka, a u trenutku kada je semafor označio kraj utakmice započela je naša euforija. Pogledavali smo se suznih očiju od sreće, svi su uskakali u teren. Nismo mogli vjerovati da smo napokon postali državni prvaci, govori nam kapetan Josip, dodajući kako su prošle godine izgubili u finalu od Rijeke, a ove godine su svoj trud i rad uspjeli okruniti zlatom.

Na državnom natjecanju srednjih škola održanom od 25. do 27. travnja u Poreču, uz ekipu iz Zadra nastupile su ekipe iz Koprivnice, Bjelovara, Zagreba, Pule i Vinkovaca. Prvog dana završnog turnira, natjecanju po skupinama, Zadrani su završili kao prvoplasirani s dvije pobjede, protiv Koprivnice i Bjelovara. Drugog dana turnira u polufinalu sastali su se s ekipom iz Vinkovaca i pobjedom si osigurali finale u kojem ih je čekala momčad Zagreba.

- Utakmica je bila napeta od početka do kraja. Cijelo vrijeme smo gubili deset razlike, a krajem treće četvrtine smo se trgnuli i vratili u igru. U zadnjoj četvrtini se sve preokrenulo, a za predzadnji napad realizirali smo dogovorenu akciju i zabili atraktivan koš s kojim smo poveli s dva razlike. Do kraja utakmice ostalo je još 25 sekunda, a Zagrepčani su imali posljednji napad. Zahvaljujući timskom radu i dobroj obrani, nisu uspjeli zabiti koš, a naše slavlje moglo je započeti, objašnjava nam Josip napominjući kako su nastupili bez svog najboljeg igrača i MVP-a županijskog i regionalnog dijela natjecanja Tina Bušića zbog ozljede te Domagoja Horvata i Lovre Stanovića zbog obveza prema svojim klubovima, KK Zadar i ABC Zadar.

Škola takve ne pamti

Titula državnog prvaka šlag je na torti generacije. Ekipa MIOC-a je prije toga osvojila sve što se osvojit dalo: zlato na županijskom natjecanju, kao i na regionalnom natjecanju gdje su osim Zadrana nastupili Šibenčani, Splićani i Dubrovčani.

Gimnazija Franje Petrića sjajnim rezultatom ostvarila je pravo nastupa na svjetskom prvenstvu iduće godine na Kreti, ali kako su većina košarkaša maturanti, oni nažalost neće braniti boje svoje škole. To ostaje novoj generaciji košarkaša koja dolazi, a među njima će se sigurno naći najmlađi u ekipi Toni Vanjak. On je učenik prvog razreda i već osam godina igra za KK Sukošan.

- Razlike među nama nije bilo bez obzira što sam najmlađi. Za mene je ovo bilo odlično iskustvo, a na svjetskom prvenstvu na Kreti dat ćemo sve od sebe da osvjetlamo obraz starijim momcima - kaže Toni.

Za uspjeh su zaduženi i trener Niko Marin, voditeljica Helena Hordov i profesor Hrvoje Mađar.

- U školi radim već 20 godina i ovo je najbolji uspjeh u košarci. Kada je sudac svirao kraj na finalnoj utakmici, osjećala sam se kao u snu. Nisam mogla vjerovati da se to zaista događa i da smo napokon državni prvaci u košarci, ne krije ponos voditeljica Hordov, ističući kako je iskustvo ekipe presudilo u samoj završnici.

Pripreme za putovanje na svjetsko prvenstvo uskoro započinju, no voditeljica Helena naišla je na problem...

- Prvenstvo traje deset dana, a Hrvatski školski sportski savez financira samo 20 posto troškova, što znači da se mi kao škola moramo snaći za ostatak. Veliki su to izdaci, tako da ćemo ubrzo poslati i pismo namjere Gradu, Županiji, sponzorima i roditeljima kako bi uspjeli realizirati putovanje. Jer šteta bi bila da naši učenici propuste tako veliko natjecanje.

Gradonačelniče i župane, poštovani sponzori, ovaj put nemojte zakazati...

 

Tko su prvaci
U osvajanju titule državnog prvaka sudjelovali su: Josip Skelin, Josip Ante Kozulić, Toni Fain, Luka Sunara, Karlo Gardijan, Toni Vanjak, Šime Jukić, Filip Petani, Karlo Marinović, Lovre Miletić i Mateo Zdunić.

 

Put do titule
Skupina A
MIOC (Zadar) – Mladost (Bjelovar) 51:41 (13:7; 21:10; 8:11; 9:15)
Gimnazijalac (Koprivnica) – MIOC (Zadar) 44:49 (13:15; 10:14; 10:13; 11:20)
Polufinale
MIOC (Zadar) – Polet (Vinkovci) 53:49 (9:11; 13:12; 15:11; 16:15)
Finale
MIOC (Zadar) – III. Gimnazija (Zagreb) 44:42 (11:16; 15:12; 11:11; 7:3)
Luka Sunara (18), Karlo Gardijan (11), Josip Skelin (5), Toni Fain (4), Josip Ante Kozulić (4), Toni Vanjak (2)
23. travanj 2024 23:42