StoryEditorOCM
Zadar plusSTELLA ČOLO

Kako je 16-godišnja učenica, bez mentora, postala državna prvakinja u matematici: "Veći mi je gušt rješavati zadatke nego osvajati medalje"

Piše Matea Gugić-Magaš
10. studenog 2020. - 20:50

Zamislite mladu tinejdžericu kojoj se, kad priča o matematici, zasjaje oči i na lice razvuče široki osmijeh. O da, ona postoji!

Ime joj je Stella Čolo, ima 16 godina i u ponedjeljak je postala državna prvakinja u matematici više (A) razine. Ništa to ne bi bilo čudno s obzirom na to da je njena škola, Gimnazija Franje Petrića, često davala državne prvake, ali ovo je prvi put da tako visoko mjesto osvaja učenik koji uopće nije imao mentora. Mlada Stella sama se pripremala za natjecanje na kojem je sudjelovalo 15 najboljih učenika iz cijele zemlje, bila je jedina iz Zadra, osvojila je maksimalan broj bodova te potukla konkurenciju.  

- Iskreno, mislila sam da će biti i teže – uz sramežljiv osmijeh priznala nam je Stella u dvorištu svoje škole gdje pohađa 2.B. razred. Otkako se dogodila pandemija koronavirusa, mnoga su natjecanja, baš poput ovog državnog iz matematike, prolongirana te su se po prvi put održavala „na daljinu”.

- Svaki je učenik pisao u svojoj školi, a svi smo pisali u isto vrijeme. Ovo je natjecanje bilo za prve razrede jer se trebalo održati u travnju. Osobno sam se pripremala tako što sam rješavala zadatke sa starih natjecanja i s onih malo težih. Uglavnom zadatke pronađem na internetu, a nekad zamolim starije natjecatelje za izvore. Moje pripreme traju zapravo cijele godine, tad radim po par sati dnevno, ali mjesec dana prije natjecanja to se poveća pa vježbam zadatke po pet, šest sati dnevno – govori nam Stella koja je ljubav prema ovom, generacijama omraženom predmetu, shvatila još u vrtiću. 

- Od malih su me nogu zanimali brojevi i radije sam birala matematičke igre nego društvene. Ipak, ulazak u svijet ozbiljnije matematike dogodio se u 7. razredu kod moje profesorice matematike Josipe Čuka koja je zapravo zaslužna za to što sam u osnovnoj školi brzo napredovala i što sam krenula na natjecanja. Odmah je prepoznala moj talent i često bi mi davala posebne zadatke kako bih što više vježbala. I dan danas prati moje uspjehe i uvijek me nazove kako bi mi čestitala – ističe Stella koja je na državnom natjecanju osmih razreda osvojila treće mjesto i tako izborila plasman za Hrvatsku matematičku juniorsku olimpijadu. 

Pogađate, i tu je Stella osvojila prvo mjesto.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ta je olimpijada bila ujedno i kvalifikacija za Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu koja se lani održala na Cipru i na kojoj su se natjecali učenici iz čak 19 država. Osvojila sam broncu, baš kao i moj zadarski kolega, učenik Namik Agić – prepričava nam skromno Stella, kao da postići ovakav uspjeh u matematici i nije neka posebna stvar. Valjda stvarno vrijedi ona: kad radiš ono što voliš, ništa ti nije teško.

Stellini su roditelji iznimno ponosni na kćerin uspjeh i najveća su joj podrška. Ipak, često ju znaju tjerati od knjige. 

- Govore mi da ću mladost potratiti na matematiku i rješavanje zadataka, pa me nagovaraju da napravim pauzu i bar odem na kavu. Ha, ha ali oni ne razumiju da je meni veći gušt kad riješim točno još jedan zadatak – smije se Stella kojoj upravo rješavanje zadataka predstavlja veće zadovoljstvo od osvajanja matematičkih medalja.

- Što je zadatak teži to je meni zanimljivije. Lijepo je vidjeti da sam prva, ali to mi i nije neki poticaj. Više me motivira saznanje da sam sposobna riješiti neki težak zadatak jer po tome najbolje znam da sam napredovala – zaključuje ova genijalna srednjoškolka za koju ćete sigurno još čuti.

Osim matematike, Stella se u posljednje vrijeme sve više počela baviti i programiranjem jer, tvrdi, način razmišljanja koje je potrebno za njega, pomaže u matematici.  

- Zapravo su ta dva predmeta povezana i jedno pomaže drugo. Ipak, programiranje mi ne ide toliko dobro kao matematika, no kako sam tek krenula ne mogu još zaključiti kako će mi ići. Bila sam do sad na nekoliko natjecanja, ali nisam postigla neki zavidni uspjeh. Još sam nova, pa treba tek vidjeti – skromno će Stella.  

image
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 05:57