StoryEditorOCM
ViralIDILA

Kuća u koju ćete se zaljubiti: Sagrađena je od neobičnih materijala, u njoj se ‘skriva‘ i finska sauna. Pogledajte fotografije prekrasnog interijera

Piše Matea Roglić
29. siječnja 2021. - 16:09

Stanovnici Lijepe naše, što zbog prirodnih ljepota Gorskoga kotara, a što zbog specifične situacije s pandemijom, i ove godine pripremili su svoje skije i sanjke, ali su se, umjesto na europska skijališta, uputili u Gorski kotar koji oduševljava čarobnim prizorima i prirodom prekrivenom bijelim zimskim čudom.

Smještena u Mrkoplju, u srcu Gorskoga kotara, moderna planinska kuća kreativno i efektno nazvana "Zerm Holiday House" ima sve što vam treba za par dana opuštajućeg odmora.

image
Igor Popović

– Gorski kotar odabran je ponajprije radi njegovih prirodnih potencijala i geografskog položaja. Mrkopalj i njegova okolica mjesta su koje će vas oduševiti u bilo koje doba godine. Objekt je dovršen na samome kraju 2020. godine, a ime kuće odabrao je moj muž jer mu je djelovalo efektno –​ govori Dorotea Markotić, vlasnica ove idilične i luksuzne nastambe.

Na mjestu gdje je kuća sagrađena nalazila se crnogorična šuma te smo upravo zbog toga odlučili graditi na toj lokaciji, sada se nalazi tik do šume, a za izgradnju ovog našeg malog carstva bile su potrebne gotovo dvije godine – nastavila je Markotić.

Podkonstrukcija kuće napravljena je od željeza. Prednja fronta kuće izvedena je u aluminijskoj fasadi, dok su stranice obložene posebnom vrstom čelika otpornom na atmosfersku koroziju te poprima jedinstvenu boju mjedi – cortenom.

Radi podneblja Gorskoga kotara vlasnici su se odlučili za ventiliranu fasadu koja je iznimno energetski učinkovita, te uvelike doprinosi održivosti i kvaliteti objekta.

image
Igor Popović

– Suprug je vlasnik poduzeća koje se bavi montažom i proizvodnjom aluminijskih fasada i staklenih stijena te je on osmislio i odradio cjelokupan eksterijer kuće.

Što se tiče interijera, dizajnirali smo ga zajednički i bilo nam je jako bitno da je napravljen prema našim zamislima i idejama, te da, iako moderan, pruža toplinu i ugodan boravak – dodaje vlasnica.

Kuća ima tri spavaće sobe, prostran dnevni boravak, blagovaonicu, potpuno opremljenu kuhinju te dvije kupaonice i WC. Dodana je finska sauna kako bi gosti u sklopu kuće imali vlastiti mali wellness.

image
Igor Popović

Okućnica uključuje prilaz i parkiralište za tri automobila. Uokolo cijelog objekta posađene su smaragdne thuje koje će s vremenom formirati zelenu ogradu i pružiti privatnost.

Na desnoj strani kuće napravljen je put koji vodi do SPA oaze. Do početka ljetne sezone vlasnici namjeravaju proširiti dio oko SPA kućice s velikim natkrivenim vanjskim prostorom za roštilj i druženje, kao i sadržajima za djecu.

– Iako smo u svim prostorijama kuće proveli sustav podnoga grijanja, u sklopu dnevnog boravka nalazi se i peć na drva, koja daje izniman ugođaj zimi. U ljetnoj sezoni, mislimo, gosti će uživati u kliznim staklenim stijenama i svježem gorskom zraku – zaključuje Markotić.

image
Igor Popović

Najupečatljivije prostorije ovog predivnog drvenog utočišta svakako su dvije jednokrevetne spavaće sobe koje krase velike staklene stijenke s pogledom na poznatu mrkopaljsku Čelimbašu.

– Prostor koji sigurno privlači najviše pažnje te nas razlikuje od ostalih je naš SPA House koji sadrži jacuzzi za pet osoba. Ograđen je reflektivnom kliznom staklenom stijenom pa samim time pruža toplinu i ugodnost boravka zimi, te prozračnost i protok zraka ljeti – kaže naša sugovornica.

image
Igor Popović

Najzahtjevniji dio gradnje bio je prednji dio krova koji natkriva dio fasade te pruža zaklon od kiše. Do skijališta Čelimbaša može se doći automobilom za pet minuta ili, ako gosti žele iskusiti prirodu Gorskoga kotara, pješice za 20-ak minuta.

image
Igor Popović

Snježna idila, netko tvoj i jutro dočekano u ovoj Primorsko-goranskoj idili, nama zvuči kao sjajan plan. A vama?

image
Igor Popović

Više fotografija gore u galeriji. 

23. travanj 2024 23:57