StoryEditorOCM
Viral3 MILIJUNA KUNA DUGA

Vjerovnici pokreću stečaj Vrdoljakove tvrtke: ‘Kiklop film‘ nema imovine i ne može podmiriti obaveze, a za ‘Generala‘ izdvojeni milijuni iz proračuna

Piše Hina
19. travnja 2021. - 11:21

Trgovački sud u Zagrebu obustavio je skraćeni stečaj nad Kiklop filmom d.o.o., produkcijskom tvrtkom Andrije i Antuna Vrdoljaka, i to nakon što je pokretanje redovnog stečaja zatražila samoborska tvrtka Gripfilm d.o.o koja od tvrtke Vrdoljakovih potražuje oko 420.000 kuna.

Sud će po pravomoćnosti rješenja otvoriti redovni stečaj Kiklop filma d.o.o., a ta je odluka uslijedila nakon što su se na sudski oglas objavljen krajem veljače odazvali zastupnici Gripfilma i u zakonskom roku platili predujam za pokretanje predloženog redovnog stečaja.

S druge strane, Kiklop film sredinom ožujka dostavio je dopis zagrebačkom Trgovačkom sudu u kojem se isticalo da nema pokretnu i nepokretnu imovinu te nije sposobna podmiriti dospjele obaveze zbog kojih je Financijska agencija (Fina)pokrenula skraćeni stečajni postupak.

Dopis koji je potpisao Andrija Vrdoljak, sin redatelja i generalnog direktora HRT-a od 1991.do 1995. Antuna Vrdoljaka, uslijedio je nakon sudskog poziva da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja podnese popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga.

Kiklop film, tvrtka koja je, između ostaloga, producirala seriju i film “General” je bila i blokirana, a zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka podnijela je Financijska agencija (Fina)

Tvrtka je u vlasništvu oca i sina Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak naveden je i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma - serija “General” o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

Konkretno, u medijima se isticalo da je Hrvatski audovizualni centar (HAVC) platio 4,2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9,6 milijuna kuna. Kako se navodilo, taj film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka projekta “General”, neki od sudionika su istupili u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

18. travanj 2024 10:30