StoryEditorOCM
ViralZA SVAKU OSUDU

Trogirani zgroženi nastupom vijećnika HSP-a Damira Zaradića. Vulgarnim riječnikom okomio se na Danijelu Dvornik. Pravobraniteljica: Ovo je za policiju

Piše Piše Tihana Marović
27. siječnja 2021. - 17:40

Šira dalmatinska javnost, posebice Trogirani, zgroženi su nastupom svog gradskog vijećnika Damira Zaradića, istaknutog HSP-ovca, na društvenoj mreži Facebook.

Zaradić je u utorak navečer sa svog profila komentirao Indexov članak naziva "Danijela Dvornik: Kad nađete muškarca koji traje 1 sat u krevetu, proslijedite mi ga".

- Tebe triba mlatit kao šnicel prije spremanja da malo smekšaš i to neka bude predigra - konstatirao je trogirski gradski vijećnik i predsjednik trogirskog HSP-a.

image
Screenshot/Facebook/Index

Što ga je točno inspiriralo na javnu objavu ovakvoga sadržaja nismo saznali, jer na naš službeni upit nije odgovorio.

Njegov Facebook profil prepun je sadržaja koji su nepresušan izvor materijala za medijsku hajku. No, vođeni pravilima novinarske struke, iznijet ćemo činjenice; Damir Zaradić na društvenim mrežama predstavlja se kao ultimativni domoljub, najdraži simbol mu je zastava HOS-a, a u više navrata u javnost je izlazio kao borac za sintagmu "Za dom spremni", te tim sloganom započinje gotovo svaku svoju objavu.

Nadimak mu je Imotski sokol, a životni moto "Nikad prodan Domovini odan". Osim političkih pamfleta, rado se poziva i na kršćansko naslijeđe, pa je pravo pitanje kako u sve to smisleno uspijeva uklopiti spomenuti izričaj, upućen splitskoj influencerici i blogerici Danijeli Dvornik.

image
Screenshot/Facebook

Doduše, njegovi prijatelji i poznanici kažu kako je Zaradić ponekad nagao i nepromišljen, no nikako, tvrde, zlonamjeran. Uvjereni su da je u ovom slučaju riječ o neslanoj šali.

Nećemo ni mi biti licemjeri i sav teret prebaciti na Zaradićeva leđa. Iako je ostavio jedan od prvih komentara na ovaj novinarski uradak, njegova objava nije ni približno najsramotnija.

Dapače, samo na službenoj Indexovoj Facebook stranici spomenuti tekst koji gotovo nema nikakve veze s provokativnim naslovom, prikupio je 1 600 reakcija, te 1300 neprimjerenih, vrijeđajućih i seksističkih komentara. Osim što su Danijelu nazivali raznim pogrdnim imenima, pojedinci su iza lažnih, ali i pravih profila, vrijeđali njenu obitelj, komentirali pogrdnim opisima što bi joj radili i na koji način bi iskazali svoju muškost.

Zaradić se tako, sa stotinama drugih Hrvata, uhvatio u zamku i izbacio iz sebe niske strasti, prljave misli, ogolio intimu, objektivirao ženu, zanemarujući pri tom dužnost gradskog vijećnika koju obnaša, a koja bi prije svega trebala biti časna.

No, čast i dobar odgoj cijelo društvo ostavilo je ionako u prošlom stoljeću. Sloboda govora i primitivnost izražaja caruju već neko vrijeme i nezaobilazan su dio javnog diskursa.

Na ovu temu ništa nije htjela reći ni sama Danijela Dvornik. Činjenica je kako blogeri i influenceri žive od dobre, ali i loše promidžbe, pa uvrede, nije tajna, često dolaze u paketu s popularnošću i zaradom.

Ipak, cijeli slučaj komentirala je Hrvatska stranka prava.

- Uz mnoge pozitivne, kvalitetne i dobre stvari koje kao politička stranka zastupamo i provodimo, nažalost medijsku pozornost privući će reakcije naših dužnosnika ili članova, konkretno u ovom slučaju reakcije na neprimjerenu izjavu dotične gospođe kojoj je takav način ponašanja vjerojatno u opisu njezinog angažmana. Iako je reakcija našeg dužnosnika bila iskazana na sarkastičan način, naš stav je da se niti na takav način ne smije javno polemizirati ma koliko to bilo izazvano neprimjerenom izjavom bilo koga.

image
Screenshot/Facebook

HSP promiče dostojanstvo i ugled žene te se zalaže za osiguranje njenog ravnopravnog sudjelovanja u društvenom, političkom i gospodarskom životu. Prava i slobode svake osobe mogu biti ograničene samo zakonom.

Položaj i prava čovjeka su istinska mjerila vrijednosti društvenog uređenja. Damir Zaradić, predsjednik je HSP-a Podružnica Trogir i vijećnik u gradskom vijeću Grada Trogira te se kroz navedeno političko djelovanje iskazao u zaštiti i borbi za prava svih građana grada Trogira. U svom političkom djelovanju ima apsolutnu potporu Hrvatske stranke prava sve dok su mu na prvom mjestu interes grada Trogira i svih njegovih građana - stoji u njihovom priopćenju.

Na slučaj se osvrnuo i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

- Zgrožen sam i krajnje mi je neugodno što sam kao gradonačelnik dužan na sjednicama Gradskog vijeća dijeliti prostoriju s osobom koja je u više navrata prijetila i iskazivala mržnju. U vrijeme kada su mnoge žene smogle snagu i javno progovorile o nasilju koje trpe, vjerujem da smo kao društvo dovoljno sazreli da ovakvo ponašanje ne može proći bez sankcija i kolektivne osude. Uz sve razlike koje su prisutne među izabranim predstavnicima Grada, uvjeren sam da su nulta tolerancija prema govoru mržnje i nasilju nešto oko čega dijelimo stav - smatra Bilić.

Najvažniju stvar u ovoj priči podcrtali su iz Ureda pučke pravobraniteljice. Naime, zahvaljujući lošim pravilima igre, čak 68 posto mladih smatra kako je nasilje i govor mržnje na internetu normalna stvar. I to je ono čega bismo se, kao društvo, trebali duboko sramiti.

- Poruke netrpeljivosti, mržnje i poziva na nasilje potpuno su neprimjerene za bilo koga, a posebno su problematične kad dolaze od javnih dužnosnika jer njihove riječi snažnije odjekuju i dopiru do većeg broja građana. Ove riječi nikako nemaju mjesta u javnosti i korisnici bi ih trebali prijaviti policiji i Facebooku. Problem je što se takav diskurs normalizirao, postao uobičajen pa prečesto nitko na njega ni ne reagira. Pokazuje to i naše istraživanje prema kojem čak 68 posto mladih nije prijavilo mrzilački komentar na internetu jer su mislili da nije ozbiljan ili da su takve poruke uobičajene pa ih nema smisla ni prijavljivati, što je porazno. Put prema internetu bez mrzilačkog i diskriminatornog govora je težak i dug.Odgovornost za stvaranje takvog sustava je prvenstveno na nosiocima vlasti i platformama na kojima komuniciramo, a važnu ulogu imaju i mediji i građani - poručuju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, slaže se s navedenim polažući mjere u novi zakon.

- U zakonskoj proceduri je donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima koji u članku 93. propisuje da su pružatelji usluga elektroničkih publikacija dužni poduzeti mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje i mržnju te da su odgovorni za cjelokupan sadržaj uključujući i sadržaje koje generiraju korisnici. Ako navedeni zakon s ovom odredbom stupi na snagu, postojat će osnove temeljem kojih će se moći upozoriti nakladnike i zbog komentara korisnika/ca koji potiču na nasilje i mržnju prema nekome temeljem zabranjenih diskriminacijskih osnova.

Roguljić: Ispričavamo se gospođi Dvornik

- Za mene je neprimjerena izjava gospodina Damira Zaradića koju je uputio kao komentar gospođi Dvornik.

To je oblik seksizma koji se ne smije i ne može shvatiti u šaljivom tonu. Verbalne ispade pojedinaca, bilo oni članovi HSP ili drugih političkih stranaka, treba otkrivati, te javnost upozoravati na takve oblike ponašanja.

Ne čini drugome, što ne želiš da drugi učini tebi. Ne želeći ulaziti u dublje analize i objašnjenja ovom prilikom se kao povjerenik HSP-a za Splitsko dalmatinsku županiju i nadasve kao čovjek ispričavam gospođi Dvornik i njenoj obitelji za verbalni napad i sve neugodnosti prouzrokovane ovom krajnje nepromišljenom i neprimjerenom izjavom - smatra splitski liječnik Luka Roguljić, županijski povjerenik HSP-a.

23. travanj 2024 20:02