StoryEditorOCM
Zadar plusIZNIMAN USPJEH

Antonela Žuža iz OŠ Stanovi pomela konkurenciju na državnom natjecanju iz hrvatskog: "Ne vidim se kao profesorica jer se vrlo teško zaposliti"

Piše Matea Gugić Magaš
26. svibnja 2021. - 15:00

Osnovna Škola Stanovi može se pohvaliti iznimnim uspjehom. Naime, učenica 8. c razreda Antonela Žuža obranila je boje svoga grada i postala je državna prvakinja iz hrvatskoga jezika!

Ovaj rezultat još je veći uzmemo li u obzir činjenicu da je na tom najtežem natjecanju bilo čak 39 izvrsnih učenika iz svih dijelova Lijepe Naše koji su zbog odgođenih natjecanja imali kontinuitet u učenju te predano radili s iskusnim mentorima.

Antonela nam je otkrila kako, unatoč tome, nije imala tremu.

- Moj mentor, profesor Vilko Dujmović, i ja itekako smo se dobro pripremali, tako da sam zaista bila spremna za one najzahtjevnije zadatke. Ipak, za ovaj uspjeh nije zaslužan isključivo rad, ima tu i ljubavi. Ja hrvatski jako volim, iako je, istina, jako težak, osobito gramatički dio, ali koji predmet nije ako ga ne učiš – uz osmijeh nam je rekla simpatična Antonela. Tvrdi, ovo joj je zasigurno najveći uspjeh do sad i ostvarenje sna.

image
Antonela Zuža i Vilko Dujmović, mentor.
 
Jure Miskovic/Cropix

Zanimljivo je kako Antoneli ovo nije jedino državno natjecanje ove školske godine. Ova je talentirana djevojka sudjelovala na čak tri!

- Kako su zbog pandemije bila odgođena prošlogodišnja natjecanja, u konkurenciji učenika 7. razreda natjecala sam se iz hrvatskoga jezika i geografije – skromno je odgovorila Antonela.

Kako smo saznali, osvojila je 1. mjesto na županijskome Natjecanju iz hrvatskoga jezika, na državnoj je razini ostvarila 6. rezultat, dok je na županijskome Natjecanju iz geografije bila 2., a na državnome je zauzela 6. mjesto.

Mentor Vilko Dujmović iznimno je ponosan na svoju vrijednu učenicu.

- Užitak je bio raditi s Antonelom, u toj sam interakciji i sam kao mentor napredovao prošavši s njom sve faze i aspekte priprema za ovako teško natjecanje. Ipak, mislim da je ključna bila psihološka motivacija jer je učenicu trebalo rasteretiti od pritiska očekivanja dobroga rezultata, premda sam itekako bio svjestan da je Antonela spremna za najveće dosege – istaknuo je Dujmović dodavši kako ništa ne bi bilo moguće bez njezine predanosti, ustrajnosti, samostalnosti u radu i urođenoga osjećaja za jezik.

image
Antonela Žuža
Jure Miskovic/Cropix

- Od petoga razreda isticala se izvrsnošću i pronicljivim zapažanjima i pitanjima. Naravno, za uspjeh je neophodna ugodna suradnja i konstruktivan odnos učitelja i učenika – zaključio je Dujmović, a Antonela se složila s njim te ga i sama pohvalila kao iznimno predanog mentora.

Kad smo Antonelu upitali hoće li se i u budućnosti baviti hrvatskim jezikom, kojeg silno voli, imala je spreman odgovor:

- Iskreno, ne mislim se time baviti. Ne vidim se kao profesorica hrvatskoga jer smatram da se, u današnje vrijeme, vrlo teško zaposliti s tim studijem. Nisam još sigurna što želim nakon osnovne škole, no zasigurno ću upisati gimnaziju, a postoji i velika mogućnost da odaberem matematičku – uz osmijeh je zaključila ova iznimna mlada djevojka.

Zašto je ovaj uspjeh važan

Zadarska je županija posljednji put imala osnovnoškolskoga državnog prvaka iz hrvatskoga jezika 2013. godine, a Antonela je ovim uspjehom nastavila kontinuitet izvrsnih rezultata učenika Osnovne škole Stanovi, koji su pod vodstvom ugledne profesorice hrvatskoga jezika Dinke Golem, ostvarivali zapažene rezultate na državnim natjecanjima.

Zadnji put su OŠ Stanovi dali državnog prvaka iz hrvatskoga jezika 2008. godine.

image
OŠ Stanovi
 
Jure Miskovic/Cropix
25. travanj 2024 17:22