StoryEditorOCM
ViralKIKIN NOVI ŽIVOT

NAKON PANTOVČAKA: Boji se tramvaja, zakopava igračke, napada papuče i obožava povrtne juhe, a najviše joj nedostaje paun Jura

Piše Petra Plivelić/JL
24. veljače 2020. - 17:25

Brokula, špinat, blitva, batati. Juha s mesom ili ribom. Spavanje u transporteru. Zakopavanje igračaka u parku. To su stvari koje Kika, mješanka terijera i labradora, obožava.

Paun Jura, koji joj se šepuri u lice, trčanje za lopticom i donošenje štapa, stvari su, pak, koje Kika ne voli.

Kujica koju je Kolinda Grabar-Kitarović udomila u listopadu 2018. u virovitičkom azilu, donedavno prvi pas Pantovčaka, sada se navikava na svoj novi život, a dan uglavnom započinje ranojutarnjom šetnjom i igrom u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Prošlo je točno tjedan dana otkako je Kolinda Grabar-Kitarović prepustila ured novom predsjedniku Zoranu Milanoviću, a s njom je kući otišla i Kika. Za vrijeme mandata Kika je, kako doznajemo, često hodala uz predsjednicu, zajedno su šetale po kompleksu i šumi na Pantovčaku.

Sada, pak, Grabar-Kitarović i Kika šeću po kvartu. Naš fotoreporter ih je danas ujutro, oko sedam sati, ulovio u jutarnjoj šetnji Bauerovom ulicom sve do Krešimirca.

Opuštena i nasmijana, ležerno odjevena 51-godišnja Grabar-Kitarović s Kikom na povodcu trenutno očito uživa u slobodnom vremenu nakon pet godina predsjedničkog mandata.

Uskoro, 17. ožujka, kako su bivšoj predsjednici rekli u virovitičkom azilu, Kika će navršiti dvije godine, iako to možda i nije njen točan datum rođenja jer je prve dane života provela napuštena. Bijela mješanka na ogrlici oko vrata ima pričvršćeno i ružičasto metalno srce. Funkcija mu je da zvecka dok Kika hoda jer se, kako saznajemo, nekoliko puta znala prikrasti Kolindi s leđa i prepasti ju. I Grabar-Kitarović i Kika navikle su se, čini se, na novo okruženje.

Bivša predsjednica proteklih je tjedana renovirala privatni stan u Bauerovoj, u kojem živi s obitelji, suprugom Jakovom, sinom Lukom, kćeri Katarinom, koja trenutačno studira na Harvardu, i kujicom Kikom. Kako bi izbjegla svu prašinu i lupanje, Kika je za to vrijeme bila kod obiteljskih prijatelja na čuvanju. Sada su radovi pri kraju, kako doznajemo, pa nema više prašine. Preostali su samo završni radovi poput ukrašavanje zidova.

Kiki Pantovčak nedostaje više nego bivšoj predsjednici jer je izgubila svog prijatelja, starosjedioca parka na Pantovčaku - pauna Juru. Kika i Jura imali su specifičan odnos. Čas su se mrzili, čas su se voljeli. Kika je najviše voljela lajati na Juru, i to kroz prozore Vile Zagorje ispred kojih se paun Jura sa svojim šarenim perjem namjerno šepirio i izazivao Kiku. No, kada god bi Kika izišla u dvorište, samo bi se gledali i obilazili.

Iako nismo sigurni nedostaje li Kika paunu Juri, znamo da nedostaje svim Kolindinim zaposlenicima s Pantovčaka koji se jave Grabar-Kitarović i ponekad pričuvaju Kiku ili je, pak, odvedu u šetnju. Stoga, Grabar-Kitarović nije teško pronaći dragovoljce koji će pričuvati Kiku kad je ona na nekom dužem putovanju. Uskoro planira privatni put u Ameriku na tri tjedna i izgledno je da će Kika biti na čuvanju kod oca bivše predsjednice Branka Grabara ili kod nekog od obiteljskih prijatelja. Kika je bila lutalica, zbog čega je druželjubiv pas koji nema straha od novih ljudi.

No, boji se tramvaja i velikih pasa. U parku i u šetnji prijatelji su joj većinom psi manje građe koje liže, mazi i njuška. A kada naiđe koji veći pas, sakrije se iza nogu Grabar-Kitarović.

U kratkoj gradskoj šetnji bivša predsjednica nije pustila Kiku s povodca jer ju je, kako doznajemo, strah da se kujica ne bi znala vratiti.

- O, to ste vi! Dobro jutro, pa kako ste? Budete sada češće šetali s nama? - zaustavljali su Grabar-Kitarović prolaznici šetajući svoje pse.

Kika je neobičan pas. Uopće ne laje, osim na Juru, samodopadnog pauna. A čuli smo da zalaje i navečer, kada čuje da se netko približava kući.

Sada, kada joj je završio mandat na Pantovčaku, bivša predsjednica se nada da će imati više vremena za šetnje s Kikom, i to ne za ove brze gradske šetnje, već za one po šumi, kako bi se Kika mogla dobro istrčati. Kako doznajemo, planira odlazak na Sljeme, u Samoborsko Gorje ili u Gorski Kotar... Samo tada ne smije puštati ovu mješanku terijera i labradora da trči bez nadzora jer Kika ima lovačke instinkte, pa je sklona loviti životinje. No, nikada ih ne dohvati, već samo trči, krene lajati i zove svog lovca.

Ove brze gradske šetnje više su iz nužde nego iz gušta. Kika je navikla na pelene, pa joj nije problem ostati u stanu, no psi su životinje koje moraju trčati i napuniti se energijom. Grabar-Kitarović je toga sasvim svjesna te se trudi ove kratke šetnje zamijeniti odlascima u park za pse, gdje Kiku može pustiti na slobodu bez povodca. Lovljenje loptice ili donošenje grane Kiki baš i nije napeto, ali zato je šampionka u povlačenju konopa sa svojom vlasnicom.

U svom je djetinjstvu Grabar-Kitarović uvijek bila okružena životinjama. I to s njih mnogo, jer nije živjela u gradskom okruženju u kojem stanuje danas, već je odrasla u Grobniku. Imala je najviše pasa i mačaka, koji su se međusobno slagali. Najviše se voljela brinuti o maloj janjadi, a imala je i kobilu koju je voljela jahati. Nije joj bilo strano ni timariti krave.

U njenoj obitelji Kika je, pak, prvi kućni ljubimac.

Najviše vremena provodi s Kolindom jer ona ne želi drugim članovima obitelji, a posebice svojoj djeci, stvarati dodatnu obvezu s obzirom na to da su već okupirani školom i raznim aktivnostima.

Kada je Grabar-Kitarović istekao mandat, mnogi su pomislili da će i Kiki isteći mandat, odnosno da će biti vraćena u azil ili predana nekom drugom na brigu, no, kako doznajemo, Grabar-Kitarović takvo što nikad nije palo na pamet jer je Kika njen privatni pas i namjerava se uvijek brinuti za nju.

Posebno je teško bilo na početku, kad je Kika tek došla iz azila. Stalno je bila na liječenju, ali uspjeli su dovesti Kikino zdravlje na visoku razinu. Svi su bili susretljivi, posebice na Veterinarskom fakultetu, gdje ne naplaćuju usluge ako imate psa udomljenog iz azila.

Kiki su nekoliko puta radili ultrazvuk i brojne druge pretrage. Krajem 2018., kad je tek stigla, krvni enzimi bili su joj povećani 10.000 puta, pa su morali uvesti i prehranu po posebnom režimu - kuhali su joj dijetnu hranu u kombinaciji s posebnom hranom za pse koji imaju hepatitis, iako Kika nije imala hepatitis, već su joj nalazi bili loši zbog raznih upala. Grabar-Kitarović nastavila je paziti na Kikinu prehranu.

Kombinira kuhano i suhu hranu, za koju se vjeruje da kada pas jednom prijeđe na nju, treba i ostati samo na toj vrsti prehrane. No, Kika jede sve, jer je prvih šest mjeseci provela na ulici gladujući.

Osim suhe hrane i poslastica, keksića koje dobije u igri, izvodeći trikove, Grabar-Kitarović joj često skuha međuobrok s puno povrća koje Kika smije jesti. Brokulu, cvjetaču, špinat, blitvu, batate i drugo povrće nasjecka u juhu, s mesom ili ribom, a Kika obliže svoju zdjelicu sa svih strana.

Svoju vlasnicu Kika sluša bespogovorno. Hoda joj uz nogu, sjedne kad joj Grabar-Kitarović to naredi i pruža joj šapu.

Jako voli zemlju i zelene površine jer voli zakopavati stvari, posebice igračke, koje Grabar-Kitarović poslije tjednima nikako ne može pronaći.

Kika je kastrirana i čipirana, ima svoju putovnicu i sve potrebne dokumente. Stoga, ako se izgubi i netko očita njen čip, kao vlasnica će u sustavu iskočiti Kolinda Grabar-Kitarović. Prošla je kujica i sva potrebna cijepljenja i novo je na rasporedu tek u listopadu.

U stanu, kako doznajemo, ima svoj prostor, a najviše, pak, voli spavati u transporteru, jer obožava vožnju autom. Uvijek je spremna za pokret. Čim vidi da su vrata od auta otvorena, odmah skoči unutra. Voli društvo i avanture, ni na što se ne buni, samo da ne ostane sama.

Ima i nekoliko krevetića, pa kad nije u transporteru, sklupča se u njima. Iako je jedna velika kutija puna raznih igračaka, cipele su joj omiljene.

Jedno vrijeme je stalno hodala sa šlapama svoje vlasnice u zubima. Kad se zasiti šlapa i cipela, onda svoje zube češe omiljenim skvičećim igračkama. Žuta kokoš najčešće nastrada među oštrim Kikinim zubima, a kad kujica čuje da igračka pusti zvuk, počne režati na nju. Ljude, pak, obožava, a Kolinda joj je najbolja prijateljica, posebno kada iz džepa izvadi koji kolačić.

19. travanj 2024 13:58