StoryEditorOCM
Zadar plusTURIZAM U ZADRU

Hoteli ‘Kalelarga‘ i ‘Bastion‘: Povijesni korijeni za budućnost! Tamo su ispričane povijesne teme; scenska umjetnost, pisana riječ, trgovi, kavane...

Piše Mario Vuksan/Promo
20. prosinca 2021. - 10:30

Kad su investitor i projektanti, pred više od deset godina, trebali osmisliti novi boutique hotel u središnjem dijelu zadarske Kalelarge, našli su se pred velikim izazovom. Lakši dio posla je bio adaptirati gotovo ruševnu staru stambenu zgradu na glavnoj ulici nego hotel dizajnirati i sadržajno oplemeniti da može biti dostojan mjesta na kojem se nalazi. ”Art hotel Kalelarga” je ime koji je novi hotel dobio, a u njemu je i ‘tajna’ šifra pristupa po kojem je novi objekt dizajniran. U samo deset soba ispričane su zadarske povijesne teme: scenska umjetnost, pisana riječ, trgovi i kavane te zadarska ruža vjetrova. Prateći tragove u vremenu nekadašnjeg Zadra dizajneri su s elegantnim intervencijama i gotovo minimalnim detaljima odvojili te tematske cjeline. Svaka je soba drugačija i posebna, pa je ”Art hotel Kalelarga” lako dobio četiri zvjezdice, ali i visoke ocjene i gostiju i struke zbog svoje jednostavnosti i ugode koju pruža u relativno malom prostoru, tu, u strogom centru Zadra.

Dizajnerska pravila

Ista su dizajnerska pravila vrijedila i pri uređenju ”Gourmet Kalelarga”, ugostiteljskog dijela hotela u prizemlju koje je u direktnom kontaktu sa slavnom istoimenom ulicom. Mjesto je i među Zadranima vrlo brzo postalo popularno zbog sjajnih ranojutarnjih doručaka, odlične kave i vrhunskih kolača s potpisom slastičarke Mirjane Pilipović, a tu je i glavni kulinarski konzultant hotela, chef Marijo Čepek i njegov mlađi kolega Mate Bevanda, šef kuhinje u ”Gourmet Kalelarga”

image
Jure Miskovic/Cropix

”Bastion” je boutique hotel s 27 smještajnih jedinica i četiri zvjezdice koji cijeli svoj koncept, od interijera do ponude jela u restoranu, gradi na bogatoj kulturnoj baštini Zadra. Kako i ne bi kad je izgrađen na povijesnim obrambenim zidinama Zadra iz 13. stoljeća, nedaleko od Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Hotelski restoran ”Kaštel” s čak dvije prostrane terase uklopljene u ambijent starih zidina godinama je u članstvu prestižne restoraterske udruge Relais&Chateaux, te na listi Michelinovih preporuka. Ponuda restorana koncipirana je isključivo na lokalnim namirnicama i baštini Zadra i njegova kraja. Chef konzultant Marijo Čepek inspiraciju za svoja jela pronalaze u jedinstvenim aromama koje su sastavni dio dalmatinske obiteljske kulture, pa su i neke stare gastronomske teme i zaboravljene namirnice na nove, suvremenije načine, ponudili u jelovniku restorana.

Mladenka Štura, glavna menadžerica ”Kalelarga Art” hotela te hotela ”Bastion” odlučila je svojoj slastičarki Mirjani i njezinom timu osigurati novu slastičarsku radionicu, mjesto u kojem će u boljim uvjetima još više moći iskazati svoju kreativnost, znanje i entuzijazam. Tako je u lipnju 2017. godine otvorena ”Art kavana” danas već kultno mjesto za ljubitelje slastica, elegantno uređen lokal na Poluotoku, u koji se stiže s poštovanjem, a iz njega izlazi s blaženim osmijehom zadovoljstva kakvo mogu pružiti samo vrhunski kolači, njihove arome i okusi.

Cijeli svoj slatki opus chefica Mirjana zasniva na najboljim prirodnim sastojcima, prvenstveno voćnim i onima od čokolade i sira. Pri tom ustrajno izbjegava industrijske arome i druge umjetne sastojke te se oslanja na zadarsku i dalmatinsku tradiciju izrade kolača, koristeći isključivo voće ovoga kraja, ali i mirise nekih vrsta bilja tipičnih za Sredozemlje, poput lavande i ružmarina.

U brojnim kolačima i tortama ekipa ”Art kavane” prati osnovnu ideju izrade kolača na tradicionalan način, s dostupnim sezonskim voćem (pa čak i povrćem) i sirevima, ali u novim, elegantnim i modernijim kombinacijama. Osim unikatnosti samih recepata za oko stotinu vrsta kolača i torti koji se tijekom godine izrade u ”Art kavani” njihova je posebnost istaknuta i u nazivima koje su im nadjenuli autorica Mirjana i njeni suradnici.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dramatična povijest grada

Čitava Art ideja menadžerice Mladenke temelji se na bogatoj, često i dramatičnoj povijesti Zadra te znamenitostima ovoga grada i njegova kraja. Tako je torta od naranče, badema i oraha dobila ime po hrvatskoj kraljici Jeleni, rođenoj Zadranki, po kojoj se inače naziva i Perivoj u neposrednoj blizini same kavane. Kolač od čokolade i cvijeta Ninske soli dobio je naziv po slavnom biskupu Grguru Ninskom, a kolač imena Paška rapsodija Mirjana izrađuje od paške skute, naranče i marelice. Tu su još Zadarski bedemi, torta od tamne čokolade i višnje maraške; Providurova torta od čokolade i grubo usitnjenih orašastih plodova; kolač Kapetanova kula od marelice i svježeg kravljeg sira; kolač Pozdrav Suncu složen od sezonskog voća, oraha, vanilije i čokolade...

23. travanj 2024 22:34