StoryEditorOCM
ViralPOTPUNO ISKRENO

Rita Ora progovorila o izbjegličkom životu, zadirkivanju i vrijeđanju koje u školi trpila od strane vršnjaka zbog kosovskog podrijetla

Piše Jutarnji.hr
10. lipnja 2020. - 10:45

Rita Ora u utorak je na svom Instagram profilu objavila dirljivu uspomenu iz djetinjstva, no iza snimke bezbrižnog dječjeg igranja u parku krije se puno dublja i prilično nelagodna priča. Naime, kako je objasnila sama pjevačica, spomenuti video nastao je u Londonu u srpnju 1994., tri godine nakon što je njezina obitelj napustila Prištinu i rodno Kosovo te se preselila u Veliku Britaniju, piše Jutarnji.hr.

- Iako sam bila dijete, morala sam svjedočiti određenim stvarima samo kako bih se uklopila u društvo... Ali vani, u prirodi, na otvorenome - ondje sam se uvijek osjećala slobodno...

Nadam se da će vam ova snimka bezbrižnog djeteta, malene mene, izmamiti osmijeh na lice, jer to je ono što svi zaslužuju, dobiti priliku za dobar život, priliku da budu sretni... Bezbrižne životne trenutke i lijepe uspomene svi njegujemo, to je ono što nas gradi na putu do odrastanja - napisala je slavna pjevačica pa u nastavku otkrila kako su je kao malu vršnjaci zadirkivali, pa čak i vrijeđali zbog njezina podrijetla.

- Kad su se moji roditelji odlučili preseliti iz Kosova u Englesku, bilo nam je teško. Brat Don, sestra Elena i ja bili smo izbjeglice - morala sam zaslužiti da budem primljena u društvo, da uopće smijem igrati 'gumi-gumi' s drugim djevojčicama...

Rasizam, kako se tretiraju imigranti i izbjeglice, sve se to mora mijenjati - ne možemo se opravdati bojom kože ili mjestom rođenja - svi smo mi jedna rasa, ljudska rasa - objavila je vlasnica hitova "How We Do (Party)" i "Hot Right Now".

Na glazbeničinu objavu nadovezala se i njezina majka Vera, inače psihijatrica po struci, napisavši: "Bezbrižna djeca rađaju se sretna i dragocjena, sve dok ih okolina nepravedno ne obilježi".

Rita, pravoga imena Rita Sahatçiu, imala je samo godinu dana kad je s obitelji stigla u Veliku Britaniju. Roditelji su joj napustili domovinu iz političkih razloga - naime, pobjegli su od progona Albanaca koji su se provodili tijekom raspada Jugoslavije.

Inače, obiteljsko prezime Sahatçiu izvedeno je iz turske riječi "saatçi" koja znači urar, a Ritini roditelji kasnije su mu dodali i Ora, što na albanskom jeziku znači "vrijeme", tako da se može lakše izgovoriti.

19. travanj 2024 10:01