StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZAVRŠNA FEŠTA 19. DANA MASLINE

Kako je Tamara od Lili postala - Oliva!

Piše M.V.
18. svibnja 2017. - 17:30
maslinari_vecera18-170517.JPG

Glumica zadarskog Kazališta lutaka Tamara Šoletić, još poznatija kao Lili iz TV serije "Zauvijek susjedi" i Žana iz hit-serije "Zlatni dvori" defitivno je postala zaštitno lice zadarskih maslinara, točnije manifestacije Dani masline koji su se nakon 19 godina održavanja etablirali u najznačanije hrvatske maslinarske smotre u Hrvatskoj.

Tamara je dvije godine zaredom, na poziv Renata Kraljeva, bila članica gastro žirija koji je ocijenjvao jela u natjecanju pripravljanja janjetine s bižima ili žgvaceta pa se malo-pomalo ozbičjno uključila i društvo i druženja maslinara mada, kako je sama rekla nema ni komad vlastite zemlje niti jednu maslinu. Pomalo u šali pomalo ozbiljno još je lani podbola organizatore Dana masline pa i maslinare s kojima se družila da uz sva ta silna ulja koja stignu na natjecanje ono ni jedno nije kušala, a kamoli dobila.

Maslinari su ozbiljno shvatili prigovor. Prigoda za popravak dogodila se na večeri koja je u srijedu organizirana u konobi Stara Riva Nikole Katalinića na Puntamici koju su priredili pobjednički Trotter d.o.o i drugoplasirana ekipa Traverša s ovogodišnjeg natjecanja u pripremanju žgvaceta u Sutomišćici u sklopu 19. Dana masline, a na kojoj su obe ekipe opet kuhale žgvacet.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Benito Pucar darovao je Tamari dvije pune vrećice vrhunskih maslinovih ulja hrvatskih uljara, a pozamašnu količinu svog ulja s Brača donio je i poznati splitski maslinar Edo Majić. Na koncu Tamari nije ostato dužan ni uljar iz Vrsi Saša Predovan koji joj je darovao bocu svog vrhunskog ulja, ali ni Nikola Katalinić koji joj je poklonio svoje vrhunsko vino.

- Sad sam vaša i nema mi nazad, zovite me Oliva, Lili mi ionako ide na živce. A sad ulja imam i za kupati se u njemu – rekla je oduševljena Tamara.

Na druženju u 'Staroj Rivi', na kojem su uz maslinare i organizatore Dana masline bili i paški kralj sira Ivan Gligora koji je, naravno, počastio sa svojim vrhunskim sirevima i puinom, vlasnik zadruge MasVin Željko Uzelac, predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić, dr. Rade Škarica koji je objavio za koji će se to skupi medicinski aparat prikupljati sredstva na 20. Danima iduće godine, načelno su dogovoreni i neki novi sadržaji i paralelni programi koje će organizirati na toj jubilarnoj smotri na kojoj se ove godine sudjelovalo čak 211 maslinara iz Dalmacije, Istre, Slovenije ni Crne Gore.

19. travanj 2024 13:42