StoryEditorOCM
ViralROĐENA IZABRANA

Tko je 38-godišnja Marta Ortega, jedna od najmoćnijih žena u svijetu? Naši tinejdžeri joj svakodnevno ‘ubacuju u kasicu‘ tešku 93 milijarde eura!

Piše Marija Čović/SD
13. travnja 2022. - 18:05

Nije to bila prvoaprilska šala, Marta Ortega Pérez je 1. travnja preuzela poziciju predsjednice tvrtke Inditex, koja u svojem sastavu ima modne brendove Zara, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka, Zara Home...

Taj je potez, najavljen pred kraj prošle godine, tvrtku ponovno i formalno stavio pod obiteljsku kontrolu, nakon što ju je posljednje desetljeće vodio “autsajder”.

Naime, kad se sada 86-godišnji Amancio Ortega, osnivač tvrtke u čijem su okrilju popularni brendovi, 2011. povukao u mirovinu, njome je nastavio upravljati Pablo Isla, Inditexov veteran koji je u tvrtki radio gotovo dva desetljeća.

– Za ovu se tranziciju pripremamo već dulje vrijeme. Marta radi za tvrtku već 15 godina, vodila je mnoge projekte i poznaje tvrtku kao svoj džep – kazao je Isla.

Pad vrijednosti dionica

Najavu dolaska 38-godišnje Marte na predsjedničku funkciju, na kojoj će zarađivati oko milijun dolara godišnje, burze nisu dočekale s velikim povjerenjem.

Dionice Inditexa pale su za šest posto, što je Martinu ocu iz džepa “izbilo” tri milijarde dolara. No to nije previše osjetio, i dalje je jedan od najbogatijih ljudi svijeta, njegovo se bogatstvo trenutno procjenjuje na oko 66 milijardi dolara, a još uvijek je u njegovu posjedu gotovo 60 posto dionica tvrtke.

– Živjela sam i disala s ovom kompanijom od svojeg djetinjstva. Uvijek sam govorila da ću svoj život posvetiti gradeći dalje ostavštinu mojih roditelja – izjavila je Marta kad je objavljen njezin dolazak na čelo tvrtke, a dan nakon najave dionice tvrtke su se oporavile za 4,5 posto.

image

Marta i njezin otac Amancio Ortega, vlasnik Inditexa u čijem su sastavu brojni brendovi AFP

Miguel Riopa


Pri odabiru nasljednika na predsjedničkoj poziciji, Ortega je preskočio dvoje starije djece, kćer Sandru i sina Marcosa iz braka s prvom suprugom, Rosaliom Mera, s kojom je 1975. godine otvorio prvu trgovinu Zara, a razveli su se 1986. godine.

Dvoje njegove starije djece nije nikad bilo uključeno u obiteljski biznis, ali je 53-godišnja Sandra Ortega Mera, inače psihologinja, majka troje djece, vlasnica 4,5 posto dionica Inditexa, koje je naslijedila od majke koja je iznenada preminula 2013. godine.

Zatvorene trgovine u Rusiji

To Sandru čini jednom od najbogatijih osoba u Španjolskoj, njezino se bogatstvo trenutno procjenjuje na 6,9 milijardi dolara, što daleko nadmašuje bogatstvo mlađe polusestre Marte, koja je preuzela upravljanje obiteljskom tvrtkom.

Inditex je, kao i brojne druge tvrtke, bio pogođen pandemijom koronavirusa zbog privremenog zatvaranja trgovina i smanjene potrošnje na odjeću, to ju je navodno koštalo oko deset milijardi dolara.

Marta je došla na poziciju predsjednice u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega je Inditex zatvorio 502 trgovine u Rusiji, a veliki je izazov i poslovanje uz rast inflacije, zbog čega će vjerojatno morati povećati cijene svojih proizvoda.

Balet i jahanje

Marta je jedino​ Ortegino dijete iz braka s Florom Perez Marcote, s kojom se vjenčao 2001. godine, iako su u vezi bili još od 1983. godine, a 1984. su dobili kćer.

Usprkos bogatstvu i vlasništvu nad brojnim nekretninama, Ortega sa suprugom uglavnom živi u stanu u La Coruni.

Marta se školovala u tom gradu i potom je studirala u Švicarskoj i Londonu, gdje je diplomirala 2007. specijaliziravši se za međunarodno poduzetništvo. Iste je godine počela raditi za Intidex u trgovini Zare u londonskoj četvrti Chelsea.

image

Marta Ortega Perez natjecala se u preponskom jahanju i sudjelovala je na gotovo 400 utrka AFP

Stephane Allaman


Od tada se bavila različitim poslovima u prodaji, brendiranju i komunikacijama, a sada je postala jedna od najmoćnijih žena u svijetu mode.

image

Glavna urednica američkog Voguea Anna Wintour, Marta Ortega i slavna kreatorica Diane von Furstenberg
AFP

Jamie Mccarthy


Kad nije na poslu u sjedištu tvrtke, Martu se može vidjeti u prvom redu na modnim revijama u društvu modnih ikona poput Anne Wintour, glavne urednice “modne Biblije”, američkog Voguea.

Među Martine se prijateljice ubrajaju Lauren Santo Domingo, američka poduzetnica, suosnivačica online modne trgovine Moda Operandi, članica monegaške kneževske obitelji Charlotte Casiraghi i španjolska kraljica Letizia.

Dva braka, dvoje djece

Za razliku od svoga oca, koji je odrastao u siromaštvu i počeo je raditi s 14 godina, Marta je odrastala pohađajući satove baleta i jahanja, a obitelj je zbog nje sagradila vlastite konjušnice u La Coruni.

Marta se aktivno natjecala u preponskom jahanju, sudjelovala je na gotovo 400 konjičkih utrka, a iz istog je kruga njezin prvi suprug, jahač Sergio Álvarez Moya. Vjenčali su se 2012. godine, razveli su se tri godine kasnije, a imaju devetogodišnjeg sina Amancija Álvareza Ortegu.

image

Carlos Torretta i Marta Ortega na modnoj reviji Narcisa Rodrigueza 2016. u New Yorku
AFP

Vivien Killilea


Marta i Carlos Torretta, sin modnog dizajnera Roberta Torrette, koji sada radi u Inditexovu odjelu za odnose s javnošću, vezu su započeli 2017. godine, a vjenčali su se godinu poslije.

Na raskošnom vjenčanju Marta je nosila vjenčanicu brenda Valentino, čija je velika obožavateljica, a goste su zabavljali Norah Jones, Chris Martin i Jamie Cullum. Marta i Carlos su 2020. dobili kćer Matildu Torrettu Ortegu.

image

Marta Ortega s kćeri Matildom, koju je 2020. godine dobila u braku s Carlosom Torrettom AFP

Oscar Gonzalez


Diskretna i samozatajna, što su osobine koje je naslijedila od oca, Marta je tijekom 15 godina rada u Inditexu ostvarila mnoge veze u svijetu mode, zaslužna je za izdizanje Zare iznad konkurencije i otvaranje trgovina u područjima u kojima se pretežno nalaze dizajnerski butici.

Marta će obnašati funkciju neizvršne predsjednice uprave, vodit će komunikacijsku strategiju, odjel interne revizije te će upravljati prodajom Zare, koja sa 70 posto sudjeluje u ukupnim prihodima Inditexa. U upravljanju kompanijom, čija je vrijednost gotovo 93 milijarde eura te trenutno posluje u 88 zemalja i ima oko 6500 trgovina i više od 137.000 zaposlenika, pomagat će joj novi izvršni direktor Oscar Garcia. 

16. travanj 2024 17:37