StoryEditorOCM
ViralVIRSKO LJETO 2022

Pjevačica splitskog Magazina Andrea Šušnjara: Nedostajao nam je virski ambijent i publika zbog koje se osjećamo kao da smo doma

Piše Kažimir Škrbić
8. srpnja 2022. - 11:46

Prije gotovo pune tri godine splitska grupa Magazin popela se na pozornicu Virskog ljeta 2019. i održala jedan od svojih standardnih ili prepoznatljivih koncerata. Za one koji slabije pamte, ili nisu na otoku u vrijeme najvećeg ljetnog šušura, to znači dva sata energične koncertne zabave, pjevanja omiljenih pjesama i emotivnog podsjećanja na sve što je Magazin napravio tijekom više od četiri desetljeća postojanja benda. Još preciznijih 40 godina prošlo je od prvog albuma i promjene imena tadašnjeg splitskog sastava Dalmatinski magazin (ranije Mladi batali) u svima znani Magazin, no to nije tema ili obljetnica na kojoj inzistiraju u splitskom sastavu.

- Momci nastoje prikriti da grupa postoji toliko dugo vremena, pa ne inzistiramo na isticanju obljetnice. Puno je to godina - šali se najdugovječnija pjevačica legendarnog Magazina Andrea Šušnjara, koja je 2010. u bendu više nego uspješno zamijenila jedinu tamniju brinetu među plavušama i svjetlijim brinetama – Ivanu Kovač. U međuvremenu su se Majda Šoletić, Marija Kuzmić, Ljiljana Nikolovska, Danijela Martinović, Jelena Rozga i Kovač raštrkale estradom i životnim sudbinama poput rakovih kćeri, pa je Šušnjara brzo postala novo zaštitno lice i prvi glas Magazina. Novi virski koncert, nakon trogodišnje pauze, čeka s nestrpljenjem.

- Pomalo smo zaboravili kako izgleda virski ambijent. Nedostajalo nam je druženje s publikom na otoku na kojemu smo kao doma. Puno smo puta nastupali, nekad i više puta godišnje tijekom ljeta ili u adventsko vrijeme - kaže Andrea koja je proteklih godina radila kao teta u vrtiću. Šušnjara je pored školovanog glasa diplomirala još predškolski odgoj i obrazovanje, pa je vrijeme pandemije i nemogućnost javnog nastupa, kvalitetno iskoristila za rad u struci.

- Radila sam u jednom splitskom vrtiću jer nisam mogla biti besposlena. Takva sam osoba, jednostavno nisam mogla sjediti doma i ništa ne raditi. Bilo je to jako lijepo iskustvo, jer su moje najveće ljubavi u životu djeca i glazba. Sretna sam što sam mogla raditi kao teta u vrtiću, sigurno ću se u budućnosti tomu više posvetiti - govori mlada Splićanka koju je u medijski žrvanj – pored novih koncertnih obaveza i pjesama – ponovno ubacila jedna

pjesma Magazina iz sada već daleke 2011. Spot za pjesmu Maslačak bio je svojedobno zabranjen na YouTube kanalu zbog navodno eksplicitnog sadržaja, pa je oživljavanje pjesme i prikazivanje na YouTube cijelu tu priču vratilo na početak.

- TikTokeri su pokrenuli priču sa spotom za pjesmu Maslačak. Otvorila sam TikTok i shvatila kako me ekipa na koncerte u svoje gradove zove tako da pjevaju pjesmu Maslačak. To se svidjelo poznatim TikTokerima pa su i oni počeli pjevati i dijeliti Maslačak. Spot je svojedobno bio zabranjen za javno prikazivanje na YouTube kanalu zbog neprimjerenosti, iako s današnje distance takav potez izgleda naivno i smiješno. No vremena su se značajno promijenila - govori Andrea koja u spotu, za neupućene, kao domina čereči muškarca vezanog za stolac, a potom se zavodljivo meškolji pred policijskim istražiteljima u stilu fatalne Sharon Stone.

- Prije jedanaest godina takav je spot izazvao šok, ali današnju publiku nimalo ne pogađa - primjećuje Andrea, koja se u spotu Maslačak pojavljuje u zavodljivom crnom korzetu. Jedanaest godina kasnije modni stručnjaci ističu kako je splitska pjevačica – nikad glamuroznija.

- Ne zanima me baš što kažu modni kritičari, jer ne držim previše do takvih stvari. Oblačim ono što imam i što mi se učini prikladnim i ugodnim za trenutak. Znam da mi laskaju, ali to ništa ne znači. Danas si na vrhu, sutra si na dnu, tako to obično ide - trezvena je Andrea. Poruka pred subotnji koncert na Viru?

- Fešta i ludilo, na Viru je uvijek tako. Zbilja smo radosni i s nestrpljenjem čekamo na koncertu. Puno je vremena prošlo od našeg zadnjeg nastupa na otoku - poručuje. Koncert grupe Magazin je u subotu 9. srpnja s početkom u 22 sata, a ulaz je besplatan.

22. travanj 2024 11:55