StoryEditorOCM
ViralNA FASADI

‘Novosadski korpuse, stidi se‘, novi je grafit na fasadi zgrade u Vojvodini. Nije slučajno da je baš dana osvanuo

Piše HINA
18. studenog 2021. - 17:01

U Novome Sadu je u četvrtak osvanuo grafit u povodu obljetnice pada Vukovara kojim se proziva Novosadski korpus bivše JNA, koji je vodio operacije u Vukovaru 1991., zbog svoje uloge u napadu na taj grad.
"Novosadski korpuse, stidi se“, stoji u poruci ispisanoj na fasadi grade iza Srpskog narodnog kazališta u središtu grada.
Neovisni vojvođanski mediji prenose da je Novosadski korpus Jugoslavenske narodne armije (JNA) predvodio operacije oko Vukovara 1991.

„Na današnji dan prije 30 godina, JNA i različite paravojne formacije ušle su u Vukovar, nakon čega su počinjeni brojni ratni zločini“, navodi se u njihovim vijestima

Prethodno je u četvrtak skupina nepoznatih mladića uklonila veliki transparent s natpisom „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“ koji je ujutro na svojoj zgradi u središtu Novoga Sada postavila Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Poruka je bila ispisana velikim crnim slovima na bijeloj pozadini koja je djelimice crvena, što aludira na mrlje od krvi, a dopunjena je citatom predsjednika LSV-a Nenada Čanka: „Uostalom, j..o mu ja mater, i njemu i kome je on heroj“.
„Malo je problem kada nemaš ravnu fasadu, ali … valjda se može pročitati. Da ne bude zablude. Jer: Politika i opozicionarstvo u Srbiji se ne mjere time ‘tko je za ili protiv Vučića’ nego ‘da li su Mladić i Karadžić heroji ili zločinci’. I jedino tako“, napisao je tijekom jutra na Twitteru Čanak.

Međutim nekoliko sati kasnije, javila je agencija Beta, skupina mladića popela se na susjedne zgrade i skinulo transparent, a u toj akciji sudjelovao je i stariji muškarac koji se predstavio kao pripadnik Sigurnosno-informativne agencije (BIA).

Policija koja je izišla na očevid unijela je transparent u zgradu LSV-a iz kojega je priopćeno da će ga ponovno okačiti.
Prethodnih dana prostorije LSV-a u više navrata su bili ispisane grafitima potpore Ratku Mladiću i uvredljivim porukama.
 

18. travanj 2024 10:41