StoryEditorOCM
VremeplovMASLINA

Dočekajte Novu uz mlado ulje i buketić maginja Šime Gržana, karizmatičnog kapetana duge plovidbe, glumca, putopisca iz Petrčana

Piše MERI ŠILOVIĆ, GLAVNA UREDNICA MASLINE
22. prosinca 2020. - 09:10

Na kraju ove nevoljne godine novi broj Masline pokušat će vas razvedriti, potaknuti, utješiti, pokazati vam da baš sve nije bilo ružno, osamljeno i tužno u ovoj godini od korone, a i, kao i uvijek, ponešto novo naučiti.

A što nam je to dobro donijela 2020.? Pa velike i važne stvari. Zahvaljujući sredstvima iz EU i mjeri 4.2.1. Andrej Đurić, vlasnik uljare „Baiocco“, ove sezone krenuo je s novim postrojenjem, jednako kao i braća Chivalon, kao i još 20 uljara u Hrvatskoj. U njihovim uljarama u okolici Vodnjana bio je Mladen Stubljar koji će vam ispričati kako je moguće uljaru popraviti i iz Italije internetom, koliko je nova tehnologija smanjila u preradi količinu vode, koliko je zbog toga više polifenola u ulju, te koja je nova niža preporučena idealna temperatura prerade. Saznat ćete i zašto u početku Chiavalonu nije Mori htio prodati svog kapitalca, uljaru kakvih je tek nekoliko u svijetu.

Iz svijeta pak stižu nove ideje i proizvodi, a Maslina donosi priču o najnovijem preskupom hitu španjolskih uljara – maslinovom ulju s morskim planktonom. Saznajte kako nastaje, kad se pravi i koliko košta. Među brojnim zanimljivim pričama su i kako su odlično rodile masline u Dalmatinskoj Zagori na logoru 7. rimske legije, kako su u Polači Radi Bobanoviću čvrlji u Hitchcockovom jatu pobrali grožđe, bura otukla masline, a on poklonio 700 kila maslina odnosno 130 litara ulja Vukovarcima, Njemcima, svima koji su ih htjeli pokupiti. A došli su mu, najnovije vijesti kažu, čak i Nepalci!

Struka i u ovom broju uči nešto novo. Zimsko vrijeme je doba obnove starih maslina, njenog podmlađivanja. Mr.sc. Stanislav Štambuk vas u detalje savjetuje kako to i kad napraviti i upozorava na najčešće greške u ovom  važnom poslu. U posebno popularnoj rubrici Čitatelji pitaju znalac Edi Družetić je i ovog puta „uboo u sridu“, odgovorit će vam smijete li grane, koje ste nakon berbe malo posjekli, usitniti i prosuti oko maslina, a mnogi i kupci i maslinari će vjerojatno rado pročitati odgovor na pitanje koje mnogi što tiho, što glasno postavljaju: zašto ocjenjivači više vole i bolje ocjenjuju gorka ulja kad većina ljudi više voli blaga. Saznat ćete u velikoj temi o maslinovom ulju među ostalim i zašto su maslinova ulja na početku zelena, a kasnije više žuta, i zašto ma koliko masline bile crne neće uhvatiti taj pigment. Uz sve to tu je i nova gastro priča Veljka Barbierija i njegovi blagdanski recepti, izuzetno popularni Dnevnik maslinara dr. Ivice Vlatkovića, priče o biljkama prognostičarima, savjeti o kruhu od maslinovog ulja i bućinog brašna,…

Sjednite dakle za stol, toćajte malo mladog mirisnog maslinovog ulja i zalistajte Maslinu. Pa ćete negdje pri kraju, nakon priče u Maslininu Mediteranskom vrtu, poželjeti u berbu maginja stopama Šime Gržana, karizmatičnog kapetana duge plovidbe, glumca, putopisca iz Petrčana. I možda ga poslušate i umjesto božikovine, koja s našim prostorom „blage veze“ nema, ukrasite kuću grančicom maginje koja je ovih dana puna u isto vrijeme i crvenog ploda i bijelog cvijeta.

18. travanj 2024 06:52