StoryEditorOCM
Zadar plusMILANO OLIVE OIL

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Gorana Morovića s Dugog otoka je prvak svijeta!

Piše Meri Šilović/SD
15. ožujka 2021. - 08:51

Dalmatinsko maslinovo ulje je prvak svijeta! To je vijest koja je ovih dana stigla iz Milana s elitnog svjetskog natjecanja maslinovih ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje NAI 3.3 splitskog maslinarskog para Nives i Gorana Morovića, prvo mjesto je osvojilo na natjecanju Monocultivar Olive Oil, i to u kategoriji navodnjavanih maslina. Morovići su titulu najboljeg maslinova ulja na svijetu od navodnjavanih maslina osvojili uljem od sorte coratina, koje su dobili od njihovih maslina u Žmanu na Dugom otoku.

- Krenula je sezona velikih svjetskih natjecanja maslinovih ulja i na prvom i jednom od najprestižnijih, koje se već godinama odražava u Milanu, eto pun pogodak. Nagrada "Best of the world 2021". ide u Dalmaciju - s osmijehom govori Goran Morović.

- Ono što je meni posebno drago je da je dr. Gino Celletti, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za maslinovo ulje, sa svojim panelom donio takvu odluku. Naime dobiti u Italiji, uljem talijanske sorte coratine, titulu Best od the world i iza sebe ostaviti talijanska ulja je posebno zanimljivo.

Na ovom prestižnom natjecanju u Milanu natječu sa samo monosortna ulja, dakle dobivena isključivo od jedne sorte maslina. Konkurencija je ozbiljna, svoja ulja šalju vrhunski maslinari iz Italije, Španjolske, Turske, Grčke, Portugala, Slovenije i Hrvatske. Natjecanje se održava u tri kategorije: konvencionalno maslinovo ulje, bio maslinova ulja i treća kategorija je „drip“ ili maslinova ulja dobivena iz navodnjavanih maslinika.

Vrhunske ocjene

- Mi smo se prijavili u kategoriji ulja iz navodnjavanih maslinika, iako nam je ulje ekološko, ali bivša berba je bila specifična, barem za nas, jer smo navodnjavanje počeli već u četvrtom mjesecu. Bila je lani velika suša, mjesecima nije bilo kiše, pa je već u vremenu cvjetanja bilo izrazito suho. I onda smo procijenili da će biti problema, da ćemo izgubiti čitav rod prije nego što je išta počelo. I krenuli smo sa zalijevanjem već u četvrtom mjesecu. Lani je na Dugom otoku prvih pet mjeseci palo svega 80 litara kiše. Poslije su padavine u 8. i 9. mjesecu bile nesrazmjerno velike i bojali smo se da će biti previše vode za masline. Utoliko nas je više zanimalo što će reći na to ulje upravo panel dr. Gina Cellettija. I eto to je sve rezultiralo time da smo ove godine dobili najveću ocjenu za svoje ulje u Milanu od kada sudjelujemo na tom natjecanju, od mogućih 10 bodova dobili smo 9,6 - za Slobodnu Dalmaciju veli Goran Morović. Morovići na Dugom otoku u Žmanu imaju ukupno 1100 maslina, od toga su trećina višestoljetne masline, koje su posadili Morovićevi pradjedovi, a dvije trećine su posadili sami Goran i Nives.

Koliko ima ovog šampionskog maslinova ulja? Oko tisuću litara. Uz maslinovo ulje od sorte coratina imaju i ulje drobnice, uglavnom od naslijeđenih višestoljetnih maslina i blend – mješavinu hrvatskih i talijanskih sorti. Morovići već godinama osvajaju zlatne medalje za kvalitetu svog ulja u Milanu, a prije tri godine su tu usred svjetske metropole ljepote dobili i nagradu za najbolji dizajn boce maslinova ulja. Vrhunske ocjene ovo dalmatinsko maslinovo ulje osvaja i na natjecanjima u New Yorku, Londonu, Ateni i u Japanu te su u posljednjih pet godina prikupili ukupno 24 svjetske zlatne medalje. A u 2019. godini njihovo ulje je u sklopu projekta Aristoil u Ateni proglašeno maslinovim uljem s najviše polifenola u Hrvatskoj.

Otkud ime Nai 3.3


„NAI na dalmatoromanskom znači – snijeg. Prije sto godina su bila na Dugom otoku prosječno 3,3 snježna dana godišnje. Izvor tog podatka je Nacionalna biblioteka Zagreb. Snijeg je u životu masline važan jer kad ima snijega nema prskanja, dakle imamo ekološki proizvod. Budući da više ne da nema 3,3 dana godišnje, nego više uopće nema snijega na Dugom otoku, onda ime govori da smo mi to ulje napravili jednako dobro kao da je snijeg pao. A da to ne bi bila samo priča i sanak pusti, imamo za svoje ulje europski ekološki znak. U doba kad smo mi krenuli u maslinarstvo, hrvatski laboratorij je lovio oko 130 otrova u maslinovom ulju. Bilo čijem. U ta doba je švicarski laboratorij lovio 400 otrova u maslinovom ulju. Da biste dobili ekološki znak, u ulju ne smijete imati 130 otrova. Mi svake godine šaljemo u Švicarsku u laboratorij uzorak ulja i svake godine dođe izvještaj u kome piše „otrove nismo detektirali“, ne da ih ima 0,003 nego ih „nisu uopće detektirali“. I to je glavna vrijednost toga ulja. A usput, evo, dobijemo i poneku svjetsku nagradu“, veli Morović.

22. travanj 2024 20:30