StoryEditorOCM
ViralNALIK NOIR PLAKATU

Severina za rođendan završila na naslovnici knjige: u strip krimiću utjelovljuje lik zanosne blues pjevačice

Piše Jasenka Leskur
21. travnja 2021. - 12:34

Na police hrvatskih knjižara stiže krimić 'U ime mafije' talijanskog strip autora Maxa Bunkera a na naslovnici knjige je fotografija popularne splitske pjevačice Severine. Splićanka utjelovljuje lik junakinje knjige, zanosne blues pjevačice Sharon koja detektivu Finziju pomaže u istrazi, a do ovog je poslovnog aranžmana dovela ljubav prema stripu Alan Ford, čiji je kultni status neupitan i na našim prostorima.

- Htio sam da naslovnica bude napravljena u stilu starih noir filmskih plakata, da ima "pulpovski" štih - kaže Ivan Sršen iz Sandorfa koji je izdavač krimića, prvog na hrvatskom jeziku iz serije o o detektivu Finziju. - Nije nam trebalo dugo da zaključimo kako je Severina, koju smatramo ozbiljnom umjetnicom, jedina s ovih prostora koja je u stanju tako dobro utjeloviti lik Sharon, femme fatale romana 'U ime mafije'. Uz to, riječ je o snažnoj ženi koja je idealna da prikaže snažnog lika. Poklopilo se da je Severina velika ljubiteljica Bunkerovog stripa Alan Ford te smo suradnju ostvarili na obostrano zadovoljstvo i drago nam je što ćemo knjigu promovirati zajedno" – izjavio je Sršen.

U romanu 'U ime mafije' detektiv Finzi odlazi u Sjedinjene Države, jer je njegova tajnica osvojila putovanje za dvoje u nagradnoj igri. Po dolasku u New York svjedoči ubojstvu te se vrlo brzo nađe upleten u aferu FBI-ja i njujorške mafije. Mafijaški boss ga pošalje u potragu za svojim nećakom Charliejem, koji igra ključnu ulogu u prijenosu vlasti sa stare generacije bossova na novu. Potraga ga nanese u Los Angeles, gdje upoznaje blues pjevačicu Sharon…

Max Bunker, pravim imenom Luciano Secchi, strip scenarist, publicist i novinar, tvorac je svjetski poznatih stripova, među kojima je i Alan Ford. Serija romana o detektivu Finziju, po čijim je slučajevima snimljen komično-detektivski film 1979. godine, 'Agenzia Riccardo Finzi... praticamente detective', u Italiji je popularnija čak i od njegovih stripova. Finzijeva nonšalancija i spretnost, karakteristične za protagoniste noir krimića, pomiješane su s komičnim cinizmom i zajedljivošću tipičnom za sve Bunkerove likove, a romani iz serije o detektivu Finziju nose i prepoznatljivu burleskno-crnohumornu notu.

- Do knjige sam došao slučajno – Bunkera sam kontaktirao oko prava za objavljivanje jednog kadra njegovog stripa 'Satanik', a on mi je ponudio da mu objavimo krimić. Jako me veseli i što je izrazio želju da dođe u Hrvatsku promovirati knjigu, kada epidemiološki uvjeti to dopuste - izjavio je izdavač koji je Bunkera upoznao 2018. godine, a intervju kojeg su vodili objavljen je u knjižici "Halo Bing" (Sandorf, 2019.)

23. travanj 2024 16:19