StoryEditorOCM
ViralUSPONI I PADOVI

Kanye West nije jedina poznata osoba koja je progovorila o bipolarnom poremećaju, lista je poduža: nekima je trebalo i 20 godina da izađu u javnost

Piše PSD
24. srpnja 2020. - 08:01

Što je bipolarni poremećaj? Pitanje je svojim, kako se zadnjih dana piše sumanutim ponašanjem, u središte pozornosti javnosti doveo Kanye West, a brojne su poznate osobe prije njega progovarale o ovoj teškoj dijagnozi, sve s ciljem informiranja javnosti.

Jer iako je većina upoznata s tim što znači patiti od depresije, pa i anksioznosti, bipolarni poremećaj često je okružen nejasnoćama. Danas se smatra da s ovom dijagnozom živi oko 2% svjetskog stanovništva, iako se zbog pogrešnog dijagnosticiranja drži da je broj i duplo veći. 

Radi se o bolesti koja spada u skupinu poremećaja raspoloženja, no ne uzrokuje promjene samo u raspoloženju, već i količini energije, razini produktivnosti. Kada je ona povišena, riječ je o hipomaniji, a kada je snižena, o depresiji. Liječi se terapijom propisanom od strane stručnjaka.

Maničan napad

Očigledan primjer maničnog napada javnost je imala prilike vidjeti na primjeru Kanyea Westa. Glazbenik kojega mnogi smatraju jednim od najkreativnijih i produktivnijih danas (a oni koji pate od bipolarnog poremećaja često su ekstremno kreativni i talentirani) na svom se mitingu povodom moguće kandidature za predsjednika SAD-a potpuno slomio, u suzama govoreći o nekim od najintimnijih trenutaka u svom životu.

View this post on Instagram

Letter from Kim ?? #kanyewest

A post shared by Kanye West (@kanyew.est) on

Progovorio je o tome kako su on i supruga, Kim Kardashian West, razmatrali pobačaj prvoga djeteta, kako ga svojta želi "zatvoriti". Nastavio je svoje izljeve na Twitteru, potom ih brišući. 

- Drago mi je da me svijet imao priliku vidjeti u tom stanju. Neki s poremećajem padaju u depresiju, ali ne ja. Iz mene izlaze ti komentari kao vrisak, skoro poput Touretta..., rekao je Kanye ranije, nakon jedne od prethodnih epizoda, kada je javnost šokirao svojim izjavama o ropstvu. Ovoga puta, nije se oglasio.

No Kanye nije jedini koji se bori s ovom teškom dijagnozom.

Mariah Carey još je 2001. progovorila o svojemu stanju. Trebalo joj je puna dva desetljeća da izađe u javnost, a pjevačica kaže kako je dugo i sama odbijala prihvatiti činjenice.

- Donedavno sam živjela potpuno poričući to, u izolaciji i strahu da me netko ne otkrije. No bio je to pretežak teret da ga nosim sama, nisam mogla više. Potražila sam pomoć liječnika, okružila se pozitivnim ljudima. Napokon se mogu vratiti onome u čemu jedino uživam, pisanju pjesama..., rekla je tada glazbenica koja je za svoj rad dobila ukupno pet Grammyja. 

Usponi i padovi

A nakon liječenja supruga Michaela Douglasa koji je bolovao od raka grla, i Catherine Zeta-Jones progovorila je o svojoj dijagnozi.

- Kad sam saznala da ovo kako se osjećam ima naziv, bila mi je to najbolja stvar na svijetu! Činjenica da postoji dijagnoza za sve moje emocije i da o tome mogu pričati sa stručnom osobom koja će me voditi kroz simptome, bila je tako oslobađajuća. Imala sam nevjerojatne uspone i padove. A cijelo sam vrijeme samo željela biti u sredini, rekla je iskreno glumica.

Za razliku od Zete-Jones, kojoj je poremećaj ustanovljen u kasnijim godinama, Russell Brand od mladih je nogu osjećao da nešto nije u redu. Britanski komičar konačnu je potvrdu svog stanja dobio nekoliko godina od pojave simptoma, a u međuvremenu je razvio ovisnost o drogama i alkoholu.

Danas je pak čist i živi po posebnom programu koji mu omogućuje da kontaktira s ljudima koji, poput njega, imaju neočekivane epizode depresije. 

A proslavljena glumica Carrie Fisher bila je jedna od onih koji su o svojoj dijagnozi progovorili otvoreno, s ciljem upoznavanja javnosti o teškoj bolesti i svim njenim posljedicama. Godinama je radila kao zagovornik otvorenog ragovora o mentalnim bolestima, rekavši jednom prilikom:

- Ne možete predvidjeti maničnu fazu. Prošli put kad me uhvatila ošišala sam kosu, tetovirala se i htjela se preobratiti na judaizam, rekla je zvijezda "Ratova zvijezda" koja je 2016. preminula od zatajenja srca.

Među poznatima koji boluju od bipolarnog poremećaja su i glazbenica Demi Lovato, Mel GibsonStephen Fry. Vjeruje se da je od iste dijagnoze bolovao i Frank Sinatra, kao i Vincent Van Gogh te Ernest Hemingway i Vivien Leigh.

18. travanj 2024 09:14