StoryEditorOCM
ViralNEZGODAN FENOMEN

Jeste li fleabag? Čini li vam se da stalno birate pogrešne partnere, vjerojatno ste u pravu: čudo se neće dogoditi, no začarani krug se može prekinuti

Piše Tea Sumić Miletić/SD
30. svibnja 2020. - 09:47

Neki među nama, hajde nema sad potrebe za spominjanjem imena, dovoljno su stari da mogu reći: prije je bilo puno lakše. U trgovinama se nudilo tek po 4-5 vrsta različitih proizvoda, ako i toliko. Uđeš, baciš oko na policu, uzmeš čokoladu s lješnjacima ili rižom i doviđenja. Upališ TV, gledaš što je na programu, ako ti se ne sviđa - ugasiš i laku noć.

Netko ti se svidi, potrudiš se doći do pitanja o hodanju. Hoćeš-nećeš, doviđenja, laku noć. Moderna vremena, pitate li nas malo iskusnije, u mnogočemu su nam samo zakomplicirala život.

Danas, doduše, nema strepnje oko toga hoće li se na telefon umjesto simpatije javiti mama ili mlađi brat koji će poslije sve ispričati ekipi iz ulice, no tko misli da je sada lakše 'uspostaviti' vezu, vara se.

Danas vam se, a da niste ni svjesni, može dogoditi da vas snađe neki od suvremenih 'dejting' fenomena poput softghostinga, breadcrumbinga i Gatsbyinga.

Da se sad ne gubimo u objašnjavanju, riječ je o raznim verzijama bespotrebnog zavlačenja u kojima na sreću ponajviše strada tek ego, no slomi se i poneko srce. Ono što bi vas trebalo puno više zabrinuti je odnosi li se na vas termin fleabagging. Jer u tom slučaju može doći do puno dalekosežnije štete.

Najnoviji termin u mutnom svijetu muško-ženskih odnosa, osim nedvojbveno neugodnim osobnim iskustvima nadahnut je pop-kulturom, prvenstveno izvrsnom britanskom serijom Fleabag.

Premda fleabag u doslovnom prijevodu znači vreća buha, ne odnosi se na Gargamelovog Azriela, nego na osobe koje baš i ne drže do izgleda i higijene, no u ovom kontekstu označava nekoga tko upada iz jedne loše veze u drugu.

U spomenutoj seriji, protagonistica vrlo dosljedno bira potpuno pogrešne muškarce i nije u stanju prekinuti začarani krug razočaranja i pronaći partnera uz kojeg će dobiti ljubav, sigurnost i poštovanje, 3-u-1.

No to je tek jedan dio problema, drugi, još i gori je što fleabaggeri, čak i kad uvide da osoba s kojom su se spetljali nije dobar izbor za njih, tvrdoglavo ostaju u vezi. Sumnjaju u svoju procjenu. Vjeruju da će se druga strana nekim čudom promijeniti. One fotografije u mobitelu mu je proslijedio prijatelj. Znate već...

Zvuči li vam poznato? Ne? Promislite ponovno, jer jedna od odlika fleabaggera je da toga često nisu svjesni. Kad jednom spoznate da i sami patite od ove boljke - ako ne, onda doviđenja i hvala, oprostite na smetnji - dobro će vam doći poneki savjetić.

Stručnjaci za odnose i veze savjetuju da je prvi korak postaviti jasnu granicu: idući put kad upoznate nekog zanimljivog, pokušajte ga najprije objektivno sagledati. Obratite pažnju na to koliko vam vremena i pažnje posvećuje te koliko se trudi da se osjećate dobro.

Ako započnete vezu i uvidite da se javljaju dobro poznate poteškoće, umjesto da još jednom gubite vrijeme na osobu koja je pogrešna za vas, bez odlaganja raspravite problem i pokušajte naći konstruktivno rješenje.

Ako do njega ne uspijete doći, znate što vam je činiti: hvala i doviđenja.

25. travanj 2024 16:41